Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

samoprzydzielone IP, self-assigned IP, problem

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 elias

elias
  • 20 posts
  • Skądkrk

Posted 23 April 2009 - 20:13

witam, chciałem podzielić się problemem, z którym borykałem się przez dłuższy czas, zanim wpadłem jak go rozwiązać. może ktoś ma ten sam problem i nie wie co zrobić - sprawa jest prosta. próbując skorzystać z hotspota w jednej knajpie (w moim wypadku spokój w krk) nie mogłem przeglądać internetu - airport pokazywał, że jest podłączony, jednak miał samoprzydzielony adres ip - i z tym był problem. nie pomagało włączanie i wyłączanie, odświeżanie dzierżawy dhcp, czy tworzenie nowej lokacji, wszystko na nic. odpalając windowsa problem istniał nadal. korzystając z della czy toshiby internet śmigał. zauważyłem, że inni wlaściciele makówek też nie mogli się połączyć. rozwiązanie to wpisanie ręcznie ustawień. potrzebny drugi komputer - przepisanie dnsów, zmiana bramki na tą samą, adres routera i na sam koniec, adresu ip innego (wyższy numer końcówki) od tego z komputera obok, żeby nie było kolizji. nie jest to dobre rozwiązanie, ale działa :) napisane trochę chaotycznie, ale może komuś pomoże - tymbardziej, że nigdzie w internecie nie znalazłem konkretnego rozwiązania jak będę miał czas to napisze to dobrze i dodam screeny pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users