Vaio vs. Macbook Pro. A już byłem zdecydowany;/
Napisano 18 kwietnia 2009 - 22:53
Jako osoba która wystarczająco dużo nacierpiała się z Windowsem i jednocześnie zasmakowała "zakaznego jabłka" chce kupić nowy komputer. Budżet około 3500 brutto. Komputer koniecznie laptop choć nie musi być mały. Zastosowanie: Logic, Abelton, iTunes i Safari;D Już praktycznie przekonałem się do zakupu używanego Macbooka Pro poprzedniej generacji (C2D 2.2, 2gb ram, grafa ATI) ale z ciekawości zobaczyłem co za te pieniądze mogę mieć z Windą. I wtedy zaczął sie problem zwany Sony Vaio FW11M który nie dosyć, że wygląda jak produkt Apple (http://regmedia.co.u...6/sony_fw_2.jpg) to jeszcze jest nowy, z gwarancją szybszym procesorem (2.26 ale na szynie 1066), 4gb ramu, lepsza grafike, odtwarzacz blueray i ekran 16' 1600x900.
I zeby jeszcze mnie dobic to widzialem na youtubie taki sprzet z dzialajacym leo (eh hackintosh).
Naprawdę wolałbym komputer Apple ale te różnice przerażają.
Co wybrać? Albo jakieś rady?
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:00
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:10
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:15
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:21
Logic Studio jest tylko na Maca. A poza tym do Windowsa nie wrócę!;DJeżeli bierzesz Vaio - zrób sobie dual boot - Windows (do Logic) + Linux (do wszystkiego innego
)
eden system
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:26
Witam
Jako osoba która wystarczająco dużo nacierpiała się z Windowsem i jednocześnie zasmakowała "zakaznego jabłka" chce kupić nowy komputer. Budżet około 3500 brutto. Komputer koniecznie laptop choć nie musi być mały. Zastosowanie: Logic, Abelton, iTunes i Safari;D Już praktycznie przekonałem się do zakupu używanego Macbooka Pro poprzedniej generacji (C2D 2.2, 2gb ram, grafa ATI) ale z ciekawości zobaczyłem co za te pieniądze mogę mieć z Windą. I wtedy zaczął sie problem zwany Sony Vaio FW11M który nie dosyć, że wygląda jak produkt Apple (http://regmedia.co.u...6/sony_fw_2.jpg) to jeszcze jest nowy, z gwarancją szybszym procesorem (2.26 ale na szynie 1066), 4gb ramu, lepsza grafike, odtwarzacz blueray i ekran 16' 1600x900.
I zeby jeszcze mnie dobic to widzialem na youtubie taki sprzet z dzialajacym leo (eh hackintosh).
Naprawdę wolałbym komputer Apple ale te różnice przerażają.
Co wybrać? Albo jakieś rady?
To Vaio wygląda jak podróbka MacBoka Pro
Nie dość, że cały spód ma z czarnego plastiku to nawet nie ma FireWire 800.
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:31
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:34
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:40
Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:50
Napisano 19 kwietnia 2009 - 00:04
Chyba macie rację. Troche chyba daję sobie wmówić że musze mieć coś czego tak naprawdę nie potrzebuje (np. blueray). Mac to w sumie jednak Mac. I logic bedzie musiał działać.
Dobrze myślisz. Logic będzie działać na Macu. Jeśli to jest program na którym będziesz pracować przez większość czasu MBP będzie najlepszym wyborem. Dorzuć tylko 4 GB RAMu i będzie ok. Zapewniam, że praca na Mac OS X to czysta przyjemność.
Napisano 19 kwietnia 2009 - 03:01
Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:02
Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:13
Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:17
Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:23
Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:51
Napisano 19 kwietnia 2009 - 10:08
Wiesz co, jak piszesz na forum o sprzecie apple jakiego laptopa wybrac to dla mnie to jest logiczne, ze 99% powie Ci zeby wybrac Mac'a.
A tak swoją droga to polecam Sony Vaio.
Kolega chyba nie rozumie, że priorytetem dla pytającego ma być niezawodność i zgodność oprogramowania a to oferuje tylko Mac. Dlaczego? Bo kolega wyraźnie napisał, że potrzebuje go do profesjonalnych rozwiązań jak Logic. Wsparcia dla takich rozwiązań Sony nie oferuje. Więc wybór jest prosty - Mac.
Dla osób, które chcą korzystać z takiego softu nikt nie poleci Ci Vaio. Hackintosh odpada na laptopie, jeśli ma służyć do PRO. Więc wybór jest oczywisty.
Jeśli ty amatorsko używasz komputera to może i Vaio Ci wystarcza. Tu jest jednak mowa o zupełnie innym zastosowaniu komputera gdzie liczy się niezawodność i zgodność oprogramowania.
Napisano 19 kwietnia 2009 - 10:58
priorytetem dla pytającego ma być niezawodność i zgodność oprogramowania a to oferuje tylko Mac.
Niegdys tak bylo. Teraz jednak niekoniecznie. Nie obcuje z programami dla muzykow/dzwiekowcow wiec nie wiem jak konkretnie z nimi, wiem cos natomiast o Final Cut. Cale lata niezawodny i stabilny. Obecnie oferuje mi wyloty z programu, ktorych przerz ostatnie trzy miesiace pracy nad jednym projektem nie mialem w Avidzie polozonym na starym juz XP.
Wiele jest wspanialych rozwiazan oferowanych przez platforme Mac, prostota, intuicyjnosc, madrosc ergonomii, jesli jednak chodzi o stabilnosc i funkcjonalnosc, to roznice sie zatarly.
Napisano 19 kwietnia 2009 - 11:23
Napisano 19 kwietnia 2009 - 11:29
No to co to za pytanie, którego laptopa wybrać? Poczekaj może jeszcze trochę, dorzuć więcej kasy i poszukaj najlepszej okazji na zakup MBP.Logic Studio jest tylko na Maca. A poza tym do Windowsa nie wrócę!;D
Napisano 19 kwietnia 2009 - 13:29
Chyba macie rację. Troche chyba daję sobie wmówić że musze mieć coś czego tak naprawdę nie potrzebuje (np. blueray). Mac to w sumie jednak Mac. I logic bedzie musiał działać.
Logic pójdzie najlepiej na Maku a nie na Hackintoshu Vaio - i taki był główny cel mojej wypowiedzi. Nie rozpatruje czy lepiej chodzi Cubase na PC czy cośtam innego. Kolega chce komputer pod Logica, więc chyba nie ma co mu doradzać Hacka.
Z moich doświadczeń wynika, że przy Logiku nie ma różnicy, czy jest postawiony na oryginalnym Maku, czy czymś innym.
Napisano 19 kwietnia 2009 - 15:42
Z moich doświadczeń wynika, że przy Logiku nie ma różnicy, czy jest postawiony na oryginalnym Maku, czy czymś innym.
Z wyjatkiem tej drobnej roznicy dotyczacej Ustawy o Prawie Autorskim.
Napisano 19 kwietnia 2009 - 16:46
Napisano 19 kwietnia 2009 - 17:41
Z wyjatkiem tej drobnej roznicy dotyczacej Ustawy o Prawie Autorskim.
Jak na razie nic nie wiadomo, czy instalacja OSX na innym komputerze niż Apple mac łamie prawo autorskie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych