Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skradziony iphone 3G 16GB Gdańsk 03.05.2009 [IMEI: 011813009563035 ] - CZEKA NAGRODA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 kunta

kunta
  • 29 postów

Napisano 05 maja 2009 - 12:42

[ edit: numer seryjny telefonu: 889129ARY7K ]

Witam,
niestety wracając kolejką zasnąłem i obudziłem się bez telefonu. Na 90% został mi skradziony ale mógł mi też wypaść kiedy biegłem do kolejki więc zostawiam te 10% na zagubienie ;)

Czytałem forum i wiem że mam opcje zablokowania go u polskich operatorów po IMEI po wcześniejszym zgłoszeniu go na policję. Można też zgłosić na policję i nie blokować u operatorów (większa szansa na odnalezienie w przyszłości ponieważ będzie "działał")

Mam kilka pytań (będę używał słowa złodziej ale tak ajk pisałem może to być szczęśliwy znalazca):
- czy złodziej może zmienić imei telefonu (wtedy blokowanie po imei nie ma sensu)
- czy w iphone można zrobić "hard reset" - i po podłączeniu do itunes zarejestrować go na inne konto - chodzim mi o to czy złodziej może ten telefon wystawic jako "nowy - nie używany"
- jakie są możliwości odnalezienia telefonu (np. numer IP przy podłączaniu się do itunes)
- czy jeżeli nie zresetuje telefonu i podłączy sie do appstore to ja w itunes to zobaczę (sciagniete aplikacje)
- czy komisiarze sprawdzają telefony biorąc je w komis na jakiejś "liście skradzionych telefonów", czy korzystają z takich stron jak bazagsm.pl ?

Nie wiem o co jeszcze można zapytać, jak oceniacie szanse znalezienia telefonu? Czy ktoś z was odzyskał go po utracie?

Możne ten post przeczyta ktoś kto stał się niechcący posiadaczem tego telefonu - będę go szukał tydzień od dziś a potem blokuje IMEI i telefon stanie się ipodem - Jeżeli chiałbyś go zwrócić właścicielowi skontaktuj się ze mną na priv - jestem w stanie negocjować jego odkupienie. Dla tego kto przyczyni się do odzyskania mojego telefonu ustanawiam 300pln nagrody za pomocna informację.

#2 bartel

bartel
  • 1 050 postów

Napisano 05 maja 2009 - 12:49

- czy w iphone można zrobić "hard reset" - i po podłączeniu do itunes zarejestrować go na inne konto - chodzim mi o to czy złodziej może ten telefon wystawic jako "nowy - nie używany"
- jakie są możliwości odnalezienia telefonu (np. numer IP przy podłączaniu się do itunes)
- czy jeżeli nie zresetuje telefonu i podłączy sie do appstore to ja w itunes to zobaczę (sciagniete aplikacje)

- Tak, po prostu restore.
- To się raczej nie uda. Chyba że miałeś zainstalowaną w iPhone specjalną aplikację, która po uruchomieniu wysyła IP do Ciebie (jak się nazywa nie pamiętam, ale była w AppStore).
- Jeśli coś ściągnie to pewnie tak.

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 05 maja 2009 - 13:13

nie ma możliwości zmiany IMEI,jest to zapisane w pamięci telefonu na stałe,tak więc można spokojnie zablokować iPka

#4 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 05 maja 2009 - 13:16

nie zobaczysz ściągniętych aplikacji ponieważ trzeba wpisac hasło żeby ściągnąć cokolwiek...

#5 94lukasz

94lukasz
  • 96 postów

Napisano 05 maja 2009 - 13:24

Na jednym blogu znalazłem takie coś:
Blog - iPod, iPhone, iPhone 3G - informacje … Skradziony iPhone 3G i co dalej?

#6 kunta

kunta
  • 29 postów

Napisano 05 maja 2009 - 13:30

dzięki też na to trafiłem i potwierdzam z autopsji - wszystko się zgadza - gsm z netem i gps - jedni i drudzy mogli by go odnaleźć bez trudu...

#7 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 05 maja 2009 - 14:02

-Zasnales w pociagu? I obudziles sie bez iP? -Trza bylo tyle nie pic!:lol: :lol: :lol:

#8 Theone

Theone
  • 80 postów

Napisano 05 maja 2009 - 14:05

ja proponuje policje :D musi sie jakos dac namierzyć skradziony telefon. Idz do operatow sie zapytac. Zycze ci odzyskania ipika :)

---- Dodano 05-05-2009 o godzinie 15:06 ----
P.S Bieda Złodziejom! :))

#9 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 05 maja 2009 - 14:06

Oberswuj aukcje na allegro =] Jak cos zauwaze to też dam znać

#10 kunta

kunta
  • 29 postów

Napisano 05 maja 2009 - 14:11

@robertk572: ano moj kolega miał 30-tkę więc coś tam piłem, ale nie byłem w stanie "agonalnym" cyt: "biegłem do kolejki" ;) Wysłałem do komisiarzy sprzedających na allegro z okolic gdańska maila następującej treści: "Witam, Pisze do Państwa z prośbą o pomoc w odzyskaniu telefonu. Za informację czeka nagroda. Jeżeli zgłosiłby się do Państwa ktoś, kto chce sprzedać iphone 3G 16GB o numerze IMEI 011813009563035 proszę o informację na numer telefonu *** *** ***. Jeżeli niechcący taki telefon Państwo wzięli w komis także proszę o informacje - odkupię go i gwarantuję dyskrecję. Chce po prostu odzyskać telefon. Aparat został skradziony (mało prawdopodobne że zagubiony) w Gdańsku 03.05.2009. Telefon jeszcze nie jest zgłoszony na policje (dałem sobie tydz. na odszukanie go - potem kradzież zostaje zgłoszona a IMEI zablokowane. z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc pozdrawiam" Może ktoś na niego trafi...

#11 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 05 maja 2009 - 14:12

-Zasnales w pociagu? I obudziles sie bez iP?
-Trza bylo tyle nie pic!:lol: :lol: :lol:

Bardzo inteligentny komentarz. Szkoda słów...

#12 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 05 maja 2009 - 14:26

Bardzo inteligentny komentarz. Szkoda słów...

-ja tez raz przysnalem:
-i obudzilem sie bez okularow. Totez mam nauczke na przyszlosc.
Tyle ze kosztowala mnie duzo mniej niz Kunta Kinte.

#13 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 maja 2009 - 23:00

-ja tez raz przysnalem:
-i obudzilem sie bez okularow. Totez mam nauczke na przyszlosc.
Tyle ze kosztowala mnie duzo mniej niz Kunta Kinte.

odzyskałeś te okulary?

#14 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 06 maja 2009 - 12:04

@robertk572: ano moj kolega miał 30-tkę więc coś tam piłem, ale nie byłem w stanie "agonalnym" cyt: "biegłem do kolejki" ;)

Wysłałem do komisiarzy sprzedających na allegro z okolic gdańska maila następującej treści:

"Witam,
Pisze do Państwa z prośbą o pomoc w odzyskaniu telefonu. Za informację czeka nagroda. Jeżeli zgłosiłby się do Państwa ktoś, kto chce sprzedać iphone 3G 16GB o numerze IMEI 011813009563035 proszę o informację na numer telefonu *** *** ***. Jeżeli niechcący taki telefon Państwo wzięli w komis także proszę o informacje - odkupię go i gwarantuję dyskrecję. Chce po prostu odzyskać telefon.

Aparat został skradziony (mało prawdopodobne że zagubiony) w Gdańsku 03.05.2009. Telefon jeszcze nie jest zgłoszony na policje (dałem sobie tydz. na odszukanie go - potem kradzież zostaje zgłoszona a IMEI zablokowane.

z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
pozdrawiam"

Może ktoś na niego trafi...

a co ci da ze go nie zablokujesz teraz ?
idz na policje i blokuj fona
jak dziala to gosc bedzie uzywal , jak zablokujesz to pewnie sprzeda i szybciej znajdziesz na allegro czy po komisach

BLOKUJ - nie daj zlodziejowi wiecej zarobic , jak bedzie sprzedawal nie dzialajacy to mniej kasy wezmie

#15 kunta

kunta
  • 29 postów

Napisano 06 maja 2009 - 12:12

to nie do końca ma sens, tu Twoja Komórka - Blokowanie IMEI nie zawsze ma sens (Epidemia kradzieży) jest wytłumaczone dlaczego mam większe szanse na odzyskanie telefonu z niezablokowanym imei

#16 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 06 maja 2009 - 15:43

odzyskałeś te okulary?

-Chyba zartujesz! Zostaly mi skradzione i musialem kupic nowe.
A Kunta Kinte to niestety bedzie musial o iphonie zapomniec albo kupic nowy.

#17 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 06 maja 2009 - 15:50

Ja bym nie wiązał zbyt dużych nadziei, że go znajdziesz... Kiedyś jak raz zgubiłem telefon ( 3 miesięczny ) to znalazłem go po 3 latach :D

#18 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maja 2009 - 15:55

ja ci powiem tak...blokuj!!! nie licz na to ze on wroci do ciebie z jakiegokolwiek komisu... a prawdopodobienstwo ze policja podczas kontroli znajdzie u kogos twojego iphona...i sprawdzi go jest baaaardzo male... (owszem robia to...sam bylem swiadkiem;] ale to i tak rzadkosc) poprostu...nie daj satysfakcji zlodziejowi... teraz twoj ipek pewnie juz zostal i tak pchniety dalej...lezy w jakims komisie albo u nowego wlasciciela... ...zlodziejstwo to plaga tego kraju;//

#19 kunta

kunta
  • 29 postów

Napisano 06 maja 2009 - 15:59

...zlodziejstwo to plaga tego kraju;//

cholera każdego :)
dałem sobie tydzień, potem ban

#20 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 06 maja 2009 - 16:07

NIE BLOKUJ! Zablokujesz to masz 100% ze nie odzyskasz. Jak zostawisz odblokawany to masz maly % szans ze ewnego razu patrol prewencyjny policji napotka pana i sprawdzi IMEI (co jest stosowana praktyka lecz nie do konca zgodna z prawem) i telefon zabierze. Wiem bo mi sprawdzali wiele razy czy nie kradziony. Ktos nie wierzy to odsyłam do stosownych watkow na IFP.

#21 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 maja 2009 - 19:56

przykro to mówić, lecz raczej nie ma szans na odzyskanie. Skradziono mi jakiś czas temu 2 telefony, zgłosiłem na policję, zablokowałem u operatora, po miesiącu przyszła informacja z komendy czy prokuratury o umorzeniu śledztwa. Z informacji od spisującego protokół policjanta dowiedziałem się, że 99% telefonów jest odzyskiwane przypadkowo podczas np. sprawdzenia awanturujących się małolatów lub sprawdzenia notorycznie karanych osób. Z tego co mi przekazał to komisy są sprawdzane baaaardzo sporadycznie. Jak dla mnie to papiery są wrzucane do szuflad i po umorzeniu śledztwa nikt się tym nie przejmuje... leżą sobie w bazie danych i nikt się nimi nie przejmuje. Skoro policja nie potrafiła znaleźć znajomkowi skradzionego samochodu, gdzie stał sobie na parkingu 3 osiedla dalej a patrol przejeżdżał 3-4 razy dziennie to nie liczyłbym na to, że znajdą malutkiego IP. Nie daj złodziejom satysfakcji i blokuj. Jedynie tak jest jakakolwiek szansa, żeby powstrzymać złodziejstwo.

#22 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 06 maja 2009 - 22:10

-a tak na marginesie to ile zla czlowiek niepotrzebnie doswiadcza przez ta chol... wode! -ja to np. na 2 tygodnie trafilem do ciupy w monachium po octoberfast 2003. dobrze tylko ze mialem dosyc kasy(1000E) by sie wykupic...

#23 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 06 maja 2009 - 22:33

Ja również bym poczekał 1-2 tyg i zablokował. Jeżeli do tej pory nikt się nie odezwie to po prostu wcale nie ma ochoty go zwracać. Policja go nie znajdzie, pomyślcie sami ile razy w życiu Wam sprawdzali telefon? Mi raz, tylko dlatego, że mniezatrzymali w takim samym stanie w jakim poszkodowany tutaj stracił telefon :P

#24 CodeZero

CodeZero
  • 211 postów

Napisano 06 maja 2009 - 22:36

Chyba że miałeś zainstalowaną w iPhone specjalną aplikację, która po uruchomieniu wysyła IP do Ciebie (jak się nazywa nie pamiętam, ale była w AppStore).

iLocalis

#25 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maja 2009 - 22:53

to jest tak czekasz 1-2 tyg... albo nawet 2 dni i nie zrobisz juz na zlosc zlodziejowi...on dostanie swoja kase;] przykra niespodzianke bedzie mial ktos kto kupi tego iphona... i jak to zrobi swiadomy tego ze to kradzione to powiedzmy ze tez mu sie nalezy;] ale jak nie...to zaboli nie ta osobe;] a na patrole nie licz;]...powtarzac sie nie bede ...zgadzam sie w 100% z postem @sekera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych