Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone nie łączy się z siecią Wi-Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 łukasz.

łukasz.
  • 6 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 07:10

Witam mam od jakiegś czasu Iphone i mam duże problemy z połączeniem do sieci wi-fi. Problem polega konkretnie na tym że iphone nie chce sie połączyć z zadną siecią która ma zabezpieczenia ( do sieci bez zabezpieczeń odrazu się łączy ). Mmam ruter dlink i linksys zrobiłem w nich upgrade firmwere i przez pare dni zaczeło śmigać , zainstalowałem pare programów i wszystko się wyj...... ( programy : skype allegro i pare gier ) Po odinstalowaniu wszystkich programów nadal nie ma zadnej zmiany Proszę o pomoc czy coś jest z Iphone czy z ruterami ( dlink mam w domu a linksys w pracy ) dziekuje za odpowiedzi :)

#2 mar_tek

mar_tek
  • 6 postów
  • Skądsosnowiec

Napisano 24 kwietnia 2009 - 07:18

Czesc, Ten sam problem - jakiś kosmos.

czesc, problem:
Iphone 2G, od lutego 2008 na soft 1.1.1 pozniej przeszedlem na 1.1.4 no i 2.2. - wifi na liveboxie bez problemów.
Dwa tygodnie temu na 2.2. zaczely sie problemy w wifi. Skonczylo sie wymiana liveboxa w tpsie, ale problem jest nadal.
Nie jest wazne, czy siec (SSID) nie ma haslo, ma wpa czy wep. Telefon nie jest w stanie się połączyć (nawet jak znajdzie i widzi, ze jest siec).
Wczoraj zmienilem soft (restore) na 2.2.1. i problem pozostał. Raz na 10 prób widzi siec, ale przez ostatnie 30 godzin polaczyl sie z nia tylko raz.
Czy ktos ma podobny problem?
Na jednym forum znalazlem wpis, ze moze to wynikac ze skype w appstore (bylo uaktualnienie), ale nigdzie rady, co z tym zrobic.

#3 łukasz.

łukasz.
  • 6 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 11:41

Czy nikt nie potrafi rozwiązać tego problemu :(

#4 japek

japek
  • 779 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 12:30

W ustwieniacch wifi, spróbuj wybrać "inna" ręcznie podaj nazwę sieci oraz wybierz typ zabezpieczeń. W miejscu hasło podaj właściwe. Nie wiem dokładnie czy pomoże ale może być to problem z automatycznym doborem typu zabezpieczeń.

#5 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 kwietnia 2009 - 12:45

ja mam podobny problem tylko że jak się podłącze raz z niezabezpieczoną siecią to po uśpieniu iPhona on się z nią rozłącza i za każdym razem kiedy chce mieć wifi muszę wchodzic w preferecje. Problemu nie ma kiedy jestem podłączony do sieci zabiezpieczonej, wtedy iPhone ciągle utrzymuje połączenie z siecią...*

#6 japek

japek
  • 779 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 12:47

iPhone tak już ma co do rozłączania z niezabezpieczonymi. Możesz używać programu insomnia z tym że wtedy wifi jest cały czas aktywne, po prostu nie rozłącza po wygaszeniu.

#7 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 kwietnia 2009 - 13:06

no tylko że na początku iPhone ciągle utrzymywał połączenie z niezabezpieczoną*siecią. Dla porównania iPhone brata nie zrywa połączeń z niezabezpieczonymi sieciami a mamy ten sam FW.

#8 japek

japek
  • 779 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 13:19

Właśnie odbezpieczyłem moją sieć. Sytuacja wygląda tak : usypiam iP, sieć się rozłącza, al po odblokowaniu, nie pokazuje się ikonka z zasięgiem WiFi, lecz wchodząc do Safari ma internet. Raz zapytała mnie tylko z jaką siecią chcę połączyć wyświetlając okienko. A więc w gruncie rzeczy połączenie nie jest zrywane.

#9 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 17:00

więc łączy sie ale ci nie mówi xD bo uważa to za zbędne? wiesz ważne że ci sie łączy... najgorzej jakby nic nie robił

#10 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 kwietnia 2009 - 17:03

no właśnie mi się nie łączy...

#11 łukasz.

łukasz.
  • 6 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 17:46

Witam coraz gorzej z moim iphonem teraz nawet z siecią bez zabezpieczen sie nie chce połączyc widzi wszystkie sieci ale z zadną sie nie może połączyć o co kaman ??????

#12 Shael

Shael
  • 2 postów
  • SkądAugustów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 18:57

to jakas plaga :P kupilem iPhona 2 dni bylo dobrze a potem nagle przestalo dzialac WiFi mam nadzieje ze ktos niedlugo znajdzie rozwiazanie na ten problem :(

#13 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 19:04

Oj... dużo by pisać na temat problemów wi-fi w iphone. Szczególnie w przypadku softu 2.2.1. Google mym przyjacielem, że tak powiem. Jeżeli macie problem z rozpoznawaniem jakiejkolwiek sieci proponuje spróbować: 1. Rozładować baterię poniżej 40% i spróbować się połączyć 2. Schłodzić telefon ale raczej nie poniżej progu kondensacji (aby czujniki wilgotności nie odpaliły) i spróbować.

#14 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 24 kwietnia 2009 - 20:40

proponuje: settings/wife/nasza_sec/renew lease

#15 Shael

Shael
  • 2 postów
  • SkądAugustów

Napisano 24 kwietnia 2009 - 21:08

zaden z tych 2 sposobow nie dziala a nie moge przegladac systemu iPhone bez zainstalowania appki z cydii :D

#16 łukasz.

łukasz.
  • 6 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 09:34

Oj... dużo by pisać na temat problemów wi-fi w iphone. Szczególnie w przypadku softu 2.2.1. Google mym przyjacielem, że tak powiem. Jeżeli macie problem z rozpoznawaniem jakiejkolwiek sieci proponuje spróbować:
1. Rozładować baterię poniżej 40% i spróbować się połączyć
2. Schłodzić telefon ale raczej nie poniżej progu kondensacji (aby czujniki wilgotności nie odpaliły) i spróbować.

schlodzilem iphona i odrazu sie połączył z siecia :) ale przy odpalaniu safari lub innych programów internet pobiera z sieci orange a nie po wifi co dalej robic ????

ps google tez moim przyjacielem

#17 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 25 kwietnia 2009 - 13:37

-zainstaluj BossPrefs.

#18 łukasz.

łukasz.
  • 6 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 19:55

mam bossPrefs i nadal nic nie moze sie połączyć z siecią

#19 mar_tek

mar_tek
  • 6 postów
  • Skądsosnowiec

Napisano 26 kwietnia 2009 - 22:34

Dobra, znalazlem wiecej ciekawostek tu:
[url=http://www.ilounge.com/index.php/news/comments/iphone-221-wi-fi-failures-linked-to-battery-heat/]iPhone 2.2.1 Wi-Fi failures linked to battery heat | iLounge News[/url]
[url=http://www.theregister.co.uk/2009/04/08/iphone_wifi_again/]iPhone's Wi-Fi problems cause heated speculation ? The Register[/url]
ale najbardziej rozbrajające jest stwierdzenie na: [url=http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1892636&tstart=0]Apple - Support - Discussions - 2.2.1 Killed my wifi ...[/url] o wkladaniu ipnhona do lodówki albo odkładaniu na noc na zimne okna, dziś bede probowal :)
Tu jest też trochę szokujących niusów: [url=http://support.apple.com/kb/TS1398]iPod touch and iPhone: Tips when using Wi-Fi[/url] ale tak całkiem poważnie, to jest to przykre - ja winię aktualizację skype w appstrore bo przestałem działać na sofcie 2.2 a nie 2.2.1 ... jestem coraz bliżej androida albo powrotu na nokię...

Nadzieja umiera ostatnia :) Idąc tropem genialnych wpisów wczoraj włożyłem iphone'a na 10 minut do lodówki (ta bardziej mroźna część ;-))
Wyciągnąłem i pozwoliłem mu dojść do siebie, wszedłem w settings i o dziwo znalazl sieć, co więcej nie tylko moją, ale kilka innych, któej do tej pory nie bylo. Radości mej nie bylo konca, zaktualizowalem wszytsko co sie tylko dalo porestore i przejsciu na 2.2.1. Dziś rano wifi bez problemów, sam się łączy, czasami zrywa, ale standard na lajfboksie :) Popoludniu i caly wieczor tak samo - jak przestanie znowu wkladam do lodówki :) Uwaga! wkładanie do lodówki nie jest zalecane przez producenta i robicie to na własną odpowiedzialność. Wpis o tym genialnym rozwiązaniu znalazłem na ostatnim wyżej wymienianym forum.

#20 yahoopl

yahoopl
  • 46 postów
  • SkądBrzoza, Bydgoszcz, Poland, Poland

Napisano 05 maja 2009 - 16:20

Podczas próby podłączenia iPhone do Liveboxa miałem odrzucenie połączenia. Wystarczyło wejść z ręki z poziomu przeglądarki do ustawień LB (192.168.1.1) dodałem ręcznie MAC adres, następnie z poziomu telefonu Ustawienia->WIFI->Inna ręcznie ustawiłem ID sieci oraz zabezpieczenie (które wcześniej było błędnie przez iphone odczytywane). Wszystko pięknie działa.

#21 mar_tek

mar_tek
  • 6 postów
  • Skądsosnowiec

Napisano 05 maja 2009 - 20:37

Pieknie i gratulacje,... Brawo ;) ja dalej bede sie upieral, ze do iphona czasami trzeba kupic lodowke :-)

#22 cetone

cetone
  • 2 postów

Napisano 05 maja 2009 - 21:37

troszke nie jasno piszecie, zawsze lepiej bedize konfigurowac calosc polacznia recznie, podajac nazwe sieci hasło i okreslic uzyte zabezpieczenia....

#23 Kromasss

Kromasss
  • 5 postów

Napisano 05 maja 2009 - 22:08

Kupiłem ipod touch tydzień temu i mam problemy z wi-fi. Gdy sieć bezprzewodowa na dlinku jest chroniona hasłem to ipod widzi ją, ale w żaden sposób nie może się z nią połączyć. Wyskakuje po prostu komunikat: "nie można się połączyć z siecią". Dwa laptopy potrafią, ipod - nie. Sytuacja się zmienia gdy konfiguruje ruter na ogólnodostępny, wtedy wi-fi w ipodzie śmiga aż miło. Mieszkam w bloku więc ogólnodostępna sieć raczej nie wchodzi w grę. Czy ktoś wie jak można rozwiązać mój problem?

#24 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 07 maja 2009 - 06:53

No i ja mam dokładnie to samo... Na routerze d-link di524, na WPA-PSK przez jakiś czas działało świetnie a wczoraj i dziś nie ma żadnej opcji żeby się połączyć z routerem, ani restart iphone, ani restart routera nic nie dał... Router mam podłączony do modemu kablowego (UPC) W domu rodzinnym mam tak samo skonfigurowany internet (czyli router d-link di524 podłączony do modemu TV kablowej i tak samo skonfigurowany) i nie miałem jeszcze żadnych problemów... Wczoraj na innej zabezpieczonej sieci połączył się bez problemów (w restauracji). Ktoś doświadczony mógłby się wypowiedzieć?:)

#25 di-frost

di-frost
  • 16 postów

Napisano 11 maja 2009 - 20:04

Ja sprawdzałem temat na routerze Pentagrama i Linksysa i nie miałem żadnych problemów. Mam 2.2.1. Ale skoro nie chce się łączyć to może (nikt tego nie napisał) zobaczyć same ustawienia? Jeżeli działa na DHCP to sprawdzić w ustawieniach sieci czy są właściwe? Odnawianie dzierżawy też czasem rozwiązuje problemy. Kolega Westu pisze, że ma dwie tak samo skonfigurowane sieci i jedna jest ok a druga nie. Może warto jeszcze zrestartować router do ustawień fabrycznych i postawić wlan na nowo? Może wtedy zadziała?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych