Witam serdecznie,
bardzo bylbym wdzieczny, gdyby podzielil sie ktos swoja wiedza w materii programu Mail.
Otoz zaplanowalem kupno iMaca (po wczesniejszej sprzedazy MacBooka, na ktorym mialem kilkaset maili, z ktorymi nie chcialem sie rozstawac). Na nowym komputerze zaplanowalem zaimportowac moja stara poczte (wszystkie wiadomosci).
W tym celu skorzystalem z opcji archiwizacji skrzynki pocztowej. Na pulpicie powstal mi plik inbox.mbox. Tenze plik przekopiowalem na pamiec flash z mysla o pozniejszym przekopiowaniu go do folderu programu mail juz na nowym komputerze...
I teraz pytanie - czy popelnilem jakis blad, poniewaz za nic nie moge juz na imacu odczytac swoich starych maili.
Czekam na pomoc! :-)

Przeniesienie zarchiwizowanych maili z programu MAIL.
Rozpoczęty przez
jakwilk
, 10 maj 2009 22:42
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 maja 2009 - 22:42
Napisano 11 maja 2009 - 00:12
Jak na mój gust to archiwizowanie nic nie daje. Kiedyś tak próbowałem przenieść pocztę, ale plik, który się tworzy jest zwyczajnie pusty (ma 0 kB). Maile przecież coś ważą a nie sądzę, że Apple ma tak doskonały system kompresji, że dosłownie "znika" te maile
Generalnie należało skopiować te maile po prostu z katalogu /User/Library/Mail.
Tyle wiem

Napisano 11 maja 2009 - 02:03
na przyszłość radzę używać wyłącznie poczty pracującej przez protokół IMAP (zamiast badziewnego pop3) ... wtedy nie będzie takich problemów
Napisano 11 maja 2009 - 08:10
Działa dział. Zawsze można zrobić kopie w Time Machine dla całego systemu lub użytkownika lub użyć programu iBackup. Działa testowałem. IMAP czy POP3 co różnica. Jak ktoś nie umie pływać to mówi że woda za rzadka
Przykład nazwa_folderu a w nim dwa foldery odebrane i wysyłane. Tworzy się katalog o nazwie nazwa_folderu a w nim odebrane.mbox oraz wysłane.mbox
Wystarczy później z programu wybrać Plik/Importuj skrzynki pocztowe/ i później wybrać z okienka które się pojawi plik mbox i dalej wg. instrukcji. Działa panowie bez większych kombinacji i komplikacji.

Napisano 18 maja 2009 - 07:52
przeinstalowałem system
na dysku zewnętrznym mam kopie zapasową całego dysku
co muszę przekopiować, żeby mieć ustawienia maila i wszystkie stare widamości pocztowe,
Napisano 18 maja 2009 - 08:34
Uzytkownik/Biblioteka/Mail Skopiuj caly folder Mail, nastepnie wczytaj sobie program i tam masz importuj skrzynki pocztowe programu Mail, wybierasz to i wszycho.
Napisano 18 maja 2009 - 15:33
Niekoniecznie. Jeśli masz kopię całego systemu to skopiuj /Users/twój user/Library/Mail oraz ewentualnie Mail Downloads oraz z ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist oraz com.apple.mail.searchhistory.plist (ale to nie jest konieczne.
Po uruchominiu Mail poinformuje cię, że imprtuje pocztę. Będziesz miał mail w takim stanie w jakim zostawiłeś go na macbooku
Napisano 18 maja 2009 - 18:35
bingo, o to chodziło , wielkie dzięki i wielki plus
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych