Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Automatyczna regulacja jasności monitora w iMac'u

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2009 - 20:23

Szukałem i szukałem, ale nie znalazłem na forum odpowiedzi na proste zagadnienie jak w tytule - czy jest jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu? Wszystkie iMaki, począwszy od późnej G5-ki, mają czujnik jasności otoczenia. Dlaczego więc w system nie jest wbudowana funkcja jak w np. iPhone - nawet nie pytam. Pytanie brzmi: czy istnieje jakikolwiek program regulujący jasność podświetlenia matrycy na podstawie informacji płynących z czujnika umieszczonego w obudowie iMaca? O samodzielnym dobieraniu jasności podświetlenia chciałbym zapomnieć i cieszyć się adekwatną jaśnością monitora dobraną do panujących warunków oświetleniowych (jak jest np. z diodą w prawym dolnym rogu komputera). System: 10.4.11.

#2 xeon

xeon
  • 96 postów
  • SkądStockholm

Napisano 10 maja 2009 - 07:56

A gdzie ten czujnik w iMac siedzi? Ja u siebie nic takiego nie widzę no i jasność jest ciągle taka sama.

#3 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 10 maja 2009 - 09:19

Skąd ten pomysł, że w iMaku jest czujnik oświetlenia?

#4 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maja 2009 - 10:11

Rety, ludzie! Czujnik jest, proszę - nie zadawajcie takich pytań, wystarczy zajrzeć do specyfikacji sprzętu, wejść na stronę Apple'a, przejrzeć co drugi wątek na forum MyApple, albo po prostu obejrzeć własny komputer od spodu. Proszę o skupienie się na rozwiązaniu problemu postawionego w tytule wątku.

#5 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 10 maja 2009 - 13:47

Rety, ludzie! Czujnik jest, proszę - nie zadawajcie takich pytań, wystarczy zajrzeć do specyfikacji sprzętu, wejść na stronę Apple'a, przejrzeć co drugi wątek na forum MyApple, albo po prostu obejrzeć własny komputer od spodu. Proszę o skupienie się na rozwiązaniu problemu postawionego w tytule wątku.

To dziwne, bo swojego rozbierałem nie raz i nic takiego nie widziałem.
Daj link do specyfikacji, pokaż ten "co drugi wątek" i daj zdjęcie spodu iMaca na dowód tego co piszesz.

Nie twierdze że na 100% nie ma, ale chce jakiś dowód na to że jednak jest.

#6 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maja 2009 - 15:50

Oto dowód:
1. Link ze strony Apple: How to identify your iMac
2. Data wprowadzenia: apple-history.com
3. Z forum MyApple: http://www.myapple.p...or-co-jest.html

Tym chciałbym zakończyć bezowocne dywagacje. Nie potrafisz pomóc - nie pisz.

#7 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 10 maja 2009 - 16:17

Hmmm... W MacBooku Pro jest taka opcja w: Preferencje systemowe -> Monitory -> Masz pasek regulacji jasności jak i tickbox w stylu "Automatycznie redukuj jasność ekranu" czy coś w ten deseń. Sprawdź, czy tam jest ;)

#8 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 10 maja 2009 - 17:18

neequo - w wątku który sam wrzuciłeś jest wyraźnie napisane że ALS w iMacu służy do regulowania światełka sygnalizującego spokojny sen naszego komputera. Z tego co czytałem w sieci ALS nie jest dostępny w API więc szanse na istnienie softu nie od apple są minimalne, mało komu chce się bawić niskopoziomowo w grzebanie po systemie żeby dobrać się do takiej dupereli.

#9 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 10 maja 2009 - 19:25

Wszystkie iMaki, począwszy od późnej G5-ki, mają czujnik jasności otoczenia.

Ok, to dałeś przykłady od białych iMaków (G5 i Intel), a alu? nic nie znalazlem na temat ALS w nich. Bo w tych bialych sluzylo do kontrolowania jasnosci diody uspienia, no ale zaraz zaraz... takiej diody chyba nie ma w iMakach aluminiowych? Więc oświeć mnie prosze, gdzie mam ten sensor w komputerze, bo szukam i sie doszukac nie moge...

Jeszcze raz:

Wszystkie iMaki

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 maja 2009 - 19:54

Również wydaje mi się, że to było TYLKO w G5...
iMac G5 - Wikipedia, the free encyclopedia

#11 neequo

neequo
  • 130 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maja 2009 - 20:28

neequo - w wątku który sam wrzuciłeś jest wyraźnie napisane że ALS w iMacu służy do regulowania światełka sygnalizującego spokojny sen naszego komputera.
Z tego co czytałem w sieci ALS nie jest dostępny w API więc szanse na istnienie softu nie od apple są minimalne, mało komu chce się bawić niskopoziomowo w grzebanie po systemie żeby dobrać się do takiej dupereli.

A więc jednak, szkoda… Dzięki za konkretną odpowiedź.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych