Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przeniesienie zarchiwizowanych maili z programu MAIL.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jakwilk

jakwilk
  • 77 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 maja 2009 - 22:42

Witam serdecznie, bardzo bylbym wdzieczny, gdyby podzielil sie ktos swoja wiedza w materii programu Mail. Otoz zaplanowalem kupno iMaca (po wczesniejszej sprzedazy MacBooka, na ktorym mialem kilkaset maili, z ktorymi nie chcialem sie rozstawac). Na nowym komputerze zaplanowalem zaimportowac moja stara poczte (wszystkie wiadomosci). W tym celu skorzystalem z opcji archiwizacji skrzynki pocztowej. Na pulpicie powstal mi plik inbox.mbox. Tenze plik przekopiowalem na pamiec flash z mysla o pozniejszym przekopiowaniu go do folderu programu mail juz na nowym komputerze... I teraz pytanie - czy popelnilem jakis blad, poniewaz za nic nie moge juz na imacu odczytac swoich starych maili. Czekam na pomoc! :-)

#2 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 11 maja 2009 - 00:12

Jak na mój gust to archiwizowanie nic nie daje. Kiedyś tak próbowałem przenieść pocztę, ale plik, który się tworzy jest zwyczajnie pusty (ma 0 kB). Maile przecież coś ważą a nie sądzę, że Apple ma tak doskonały system kompresji, że dosłownie "znika" te maile ;) Generalnie należało skopiować te maile po prostu z katalogu /User/Library/Mail. Tyle wiem :)

#3 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 11 maja 2009 - 02:03

na przyszłość radzę używać wyłącznie poczty pracującej przez protokół IMAP (zamiast badziewnego pop3) ... wtedy nie będzie takich problemów

#4 rafalmacbook

rafalmacbook
  • 204 postów
  • SkądRadom/Warszawa

Napisano 11 maja 2009 - 08:10

Działa dział. Zawsze można zrobić kopie w Time Machine dla całego systemu lub użytkownika lub użyć programu iBackup. Działa testowałem. IMAP czy POP3 co różnica. Jak ktoś nie umie pływać to mówi że woda za rzadka ;) Przykład nazwa_folderu a w nim dwa foldery odebrane i wysyłane. Tworzy się katalog o nazwie nazwa_folderu a w nim odebrane.mbox oraz wysłane.mbox Wystarczy później z programu wybrać Plik/Importuj skrzynki pocztowe/ i później wybrać z okienka które się pojawi plik mbox i dalej wg. instrukcji. Działa panowie bez większych kombinacji i komplikacji.

#5 baart

baart
  • 198 postów
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Napisano 18 maja 2009 - 07:52

przeinstalowałem system na dysku zewnętrznym mam kopie zapasową całego dysku co muszę przekopiować, żeby mieć ustawienia maila i wszystkie stare widamości pocztowe,

#6 Bernardzik

Bernardzik
  • 66 postów
  • SkądSopot

Napisano 18 maja 2009 - 08:34

Uzytkownik/Biblioteka/Mail Skopiuj caly folder Mail, nastepnie wczytaj sobie program i tam masz importuj skrzynki pocztowe programu Mail, wybierasz to i wszycho.

#7 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2009 - 15:33

Niekoniecznie. Jeśli masz kopię całego systemu to skopiuj /Users/twój user/Library/Mail oraz ewentualnie Mail Downloads oraz z ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist oraz com.apple.mail.searchhistory.plist (ale to nie jest konieczne. Po uruchominiu Mail poinformuje cię, że imprtuje pocztę. Będziesz miał mail w takim stanie w jakim zostawiłeś go na macbooku

#8 baart

baart
  • 198 postów
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Napisano 18 maja 2009 - 18:35

bingo, o to chodziło , wielkie dzięki i wielki plus

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych