Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

nie da sie zmienic APN erainternet? historia z reklamacja w Erze.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 30 kwietnia 2009 - 11:26

witam, Zmienilem sobie APN, uzytkownik, haslo w Ustawienia > Ogolne > Siec > Dane przez siec komorkowa . Zamiast erainternet dalem erainternetXXX zeby telefon nie laczyl sie z internetem po sieci GSM. Ku mojemu zdziwieniu telefon z internetem sie laczy i rachunek nabija... W BOA poinformowali mnie, ze w iPhonie zmiana ustawien nic nie daje i telefon polaczy sie zawsze cokolwiek tam mu wpisze. A poniewaz wczesniej informowali mnie, ze po zmianie tych danych polaczenia nie beda realizowane (tak jak to ma miejsce w kazdym innym telefonie) to zlozylem reklamacje. Czekam na rozstrzygniecie reklamacji a mozliwosc laczenia juz zablokowalem w BOA. I teraz pytania do Was: Czy da sie iPhonea ustawic tak, zeby nie byl w stanie polaczyc sie z netem po GSMie. Czy ktos z Was moglby zmienic sobie te ustawienia na inne niz "erainternet" i sprawdzic czy rzeczywiscie mimo zmiany telefon z netem sie laczy? dzieki! pozdrawiam

#2 iMaks

iMaks
  • 1 323 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2009 - 12:10

Zamiast erainternet napisz erainterne i dodawaj potem "t" przynajmniej ja tak robię.Albo zrób JailBreaka ( o ile nie masz) i zainstaluj BossPrefs i tam masz wyłączanie usług sieciowych.Pozdro

#3 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwietnia 2009 - 13:27

Najlepsze rozwiązanie z JB i BossPrefsem, bo kiedyś jednak zechcesz włączyć net..I wtedy zacznie się zabawa...I od razu ( na wszelki wypadek) - JB nie zabierze Ci gwarancji, spokojnie...

#4 niko007_007

niko007_007
  • 1 postów

Napisano 01 maja 2009 - 07:27

reklamacja z Era Ja miałam dokładnie taki przypadek gdzie Iphon łączył sie z Era inetrnetem pomimo tego, ze zawsze wybierane było połaczenie Wi-Fi. Oczywiscie zlożyłam reklamacje i wczoraj otrzymałam odpowiedź negatywną bez żadnego uzasadnienia. Proszę Cie o napisanaie jak Ciebie ERA potraktowała. Z góry dziękuję

#5 chmielowy

chmielowy
  • 123 postów

Napisano 01 maja 2009 - 08:34

ja używam Disable EDGE/3G data on iPhone - iphonenodata.com - for free i dobrze się sprawdza. nie potrzeba jailbreaka

#6 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 maja 2009 - 11:50

@ Welcome za szybko czytasz;-) napisalem, ze mam zmienione "erainternet" na cos innego i mimo tego sie laczy, radze Ci sprawdzic czy Tobie te sie tak dzieje bo ja bylem przekonany, ze po zmianie nie bedzie w stanie sie polaczyc a jednak byl...

@ TheHX JB mam, BossPrefs takze. Gdzie tam wylaczasz sobie uslugi sieciowe bo ja takiego przelacznika nie posiadam... Pewnie nie doinstalowalem, jesli pamietasz napisz jak sie nazywa. Dzieki

@ niko007_007 reklamacje mi odrzucili podajac jako powod to, ze kupujac iPhonea moglem sie zapoznac z informacja, ze nie pozwala on na wylaczenie polaczen internetowych (swoja droga watpie, zeby byla o tym informacja gdziekolwiek w instrukcji/www apple/www ery). Od reklamacji sie odwolalem podajac jako powod to, ze w BOA poinformowali mnie wczesniej, ze zmieniajac ustawienia APN na inne niz erainternet nie bede taryfikowany co okazalo sie nieprawda. Czekam na pisemko i mimo, ze nabilo mi tylko kilka zlotych to zamierzam walczyc;) Tobie radze w salonie zlozyc oficjalne zazalenie na sposob postepowania reklamacyjnego z ich strony bo o ile mi wiadomo, nie mozna odrzucic reklamacji bez podania uzasadnienia.

#7 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 04 maja 2009 - 12:37

Zmienilem sobie APN, uzytkownik, haslo w Ustawienia > Ogolne > Siec > Dane przez siec komorkowa . Zamiast erainternet dalem erainternetXXX zeby telefon nie laczyl sie z internetem po sieci GSM. Ku mojemu zdziwieniu telefon z internetem sie laczy i rachunek nabija...

Ja mam to samo, zmieniłem APN (iPhone 8GB) i aplikacja Mail nadal łączy się po EDGE i pobiera maile. Co dziwne, tylko Mail łączy się z Internetem, Safari, Cydia i inne grzecznie mnie informują, że nie ma dostępu do Internetu!

#8 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 postów

Napisano 04 maja 2009 - 16:03

może mail ma obejście na to? możliwe to jest tylko po co by to robili? XD

#9 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 05 maja 2009 - 08:00

może mail ma obejście na to? możliwe to jest tylko po co by to robili? XD

Mnie bardziej pasuje na jakiś babol w oprogramowaniu. Wcześniej pamiętam nie miałem takich problemów, ZTCP problem pojawił się gdy miałem przez pewien czas w telefonie kartę Orange. Gdy wróciłem do TakTak telefon zaczął się tak zachowywać. Mam firmware w wersji 2.2 (5G77).

#10 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 05 maja 2009 - 08:34

Hmm, Panowie... skoro zmieniliscie APN i nadl sie laczy, to na chlopski rozum (bez obrazy)... zmiencie dane w Uzytkowniku i Hasle i pewnie ku waszemu zaskoczeniu przestanie iPhone laczyc sie z internetem :) W polu APN mozna wpisac kazde slowo, wlacznie z niecenzuralnym a i tak bedzie sie laczyl telefon z net'em. W kazdym z trzech pol wytnij ostatnia literke ze slowa erainternet (czyli "t") i sprawdz czy telefon bedzie sie laczyl. W przypadku telefonow z JB i wykupiona aplikacja SwirlyMMS, w sieci ERA w ustawieniach Swirly APN, Username i Password to: eramms Jesli Mamy wykupiona usluge VVM w ERZE i uniemozliwimy telefonowi laczenie sie z internetem... coz, pozbawiamy sie skrzynki pocztowej. Swoja droga mam pytanie, jak Wy to robicie ze telefon SAM laczy sie z siecia ?!? Mam iPhone'a od ponad roku (a moze i dluzej) i jeszcze ani razu nie polaczyl mi sie z internetem bez mojej wiedzy...

#11 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 05 maja 2009 - 10:27

Hmm, Panowie... skoro zmieniliscie APN i nadl sie laczy, to na chlopski rozum (bez obrazy)... zmiencie dane w Uzytkowniku i Hasle i pewnie ku waszemu zaskoczeniu przestanie iPhone laczyc sie z internetem :)

W polu APN mozna wpisac kazde slowo, wlacznie z niecenzuralnym a i tak bedzie sie laczyl telefon z net'em.
W kazdym z trzech pol wytnij ostatnia literke ze slowa erainternet (czyli "t") i sprawdz czy telefon bedzie sie laczyl.

W przypadku telefonow z JB i wykupiona aplikacja SwirlyMMS, w sieci ERA w ustawieniach Swirly APN, Username i Password to: eramms
Jesli Mamy wykupiona usluge VVM w ERZE i uniemozliwimy telefonowi laczenie sie z internetem... coz, pozbawiamy sie skrzynki pocztowej.

Swoja droga mam pytanie, jak Wy to robicie ze telefon SAM laczy sie z siecia ?!? Mam iPhone'a od ponad roku (a moze i dluzej) i jeszcze ani razu nie polaczyl mi sie z internetem bez mojej wiedzy...

We wszystkich polach wpisane jest 'eraintern' a program Mail nadal pobiera wiadomości przez Edge... Inne programy, tak jak pisałem, nie łączą się z Internetem. Swirly mam poprawnie skonfigurowane. Telefon sam z siebie się nie łączy, nic takiego nie pisałem.

#12 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 05 maja 2009 - 10:48

Jesli w kazdym z pol wpisane sa bledne dane, to znaczy ze Twoj telefon zwyczajnie lamie zabiezpieczenia wlasne i operatora... bo niby jakim cudem majac (analogicznie) bledny numer telefonu dodzwaniamy sie we wlasciwe miejsce ?!? W przypadku, gdy wpisze bledne dane w ustawienia sieci, mam komunikat ze nie moge sie polaczyc ze skrzynka pocztowa (Mail), nie dziala Safari i VVM. Wpisz bledne dane i zrestartuj telefon, a nastepnie odpal aplikacje Mail... i sprawdz co sie dzieje.

#13 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 05 maja 2009 - 16:43

@ eRestin troche wiecej uwagi przy czytaniu. Wszystkie pola, czyli APN/nazwa uzytkownika i haslo mam zmienione a telefon i tak laczyl sie z netem. Oczywiscie nie robil tego sam z siebie tylko robily to niektore aplikacje, np. Grocery Gadgets, ktory po starcie chcial zsynchronizowac listy zakupow z serwerem.

Mozliwosci sa tylko 3:
1. Bug w sofcie iPhonea (mam 2.2.1), ktory mimo zmiany w ustawieniach i tak pozwala na polaczenia
2. Era tak sobie ustawila serwery, ze wszystkie proby polaczen z iPhona beda zakonczone sukcesem (zakladam, ze maja techniczna mozliwosc sprawdzac z jakiego aparatu klient sie laczy)
3. Jakas inna aplikacja majaca dostep do ustawien cos miesza, mozliwe, ze SwirlyMMS, mam zainstalowane od poczatku.

#14 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 05 maja 2009 - 16:50

pio5, czytam z uwaga posty... dlatego dziwie sie Twojemu problemowi.

Mam iP w sieci ERA, do tego soft 2.2.1 i za chiny ludowe nie moge sie polaczyc z internetem czy korzystac z VVM wywalajac (czy zmieniajac dane) APN/Username/Password z ustawien sieci.

Sprawdz ustawienia w SwirlyMMS, czy masz tam wpisane APN/User/Pass: erainternet czy eramms.

#15 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 06 maja 2009 - 07:25

pio5, eRestin
W moim przypadku ponowne wgranie 2.2 rozwiązało problem.

#16 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 06 maja 2009 - 10:59

eRestin mam eramms, stawiam zatem na jakis bug w iPhonie, tak jak napisal fuzzyland ponowne wgranie softu pomoglo wiec widac iPhone costam ma nie tak.

#17 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 06 maja 2009 - 14:58

Najwazniejsze ze sie udalo :) Jesli chodzi o soft 2.2, to niestety... ale tam jest jeszcze wiecej bug'ow. Najwiekszym problemem w tym sofcie (2.2) to dzwoniacy kiedy chce i jesli mu sie chce budzikowi. Raz dzialal raz nie, raz dzwonil nawet i 40 minut po czasie... Restart telefonu zwykle pomagal na tydzien lub dwa, a pozniej znow te same numery... no i wolno otwierajace sie aplikacje podczas sluchania muzy... makabra. 2.2.1 jak do tej pory nie zawodzi zarowno na jednym jak i na drugim telefonie iPhone, jednak jak widac nie wszystkim sadzac po problemie jaki miales... Swoja droga, pytanie jak wgrywales soft 2.2.1 ? Ja zwykle wygrwam soft od nowa i tworze nowy telefon... gdyz po aktualizacji mam niezly balagan i klony aplikacji.

#18 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 06 maja 2009 - 18:05

Uaktualnilem na "czystym" telefonie dopiero co wyzerowanym. Telefon zony z 2.2 nie ma tego problemu co moj. W tym momencie to juz mniej istotne bo niedlugo zmieniam taryfe lub operatora i wezme sobie jakis maly pakiet danych.

#19 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 maja 2009 - 19:28

a ja mam dla Was zagwozdkę ;) korzystałem swego czasu z karty era z abonamentem blueconnect'a. Korzystałem z IP jako modemu do kompa i cóż.... nie było możliwości jakiejkolwiek zmiany ustawień APN, użytkownika i hasła... Wkładając jakąkolwiek kartę z innej sieci była możliwość zmiany tych parametrów jednak z kartą blueconnect'a tych opcji wcale nie było. Do blokowania używałem BossPrefs i nic w necie nie można było zrobić ;) tel IP3G z softem 2.2 po JB

#20 pio5

pio5
  • 158 postów
  • SkądTychy

Napisano 07 maja 2009 - 07:01

seker jaki przelacznik w BossPrefs? Jak sie nazywa?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych