Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Skradziony iphone 3G 16GB Gdańsk 03.05.2009 [IMEI: 011813009563035 ] - CZEKA NAGRODA

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#26 Yurek90

Yurek90
  • 958 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 06 May 2009 - 23:23

IMEI telefonu DA sie zmienić bez większego problemu jeśli ma się odpowiednie programy chwile trzeba tyko poszukać. Tyle ze gość wtedy nie aktywuje go w iTunes chyba ze ktos ma juz taki imei to wtedy może, ale nie wiem.
Wiec nie gadajcie ze się nie da bo wiem z doświadczenia.

hm, mój kumpel raz obudził sie w pociągu trasy gdańsk-warszawa rano... bez butów.
Tyle ze w tym wypadku odpada tu opcja ze zgubił biegnąc na pociąg :D

---- Dodano 07-05-2009 o godzinie 00:26 ----

to jest tak czekasz 1-2 tyg...
albo nawet 2 dni

i nie zrobisz juz na zlosc zlodziejowi...on dostanie swoja kase;]
przykra niespodzianke bedzie mial ktos kto kupi tego iphona...
i jak to zrobi swiadomy tego ze to kradzione to powiedzmy ze tez mu sie nalezy;]
ale jak nie...to zaboli nie ta osobe;]

a na patrole nie licz;]...powtarzac sie nie bede ...zgadzam sie w 100%

z postem @sekera

tu sie nie zgadzam... Kumpel z gadu kupił niedawno używanego HTC z komisu, nic nie wskazywało na to ze jest kradziony, był jak nówka, tyle ze bez papierów i pudelka. Po kilku dniach operator zaczął przysyłać mu smsy ze telefon jest kradziony. Oczywiście musiał tel zwrócić policji jednak dostał całą kasę powrotem jaką zapłacił.
Później kupi iP ;)

#27 kunta

kunta
  • 29 posts

Posted 06 May 2009 - 23:46

Po kilku dniach operator zaczął przysyłać mu smsy ze telefon jest kradziony

to jest bardzo ciekawa/przydatna informacja, nie wiedzialem ze cos takiego ma miejsce - czyli nie blokuja a wysylaja sms?

#28 Yurek90

Yurek90
  • 958 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 07 May 2009 - 07:59

Chyba tak, najpierw cie poinformują ze masz skradziony telefon który zostanie zablokowany a jak na to nie zareagujesz to go blokują, tak wywnioskowałem. Jeszcze dopytam o szczegóły jak będzie na gadu ;)

#29 kunta

kunta
  • 29 posts

Posted 07 May 2009 - 13:47

@Yurek: Coś więcej już wiesz? Jaki operator tak robi?

#30 Yurek90

Yurek90
  • 958 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 07 May 2009 - 13:53

Jeszcze nie, pewnie wieczorem dopiero wejdzie na gadu, wczoraj mówił mi ze ma dziś jakiś wyjazd... ale jeśli dobrze pamiętam to wsadził kartę PLUS'a

#31 kunta

kunta
  • 29 posts

Posted 07 May 2009 - 15:08

hmm, ciekawe czy to zależy od macierzystego operatora telefonu (tego u którego bede blokował) czy od tego który wykrywa zbanowany fon

#32 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 07 May 2009 - 15:12

@Yurek90: aktywacja takiego telefonu to najmniejszym problem, np quickpwn. Co do tego HTC to pierwsze co to właśnie zgłoszenie takiego telefonu. Inaczej nie wyobrażam sobie na jakiej podstawie operator miałby wysyłać takie wiadomości do nowego właściciela.

#33 itashiPL

itashiPL
  • 50 posts

Posted 08 May 2009 - 17:17

Ja się dołączę, bo to o mnie chodzi :) przypadkiem stanąłem okiem na poście Yurka. Sprawa miała się tak, kupiłem HTC ( o dziwo w komisie chyba nawet go nie uruchamiali bo jak go włączyłem to zaraz wiadomosc mi przyszla ), uzywany stan idealny, tak jak wspomniałem włączyłem i przyszedł sms. To była karta PLUS, ale żeby nie był gołosłownym, włożyłem kartę Orange - tam również przyszedł taki sms, od razu po włożeniu. O ile pamietam wlozylem inna karte, albo być może drugą z PLUSA, w kazdym badz razie na pewno inną i na każdą przyszedł sms. No sprawa niezła wynikła bo za telefon dałem sporą kasę ( przyp: 1380zł za touch pro ) ale ją odzyskałem i teraz jestem posiadaczem iPhona. Natomiast kontaktowałem się zarówno z tym który wysyłał na swój numer smsy z prosba o oddanie ( byly takie jak włączyłem telefon, więc złodziej usunął kartę oczywiście ) i ze sprzedawcą mi ferelnego telefonu. W końcu chyba doszło do tego, że dogadali się miedzy sobą, ja już dalej nie wnikałem bo kasę dostałem. To będzie nauczka na używane telefony z komisów. Kupiłem iPhona w Krakowie w komisie, pojechałem po odbiór osobisty, sprawdziłem imei na pudełku i telefonie i wszystko się zgadzało, czyli tak jak to powinno wyglądać.

#34 Yurek90

Yurek90
  • 958 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 08 May 2009 - 17:36

No, ciesze się ze się odezwałeś bo już miałem do ciebie walić z pytaniami drzwiami i oknami ;) W końcu to krzywda "jednego z nas" obok której nie możemy przejść obojętnie...

#35 boloney

boloney
  • 315 posts
  • SkądWalthamstow Central, Bochnia, Krakow

Posted 08 May 2009 - 22:32

powinienes zglosic na policje zaraz po zdarzeniu, z blokowaniem mogles poczekac. jesli zablokujesz telefon pojedzie za granice(najpewniej na wschod, gdzie bedzie dzialal bez problemow). Ja kiedys poszedlem do komisu zeby mi koles sciagnal simlocka z nowka 8210, ten mial druga taka tyle ze uzywana bez simlocka i poprostu podmienil obudowy i dal mi swoja. na szczescie zorientowalem sie i oddal telefon. Uwazajcie na komis w Krakowie na Dlugiej.

#36 itashiPL

itashiPL
  • 50 posts

Posted 09 May 2009 - 08:15

No to nie ten komis, za porządny uważam ten na Kurnikach - na prosto Galerii K. Oczywiście bez problemu sprawdzaliśmy IMEI żeby nie było żadnych niedomówień w sklepie. No a co do tematu, myślę, że zrób tak jak ten facet co miałem jego HTC, bo ostatecznie on go chyba jednak odzyskał. Ale zupełnie nie wiem co on robił z tą sprawą, że tak wyszło.

#37 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 posts

Posted 09 May 2009 - 10:17

wiesz jak ktoś mu go "podwędził' to raczej pójdzie na sell albo znalazca będzie używał go jak ipoda z kamerą xD Polska okrutny kraj...

#38 kunta

kunta
  • 29 posts

Posted 11 May 2009 - 08:57

@itashi: jaka mniej-więcej jest treść tego sms'a?

#39 senzu

senzu
  • 34 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 11 May 2009 - 09:27

a tak z ciekawości zapytam z jakiej sieci miałeś ipka ?

#40 kunta

kunta
  • 29 posts

Posted 14 May 2009 - 12:31

nie wiem do kogo pytanie - ja miałem z ery

#41 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 posts

Posted 14 May 2009 - 19:14

kunta do tego co mu zwędzili :P

#42 itashiPL

itashiPL
  • 50 posts

Posted 17 May 2009 - 20:38

Moja sieć? Plus, a treść +/- brzmiała jakoś, że " Uwaga, telefon którego używasz jest kradziony, sprawa została zgłoszona na policję i do operatora " i nie był to wałek od kolegi np bo włożyłem inną kartę i zaraz na nią też przyszedł taki sms.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users