Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Symbian na Macu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 kwietnia 2009 - 13:57

Jestem na etapie wymiany telefonu. Mysle o czyms co bedzie albo na WM albo na Symbianie. I tu pytanie czy oba systemy ladnie hulaja z Maciem? Jak to jest z instalowaniem dodatkowych programow na WM przez Maca...i jak wyglada sprawa podpisywania programow na Symbiana. Generalnie sprawa z podpisywaniem oporgramowania to cos co mnie zniecheca do Symbiana, ale jakies tam przyzwyczajenie do Communicatora kusi...

#2 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 27 kwietnia 2009 - 14:02

z tego co pamietam to jak chcialem przegrac aplikacje symbianowe na n95 brata to nie bylo zadnego oprogramowania i musialem windowsem wgrywac przez nokia pcsuite

#3 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 27 kwietnia 2009 - 16:12

Aplikacje, czy wszelkie inne pliki na telefon z sybianem możesz wgrać przez bluetooth, karte pamięci wsadzasz do adaptera i podpinasz do maca, albo cały tlefon zamieniasz w dysk usb (tak mam w noki e51). Jeśli chodzi o synchronizacje noki z mac'em to używam Nokia Multimedia Transfer oraz systemowego iSync po dograniu plunginu by działał z moją nokią. Jest cała strona poświęcona wsparciu noki na mac os Nokia Mac Support .

#4 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 kwietnia 2009 - 21:06

A jak jest z podpisywaniem programow zeby moc je instalowac? Jest cos na Mac'a? Bo na symbianowych forach niestety rzadza piece...

#5 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 postów

Napisano 28 kwietnia 2009 - 00:30

nie wiem co chcesz sobie kupić na symbianie, ja mam to co w stopce i nie mam żadnego problemu z podpisywaniem aplikacji. jest soft który się odpala w telefonie i o tym zapominasz. a żadne pcsuite nie jest mi potrzebne wszystko co mam to czasem uruchomiony Nokia Multimedia Transfer i ewentualnie BT. N.

#6 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 kwietnia 2009 - 08:11

Ciagle mysle o E90...jednak nie ma to jak duza i nie wirtualna qwerty ;) Pytam o podpisywanie aplikacji dlatego ze na majac SE p990i z softem Orange'a o takie wlasnie rzeczy mnie pytal - generalnie byl ot Symbian UIQ. Nie moglem w zasadzie nic zainstalowac na telefonie...Teraz wymieniajac telefon waham sie Symbian again czy moze Windows Mobile - bo iPhone to jest ok ale dla "mamy" hehe...

#7 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 28 kwietnia 2009 - 18:53

Na noki nie każdy program wymaga podisania, jeśli niechesz się bawić podpisywanie pod windowsem albo pathowaniem symbiana, to podono jest w internecie strona co podpisuje programy. A może wrato pomyśleć nad nokią e63?

#8 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2009 - 18:59

Moze jestem nie w temacie, ale czy aplikacje na symbiana nie sa podpisywane przez developera i/lub nokie/se/samsunga/motorole? Od kiedy to trzeba podpisywac je jeszcze na swoim komputerze? :> G.

#9 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 28 kwietnia 2009 - 19:51

Pewnien nie jestem ale wydaje mi że że są podpiywane przez samego sybiana na zlecenie konkretnego producenta. Jeśli chodzi o podpiwanie na komputerze to chodzi o to że jeśli nie masz zpathowanego symbiana na telefonie czyli program masz ogrinalnie pod podpisany to są programy które podpisują aplikacje dla sybiana.

#10 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwietnia 2009 - 10:29

Nadal nie napisales czemu trzeba podpisywac aplikacje u siebie na komputerze? i po co paczowac symbiana? Kupuje, instaluje, dziala - W czym problem? G.

#11 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 30 kwietnia 2009 - 15:19

Hm, podpisywanie tak tak jak prównać do podania klucza programu który jest wymagany do instalacji/uruchomienia. Jesli aplikacja nie jest podpisana użytownika zawczaj chesz coś zrobić by program dzialał. Kopjujesz instalujesz i dziala. Owszem ale nie każdy program niektóre tzn mniej renowane i poplarne wymagają tej autoryzacji, i w tym celu musisz albo zpathowaś symbiana albo podpisac aplikacje poza telefonem.

#12 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 maja 2009 - 16:37

Gosciu, co ty bredzisz? w ladne slowa probujesz ubrac podpisywanie cracknietych aplikacji, ktorych instalacja wymaga "zlamania" (lol) symbiana oraz podpisania ich wlasnorecznie. Pusty smiech mnie bierze, ale i zdziwienie ze moderatorzy nie usuwaja takich watkow. G.

#13 jacektoja

jacektoja
  • 150 postów

Napisano 01 maja 2009 - 16:52

mi się*wydaje że to wszystko przez bluetooth idzie i nie ma problemu, a co do synchronizacji to przez iSync :)

#14 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 01 maja 2009 - 18:11

Z podpisywaniem to jest tak: większe firmy piszące soft na symbiana podpisują aplikacje kluczami developerskimi - taki program można zainstalować na każdym telefonie (pakiecik ma rozszerzenie .sis). Natomiast jest jeszcze masa softu w sieci darmowego, pisanego przez niezależnych, małych developerów, który jest niepodpisany (rozszerzenie .sisx). Taki pakiecik bez podpisania nie daje się zainstalować, a podpisać go sobie może każdy indywidualnym kluczem - ale wtedy będzie działał tylko na telefonie podpisującego (klucz jest związany z jednym IMEI). Dawno nie mam N73 z symbianem ale chyba się nie pomyliłem - zwego czasu trochę softu na tej Nokii miałem i sporo właśnie podpisanego przeze mnie - sofcik do podpisywania chyba był tylko na Windows. Grooby - a Ty tak bezpodstawnie nie rzucaj oskarżeń o crackowanie...

#15 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 maja 2009 - 19:12

Jenot dzieki za info...to co mnie dzwililo to to ze na p990i mialem problem z instalacja OperyMini. Ale to moze wina Orangowego softu a nie samego Symbiana...teraz mi sie troche juz bardziej rozjasnilo...no i nie wiem czy jednak w strone winzgrozy mobile nie bede zmierzac hehe...

#16 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 02 maja 2009 - 19:31

Jak masz tzw "brandowany" soft to zazwyczaj jest to jakaś zabytkowa wersja. Ja na swojej przywiezionej z wysp N73 zmieniałem Product Code, uruchamiałem NSU i z automatu instalował mi się soft z polskim językiem, niebrandowany i w najnowszej wersji. p990i to chyba UIQ to nie wiem czy taka sztuka się uda.

#17 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 maja 2009 - 16:03

Tak to UIQ...najgorsze jest jednak to ze chyba wszystkie czary-mary z Symbianem najlatwiej robic przez Winde, czy nawet tylko da sie robic przez Winde... ...jesli sie nie myle ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych