Witam wszystkich,
od niedawna mam macbooka z kartą intel x3100 i próbuję podłączyć go do telewizora lcd 37'' samsunga, żeby móc oglądać na większym ekranie fotki czy filmy.
Kupiłem adapter mini dvi-hdmi oraz kabel hdmi-hdmi. Przy pierwszym podłączeniu wszystko zadziałało ok, mac wykrył dodatkowy monitor, telewizor wyświetlał obraz.
Przy kolejnym podłączeniu jednak już nie było tak dobrze. Mimo identycznego podłączenia kabli (próbowałem też podłączać do innych gniazd hdmi w telewizorze), mac go nie wykrywa.
W momencie zmiany źródła w menu telewizora np. na hdmi 2, ekran mb na sekundę niknie, potem pojawia się znowu, jednak telewizor wskazuje brak sygnału. A komp nie widzi dodatkowego monitora.
Czy ktoś wie może z czego może wynikać problem lub jak zdiagnozować o co tu może chodzić.
Wszelkie przełączanie kabelków wyczerpało moją nadizeję że to zadziała..
Marcin

Macbook - problem z wykrywaniem TV
Started by
marvin79
, 03 May 2009 21:18
3 replies to this topic
Posted 03 May 2009 - 21:18
Posted 04 May 2009 - 10:18
Nie wiem czy u Ciebie to jest to samo, ale miałem podobnie. Pomogło mi przełączenie się klawiszem funkcyjnym z F7 - tam jest taka ikonka dwóch nachodzących na siebie prostokątów - zmienia to jakby ilość wyświetlaczy i przełącza pomiędzy: MacBook, MacBook+zewnętrzny ekran, sam zewnętrzny ekran. U mnie pomogło

Posted 04 May 2009 - 21:38
Macbook - problem z wykrywaniem TV
Próbowałem ale bez efektu. Zaczynam myśleć, że może kabel lub przejściówka padły, ale przecież jakaś komunikacja pomiędzy mac a telewizorem jest. TV widzi, że coś podpięte jest do hdmi, a w momencie wyboru źródła w tv, ekran laptopa reaguje - znika na chwilę obraz.
Ma ktoś może pomysł co z tym zrobić?
Marcin
Nie wiem czy u Ciebie to jest to samo, ale miałem podobnie. Pomogło mi przełączenie się klawiszem funkcyjnym z F7 - tam jest taka ikonka dwóch nachodzących na siebie prostokątów - zmienia to jakby ilość wyświetlaczy i przełącza pomiędzy: MacBook, MacBook+zewnętrzny ekran, sam zewnętrzny ekran. U mnie pomogło
Próbowałem ale bez efektu. Zaczynam myśleć, że może kabel lub przejściówka padły, ale przecież jakaś komunikacja pomiędzy mac a telewizorem jest. TV widzi, że coś podpięte jest do hdmi, a w momencie wyboru źródła w tv, ekran laptopa reaguje - znika na chwilę obraz.
Ma ktoś może pomysł co z tym zrobić?
Marcin
Posted 24 April 2013 - 09:16
Może stary temat ale mam pytanie jaki był powód nie działającego tv. Mianowicie mam MacBook-a Pro (late 2011) wczoraj próbowałem podłączyć go do TV i efekt taki ze na chwile pokazuje się niebieski ekran i na tym tyle. W ustawieniach monitora nic nie ma. Nie wiem czy to wina przejściówki czy może też Macbook-a. Ciężko jest znaleźć coś na ten temat. Dzięki za pomoc
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users