Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

.eps z illustratora do corela?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 29 kwietnia 2009 - 11:34

witam mam maly problem. mam projekcik w illustratorze i po zapisaniu go do .eps wysylam go dalej do czlowieka, ktory pracuje w corelu i on twierdzi ze .eps otwiera mu sie pusty... nie mam niestety corela zeby to sprawdzic. ja pracuje w CS4 ale .eps zapisalem w wersji do CS natomiast Corel, ktory ponoc nie daje rady to 12? co robie nie tak?

#2 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 29 kwietnia 2009 - 11:40

Nie pracuję co prawda w CS4 tylko w CS3, ale kiedyś Corelowcy w takich sytuacjach prosili mnie o PDF-x zamiast .eps-a. Ewentualnie, zapisz w jakimś Legacy formacie czyli v8 np (pod warunkiem, że nie masz w pliku jakiś straszliwych wodotrysków).

#3 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 29 kwietnia 2009 - 11:45

no wlasnie w miedzy czasie wrzucilem to nawet do 8 i dalej gosciu twierdzi ze puste... ech corel

#4 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 29 kwietnia 2009 - 12:16

Spakowałeś przed wysłaniem? Kiedyś po przejściu .eps przez net (wina starszych progsów pocztowych, dokładnie kodowania załączników) były takie jaja. Daaawno to było, ale może tu kot pogrzebany ;) O, przypomniałem sobie: nawet w ciągu ostatniego roku i mnie się*taki przypadek przytrafił, z tym że .eps jakiego dostałem, był rozwalony ale coś było. Po spakowaniu i resendzie od nadawcy, było już OK.

#5 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 29 kwietnia 2009 - 12:37

ja mam na ilu C3 zapisuje jako eps do wersji v8 bez podgladu - reszta bez zmian, to w corelu 9 z polecenia importuj trzeba z listy "pliki typu" WYBRAC "PS,PRN,EPS - Interpolowany PostScript" zamiast defaultowej opcji "EPS - Plik Encapsulated PostScript". Wtedy dziala.

#6 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 29 kwietnia 2009 - 14:55

@owca666: plik idzie FTPem a nie poczta takze nie sadze zeby bylo cos z tym zlego (filesize sie zgadza) @molsar: dzieki za sugestie przekaze dalej :)

#7 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 29 kwietnia 2009 - 21:28

molsar Chodziło Ci raczej o interpretowany PostScript! A od 12 wersji Corela wystarczy zwykłe polecenie "Otwórz" Jeśli plik został spłaszczony poprzez zapisanie do EPS zgodnego z Illustratorem 8 (bez prewki).

#8 Hypvent

Hypvent
  • 99 postów
  • SkądStaszów

Napisano 29 kwietnia 2009 - 22:18

Kiedyś robiłem taką sztuczkę, że importowałem EPSa albo PDFa, którego Corel nie chciał otwierać do InDesigna, a potem z Indyka eksportowałem do EPS. O dziwo pomagało to w większości przypadków. Jeszcze jedna rzecz, o której najlepiej pamiętać przy zapisywaniu plików otwieranych później pod Win, to nadawanie im nazw bez polskich znaków. Jeżeli jednak masz jakiś skomplikowany projekt z masą efektów, to wątpię, że Corel otworzy go prawidłowo.

#9 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 30 kwietnia 2009 - 11:35

dzieki za rady - rozwiazaniem problemu okazalo sie zwalenie tego co mial zrobic gosciu w Corelu na mnie ;] pliki do zawsze nazywam bez polskich znakow, spacji itp :)

#10 Waldekg

Waldekg
  • 89 postów

Napisano 03 maja 2009 - 06:42

Twój problem leży po stronie wczytania pliku do corela. Jeżeli zapiszesz .eps w wersji 8 koleś musi go wczytać opcją import i tylko z zaznaczonym rodzajem pliku "prn, ps, eps" inaczej będzie plik pusty

#11 yony37

yony37
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2010 - 08:54

Wiem, że stare i że dokonałem pewnie wykopu roku ale... dlaczego nie dajecie ludziom *.ai? Zapisywać w wersji max 11 i starsze wersje Corela nie powinien mieć żadnych problemów z importem. A nowe wersje (X3 do X5) to wogóle nie powinny mieć problemów.

#12 siemandero

siemandero
  • 7 postów
  • SkądSwarzedz, Poland

Napisano 13 października 2010 - 16:57

Wiem, że stare i że dokonałem pewnie wykopu roku ale... dlaczego nie dajecie ludziom *.ai? Zapisywać w wersji max 11 i starsze wersje Corela nie powinien mieć żadnych problemów z importem. A nowe wersje (X3 do X5) to wogóle nie powinny mieć problemów.

co do starszych wersji Corela to nie masz racji. w pracy mam Corela 11 i czasem nie radzi sobie z wersja 8 *.ai. nowsze wersja owszem dają radę ale starsze niestety nie. wiele razy w robocie natrudziłem się z tym problemem

#13 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 13 października 2010 - 17:04

dlaczego nie dajecie ludziom *.ai?

dlatego, ze zdarzylo mi sie wspolpracowac z czlowiekiem rysujacym w Inkscape i mial spore problemy z otwarciem .ai

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych