Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Hasło Open Firmware

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 21 September 2006 - 12:51

Hasłem można zabezpieczyć nie tylko dostęp do poszczególnych kont w systemie, ale również do całego komputera. Dzięki temu niepowołana osoba nie będzie w stanie go uruchomić, również z wykorzystaniem skrótów startowych (na przykład wciskając "C" w celu uruchomienia z płyty CD).
Służy do tego program Open Firmware Password znajdujący się na płycie instalacyjnej systemu Mac OS X 10.4.x w teczce /Applications/Utilities.
Użytkownicy starszych systemów (10.1 do 10.3.9) powinni pobrać odpowiednią wersję tego programu ze strony Apple.

1) Po włożeniu DVD lub CD do napędu, otwieramy teczkę /Applications/Utilities i zaznaczamy program Open Firmware Password.

Dołączona grafika

2) Następnie uruchamiamy ten program podwójnym kliknięciem.
Komputer poinformuje nas do czego służy ten program i aby dokonać zmiany należy być administratorem komputera lub znać nazwę i hasło administratora.

Dołączona grafika

3) Klikamy przycisk Change i przechodzimy do aktywacji hasła
Pojawia się typowe dla takich przypadków okno...

Dołączona grafika

4) ... w którym przed dwukrotnym podaniem hasła zaznaczamy "Require password to change Open Firmware settings"

Dołączona grafika => Dołączona grafika

5) Wpisujemy hasło:

Dołączona grafika

6) Komputer pyta o dane administratora

Dołączona grafika

wpisujemy i klikamy OK

7) Program informuje nas, że zmiana nastąpi po ponownym uruchomieniu komputera

Dołączona grafika

Zamykamy program Open Firmware Password (Polecenie+Q), wypychamy DVD (Polecenie+E) i restartujemy komputer. Teraz musimy podać hasło przed uruchomieniem się systemu* :)

Aby usunąć hasło z Open Firmware postępujemy analogicznie, z tym wyjątkiem, że wyłączamy opcję "Require password to change Open Firmware settings".

Wyłączenie tego zabezpieczenia polega na odhaczeniu "Require password to change Open Firmware settings"
Dołączona grafika => Dołączona grafika
*zrobię zdjęcie przy okazji bo jakoś się nie kwapię do wyłączania komputera

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:08

A teraz zagadka: co zrobić, jeżeli zabezpieczymy dostęp do komputera hasłem Open Firmware i tego hasła zapomnimy? :-) Na razie zgadujcie, odpowiedź podam w późniejszym teminie (chyba, że ktoś zgadnie wcześniej ;-) )

#3 mind

mind
  • 673 posts
  • SkądWysokie Maz.

Posted 21 September 2006 - 14:17

jedziemy do serwisu!!!

#4 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:21

Nieprawidłowo :-) Jest prostsza metoda.
Nie zrażajcie się, ja kiedyś szukałem tej odpowiedzi ponad tydzień :-)

Tip: w Knowledgebase Apple tej informacji nie podają ze zrozumiałych względów, ale zabezpieczenie OF to niestety mit...

#5 mind

mind
  • 673 posts
  • SkądWysokie Maz.

Posted 21 September 2006 - 14:27

podlanczamy do maca jakiego innego i usuwamy program ten, lub format dysku i od nowa system lub wpisanie pewnie jakiegos kodu zamiast hasla co odblokowuje to

#6 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:28

Wchodzimy na witrynę Apple, idziemy na stronę pomocy technicznej i w wyszukiwarce wpisujemy Open Firmware. Ale ostrzeżenie: z modelami na Intelu podane tam metody nie działają ;-)

#7 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:33

mind - hasło jest w OF, tak że nawet format dysku nie pomoże...
heidi - tam nie podają tej metody, wiadomo dlaczego :-)

Tip nr 2: potrzebny wkrętak...

#8 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:43

Andrzej, niedawno pisałem dlaczego pewnych metod nie podaje się "otwartym tekstem". Apple nie pisze o nich wprost i może my również nie powinniśmy dla naszego własnego bezpieczeństwa. Kto chce, ten je znajdzie. Jak ktoś znajomy będzie potrzebował, również można podesłać prywatnym kanałem. Ale żeby tak od razu wszystkim?

#9 mind

mind
  • 673 posts
  • SkądWysokie Maz.

Posted 21 September 2006 - 14:44

pewnie jest cos na plycie glownej co resetuje a moze..... trzeba zrobić reset PRAMU( i moze ktos odrazu powie co to jest i do czego sluzy bo ja tak slabo rozumiem z google)?

#10 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:47

PRAM = parameter RAM Część pamięci, w której przechowywane są podstawowe dane konfiguracji komputera: urządzenie startowe, parametry monitora, głośność, strefa czasowa, ustawienia regionalne DVD i, ewentualnie, informacje o ostatnim Kernel Panicu.

#11 mind

mind
  • 673 posts
  • SkądWysokie Maz.

Posted 21 September 2006 - 14:50

dzienkuje Heidi to pewnie trzbe reset tego zrobić poniewać jak hasła się nie ma to się nie da zrobić tego, a wkrętakiem tak jak Andrzej powiedził może być jakiś twardy reset tego i wymaże to a potem tylko płytka startwa i już.

#12 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:53

Heidi, masz rację, ale ta metoda była już powszechnie znana ponad dwa lata temu. Wygooglać ją więc nie jest tak trudno komuś w miarę zorientowanemu :-)
Ale może i racja, niech się męczą, a jak któryś z kolegów będzie w desperacji to podpowiem na PW.
Jeżeli Rada Moderatorów dojdzie do wniosku, że ten fragment wątku narusza bezpieczeństwo narodowe, to proszę o jego usunięcie :-)

#13 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2006 - 14:58

Nie, myślę że powinien zostać, bo czasem z chęci niesienia pomocy i dzielenia się wiedzą można ułatwić "pracę" nie temu, komu by się chciało ;-)

#14 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 21 September 2006 - 16:48

ktoś mi chyba grzebał w tekście :/ To trzeba było jeszcze dodać klauzule o wykonywaniu tych czynności na własną odpowiedzialność :evil:

#15 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 21 September 2006 - 18:57

JSG system automatycznie dodaje notatkę o tym kto i kiedy edytował dany post.

#16 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 21 September 2006 - 19:02

wiem, czytałem kto to zrobił i celowo nie wywoływałem do tablicy, fakt faktem słusznie bo poprostu w wirze wklejania obrazków o paru rzeczach zapomniałem a miałem je napisać, ale np zmiana jabłko+e na jabłuko+E moim zdaniem sugeruje jeszcze wcisnięcie shift... zresztą to nie istotne...

#17 swinn

swinn
  • 180 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 September 2006 - 23:15

;) dolozyc modul ram albo zmienic ilosc pamieci(usuwajac modul) ;) i tak pewnie za to dostane bana ale wtedy openfirmware glupieje ;)

#18 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 September 2006 - 01:50

zmiana jabłko+e na jabłuko+E moim zdaniem sugeruje jeszcze wcisnięcie shift...

Nie, to konwencja podawania skrótów klawiaturowych (patrz menu).
To ja dokonałem drobnej redakcji, głównie dodając informację dla użytkowników starszych systemów i poprawiając kilka literówek.

#19 ryszardc

ryszardc
  • 1 posts

Posted 09 December 2007 - 14:29

dobry link

Spróbujpod tym linkiem

[url]http://www.gsmcenter.pl/strona.php?s=kodyser#ericsson[/url]

Pozdrawiam

[url]http://s10.battleknight.onet.pl/index.php?loc=hire&ref=NDA4Nzg=[/url]

---- Dodano 09-12-2007 o godzinie 15:30 ----
Spróbuj pod tym linkiem

[url]http://www.gsmcenter.pl/strona.php?s=kodyser#ericsson[/url]

Pozdrawiam

[url]http://s10.battleknight.onet.pl/index.php?loc=hire&ref=NDA4Nzg=[/url]

#20 woocash

woocash
  • 1630 posts

Posted 11 December 2007 - 00:08

A to nie jest tak jak w BIOSie, czyli wkrętakiem otwieramy sprzęt i resetujemy OF wyjmując baterię czy zworki odpowiednio ustawiając?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users