Witam,
niestety wracając kolejką zasnąłem i obudziłem się bez telefonu. Na 90% został mi skradziony ale mógł mi też wypaść kiedy biegłem do kolejki więc zostawiam te 10% na zagubienie

Czytałem forum i wiem że mam opcje zablokowania go u polskich operatorów po IMEI po wcześniejszym zgłoszeniu go na policję. Można też zgłosić na policję i nie blokować u operatorów (większa szansa na odnalezienie w przyszłości ponieważ będzie "działał")
Mam kilka pytań (będę używał słowa złodziej ale tak ajk pisałem może to być szczęśliwy znalazca):
- czy złodziej może zmienić imei telefonu (wtedy blokowanie po imei nie ma sensu)
- czy w iphone można zrobić "hard reset" - i po podłączeniu do itunes zarejestrować go na inne konto - chodzim mi o to czy złodziej może ten telefon wystawic jako "nowy - nie używany"
- jakie są możliwości odnalezienia telefonu (np. numer IP przy podłączaniu się do itunes)
- czy jeżeli nie zresetuje telefonu i podłączy sie do appstore to ja w itunes to zobaczę (sciagniete aplikacje)
- czy komisiarze sprawdzają telefony biorąc je w komis na jakiejś "liście skradzionych telefonów", czy korzystają z takich stron jak bazagsm.pl ?
Nie wiem o co jeszcze można zapytać, jak oceniacie szanse znalezienia telefonu? Czy ktoś z was odzyskał go po utracie?
Możne ten post przeczyta ktoś kto stał się niechcący posiadaczem tego telefonu - będę go szukał tydzień od dziś a potem blokuje IMEI i telefon stanie się ipodem - Jeżeli chiałbyś go zwrócić właścicielowi skontaktuj się ze mną na priv - jestem w stanie negocjować jego odkupienie. Dla tego kto przyczyni się do odzyskania mojego telefonu ustanawiam 300pln nagrody za pomocna informację.