Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Podświetlenie klawiatury MacBook Pro 15

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 myrcin

myrcin
  • 6 posts

Posted 30 April 2009 - 14:40

Czy były modele MacBook Pro 15 bez podświetlenia klawiatury? Mam model core2duo 2,16 i kupilem ostatnio klawiaturę przy czym sprzedawca nie był łaskaw mnie poinformować, że jest bez podświetlenia. Zorienowałem się dopiero po zamontowaniu. Co ciekawe przyciski do rozjaśniania i ściemniania sa oczywiście (przynajmniej oznaczone). Jest też "tasiemka" do podświetlenia. Fakty sa jednak takie, że podświetlenie nie działa, sprzedawca mówi że tak ma być i nie moge zwrócić towaru. Sprzedawca również twierdzi że były modele bez podświetlenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

#2 Hardknox

Hardknox
  • 194 posts
  • SkądPolska - Austria

Posted 30 April 2009 - 14:52

Sprawdź czy w ustawieniach klawiatury nie masz zaznaczone przypadkiem zamiennie FN na Windowsowe F1,F2...

#3 ontoid

ontoid
  • 251 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 April 2009 - 14:54

Z tego co wiem nie bylo takowych, chyba ze na jakies egzotyczne rynki (w co wątpie). Zwroc uwage ze podswietlanie dziala dopiero przy odpowiednio niskim natezeniu swiatla zewnetrznego. Czujniki oswietlenia umieszczone sa pod maskownicami glosnikow. Wystarczy je zakryc aby sie wlaczylo.

#4 Piterson

Piterson
  • 224 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 April 2009 - 15:02

Podświetlenie działa tylko jak jest ciemno, jak jest jasno to nie podświetlisz jej na siłę. (naciskając przyciski od podświetlania pokaże się ikonka, że nie można podświetlić) edit: podświetlenie klawiatury w macbook pro jest od zawsze, w każdym modelu

#5 danone

danone
  • 157 posts
  • SkądwrocLove

Posted 30 April 2009 - 15:47

Prosty tip - zakryj rękami oba głośniki - bez problemu włączy się podświetlenie. Oczywiście jeśli wszystko działa ;P

#6 myrcin

myrcin
  • 6 posts

Posted 30 April 2009 - 16:02

Dziękuje za odpowiedzi. Wiem, że działa przy odpowiednio ciemnym otoczeniu. Zakrywałem głośniczki, sprawdzałem nawet w zupełnie ciemnym pokoju - po prostu nie działa. Nie mam zamienionych klawiszy typu Fx z funkcyjnymi. Jak klikam w klawisze rozjaśniania i ściemniania pojawia się odpowiedni OSD. Czy ktoś wie może gdzie sprawdzić czy takie MacBooki były? Byłaby to dla mnie podstawa do oddania tej klawaitury sprzedawcy.

#7 corrigo

corrigo
  • 183 posts

Posted 30 April 2009 - 17:53

Zainstaluj programik Lab Tick , pozwalający ręcznie regulować podświetlenie, niezależnie od wbudowanego czujnika. Ustawiam to sobie na stałe, bo czujnik potrafi mi wyłączyć podświetlenie w najmniej oczekiwanym momencie :).

#8 myrcin

myrcin
  • 6 posts

Posted 30 April 2009 - 18:56

Lab Tick z ciekawości zainstalowałem ale to nie pomogło. Podświetlenie po prostu nie działa. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Tak czy siak sprzedawca jest nieuczciwy. Twierdzi, że klawiatura może nie mieć podświetlenia choc ja nie jestem tego pewien ponieważ jest w niej tasiemka do podświetlenia - po co ona by tam była gdyby nie było diod led? Może sprzedawca tak powiedział myśląc, że się odczepię i nie będę chciał reklamować? Teraz mówi, że jednak mogę ją oddać.
ODRADZAM sklep laptopmarket.pl inaczej tajne.pl z Warszawy. W zależności od tego jak sprawa się skończy założę osobny wątek, w którym sprawę sprzedawcy opisze lub nie.
pozdrawiam

---- Dodano 30-04-2009 o godzinie 21:45 ----
Wszystko się wyjaśniło.
Klawiatura, która zakupiłem miała diody do podświetlenia (rozebrałem ją). Sprzedawca najwyrazniej myślał, że sprytnie się mnie pozbędzie bo zapytałem "czy ta klawiatura ma podświetlenie". Łatwo było odpowiedzieć "nie" i mieć nadzieję, że odpuszcze.
Wygląda na to, że jest jeszcze gorzej bo nie tylko produkt był wadliwy ale sprzedawca celowo mnie okłamał twierdząc jeszcze że właśnie sprawdza w specyfikacji. Ponownie odradzam laptopmarket.pl

#9 Suave

Suave

• 2204 posts

Posted 01 May 2009 - 14:04

Jakbyś miał chęci opisz to jeszcze w dziale Giełda - Gdzie nie kupować - wciskanie kupującemu takich bajek nadaje się tylko do upubliczniania.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users