Witam. Odłożyłem troszeczkę gotówki i zastanawiam się jaki komputer kupić aby w wykorzystywać w pełni program ableton live w raz z wieloma wtyczkami. Moim pierwszym pomysłem jest zakup Macbooka white 2,0 1GB ramu 80Gb dysk Karta graf, 64 oraz rozszerzenie pamięci do 3 Gb. Lecz widząc oferty innych firm niż apple zaczynam mieć wątpliwości. W tych samych cenach proponują komputery z dużo lepszymi osiągami. Pragnę wspomnieć że potrzebuje laptopa niezawodnego w warunkach scenicznych, o długiej pracy na baterii oraz wysokiej jakości. Co o tym myślicie?

Jaki komputer do Ableton Live 7 lub 8
Rozpoczęty przez
rajpi
, 08 maj 2009 15:03
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 maja 2009 - 15:03
Napisano 08 maja 2009 - 16:10
Hej
Do Abletona 7 wystarczy kazdy Mac od dwoch rdzeni wzwyz. Ja gram live, sercem ukladu jest Macbook Pro z 4 GB ramu i Abletonem 7 i poki co jest to bardzo stabilny uklad. Poniewaz ja gram z instrumentow (bo wielu tez tak robi ze wszystko renderuje i odtwarza a tylko np leady gra z ręki) to miedzy kawalkami restartuje Abletona - moge sobie pozwolic na te przerwy bo w tym czasie gra kolega, gramy na przemian. Robie tak, bo raz na 20 razy Live potrafi sie wylozyc, ale generalnie to stabilny soft.
Do Abletona 8 w tej chwili lepszy jest pecet. Na szczescie jako apgrejdowiec nie zaplacilem pelnej sumy za Abletona 8 bo bym sie ostro wkrwił
w tej chwili ta wersja Abletona na Maku jest bezuzyteczna. Wiesza sie, zamraza, zabiera do 200 % procesora. Zobacz na fora Abletona, tylko na Maku jest taki problem. W tej chwili sie skupili na wersji na 64 bitowe Windowsy i chyba poki co tam Abletonowi idzie najlepiej, bo windowsowcy malo narzekaja.
Ja kupilem wersje 8 Live, ale i tak w tej chwili ja odinstalowalem i wrocilem do stabilnej i szybkiej 7 (a nie jest latwo, bo trzeba wszystkie biblioteki i dodatkowe pliki recznie przywrocic do wersji 7). W tej chwili biore udzial w testowaniu bety 8.0.x (do 30 kwietnia byl to 8.0.2), poprawili ja ale wciaz jest to program, ktory jest za ciezki na "słabe" 2 rdzenie i dopiero na quadach jakos chodzi. Oczywiscie jest to tylko i wylacznie wina zlego kodu, sam Ableton Live nie potrzebuje az takich wypasów.
Zaleta ósemki jest to, ze usprawnili obsluge tabletow graficznych i teraz mozna sobie nimi sterowac Abletona

Napisano 09 maja 2009 - 11:48
Dzięki za odpowiedz. Czy możliwa jest szybka praca na ableton live 7 na Windowsie z BootCampa? Robił ktoś tak?
Napisano 09 maja 2009 - 14:29
Na temacie sie nie bardzo znam, ale wiem, ze windows na bootcampie
to taki sam windows jak na pececie
. Wiec nie powinno byc problemow

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych