Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Vaio vs. Macbook Pro. A już byłem zdecydowany;/

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 18 kwietnia 2009 - 22:53

Witam
Jako osoba która wystarczająco dużo nacierpiała się z Windowsem i jednocześnie zasmakowała "zakaznego jabłka" chce kupić nowy komputer. Budżet około 3500 brutto. Komputer koniecznie laptop choć nie musi być mały. Zastosowanie: Logic, Abelton, iTunes i Safari;D Już praktycznie przekonałem się do zakupu używanego Macbooka Pro poprzedniej generacji (C2D 2.2, 2gb ram, grafa ATI) ale z ciekawości zobaczyłem co za te pieniądze mogę mieć z Windą. I wtedy zaczął sie problem zwany Sony Vaio FW11M który nie dosyć, że wygląda jak produkt Apple (http://regmedia.co.u...6/sony_fw_2.jpg) to jeszcze jest nowy, z gwarancją szybszym procesorem (2.26 ale na szynie 1066), 4gb ramu, lepsza grafike, odtwarzacz blueray i ekran 16' 1600x900.
I zeby jeszcze mnie dobic to widzialem na youtubie taki sprzet z dzialajacym leo (eh hackintosh).
Naprawdę wolałbym komputer Apple ale te różnice przerażają.
Co wybrać? Albo jakieś rady?

#2 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:00

O Vaio nie slyszalem dobrych opini,ale nie interesowalem sie nigdy ich tematem wiec naprawde nie wiem.A co do tego...Jesli potrzebny Ci komputer z Blueray to wiesz co wybrac.Zupelnie nie ma co porownywac tego do MBP.Jesli bedziesz mial MAC OS to nie sa potrzebne wielkie parametry Vaio..Ja bym kupil 15'MBP z matryca matowa i grafika NVIDIA. :) pozdr.

#3 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:10

Na bluerayu mi nie zalezy. Najistotniejsze jest dla mnie jest Logic Studio i ucieczka od Windowsa (dlatego na vaio musi byc leo ale wiadomo jak to z tym jest;/)

#4 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:15

Ja też brałbym MacBooka Pro... Jeżeli zdecydowałbyś się na Vaio - raczej tzw. OS x86 (czy też hackintosh etc.) nie polecam... Kupa problemów z kextami, sterownikami, nie zawsze wszystko działa (a najczęściej dźwięk, co przy Logic może być ciężkie ;) )... Jeżeli bierzesz Vaio - zrób sobie dual boot - Windows (do Logic) + Linux (do wszystkiego innego ;)) Miałem kiedyś takie rozwiązanie na PC i sprawowało się na prawdę bardziej niż w porządku. Jednak po przesiadce na OS X wystarcza mi jeden system ;)

#5 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:21

Jeżeli bierzesz Vaio - zrób sobie dual boot - Windows (do Logic) + Linux (do wszystkiego innego ;))
eden system ;)

Logic Studio jest tylko na Maca. A poza tym do Windowsa nie wrócę!;D

#6 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:26

Witam
Jako osoba która wystarczająco dużo nacierpiała się z Windowsem i jednocześnie zasmakowała "zakaznego jabłka" chce kupić nowy komputer. Budżet około 3500 brutto. Komputer koniecznie laptop choć nie musi być mały. Zastosowanie: Logic, Abelton, iTunes i Safari;D Już praktycznie przekonałem się do zakupu używanego Macbooka Pro poprzedniej generacji (C2D 2.2, 2gb ram, grafa ATI) ale z ciekawości zobaczyłem co za te pieniądze mogę mieć z Windą. I wtedy zaczął sie problem zwany Sony Vaio FW11M który nie dosyć, że wygląda jak produkt Apple (http://regmedia.co.u...6/sony_fw_2.jpg) to jeszcze jest nowy, z gwarancją szybszym procesorem (2.26 ale na szynie 1066), 4gb ramu, lepsza grafike, odtwarzacz blueray i ekran 16' 1600x900.
I zeby jeszcze mnie dobic to widzialem na youtubie taki sprzet z dzialajacym leo (eh hackintosh).
Naprawdę wolałbym komputer Apple ale te różnice przerażają.
Co wybrać? Albo jakieś rady?

To Vaio wygląda jak podróbka MacBoka Pro :)

Nie dość, że cały spód ma z czarnego plastiku to nawet nie ma FireWire 800.

#7 adrianek274

adrianek274
  • 110 postów

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:31

Ja mam Vaio FW21M i to jest komputer który zawsze pragnąłem :) Polecam CI go serdecznie.

#8 Igor_g

Igor_g
  • 298 postów

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:34

Nie no hacintosha to od razu sobie podaruj ;) Ja bym bral mb pro. Fajny ten vaio, ale ma 1 podstawowoy problem - WINDA ;). Lepiej nie truj sobie krwi, kup dobry sprzet z zainstalowanym juz osx. pzdr.

#9 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:40

Jak dla mnie wybór oczywisty, MacBook Pro i tyle. Czy te wszystkie gadżety które oferuje tobie Vaio na prawde są tobie potrzebne, czy gonisz tylko za cyferkami i innymi parametrami, by pochwalić się towarzystwu? Musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Piszesz, że chcesz uciec od Windows, ale myślisz nad Vaio - dziwne. Hackintosz - sprawia problemy, odradzam.

#10 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:50

Chyba macie rację. Troche chyba daję sobie wmówić że musze mieć coś czego tak naprawdę nie potrzebuje (np. blueray). Mac to w sumie jednak Mac. I logic bedzie musiał działać.

#11 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 19 kwietnia 2009 - 00:04

Chyba macie rację. Troche chyba daję sobie wmówić że musze mieć coś czego tak naprawdę nie potrzebuje (np. blueray). Mac to w sumie jednak Mac. I logic bedzie musiał działać.

Dobrze myślisz. Logic będzie działać na Macu. Jeśli to jest program na którym będziesz pracować przez większość czasu MBP będzie najlepszym wyborem. Dorzuć tylko 4 GB RAMu i będzie ok. Zapewniam, że praca na Mac OS X to czysta przyjemność.

#12 miszmasz

miszmasz
  • 22 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 03:01

Vaio może i ładny, ale na obrazkach.. jak wyciągniesz z pudła poobklejanego na kolorowo to się zdziwisz ;p

#13 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:02

masz rację miszmasz jak na PC to niezły ale niestety też w niektórych miejscach zalatujący w dotyku "projektowaniem przez księgowych". Miałem taki w rękach przez parę dni. Jesyne co mi się bardzo podobało to forma włącznika ale już jego nachalne świecenie nie. Generalnie po ochach i achach na jego temat spodziewałem się znacznie więcej. Dla mnie odtwarzacz BR w notku (oprócz wąskiej grupy co naprawdę go potrzebuje) to zabieg marketingowy - taka "nóżka bardziej". Jak ktoś chce oglądać filmy na BR to kupi odtwarzacz lub konsolę PS3.

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:13

Jeśli chodzi o moje doświadczenie z vaio, to polecam - komputer dobrze poskładany, komponenty dobrze ułożone, ładnie dobrane - technicznie, wykonany jest naprawdę dobrze. MBP starej serii pod względem technicznym ma niewielką przewagę nad vaio. I kasa którą miałbyś dołożyć nie jest tego warta. Wizualnie jednak MBP robi lepsze wrażenie. Mac to nie jednak nie jest sam komputer - to jest też system. Hakintosz się włącza i tyle, nie nazwałbym tego działaniem. Jeśli doliczysz 600zł za system box - aby mieć oryginalny to cena już wcale nie jest aż tak różna... Jeśli chcesz korzystać z oprogramowania dedykowanego do OS X to nawet chwilę bym się nie zastanawiał, bo nie ma nad czym, pozostaje jedynie MBP.

#15 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:17

Sorki, myślałem, że Logic jest też na windows... ;) Więc wybór jest jeden - MacBook Pro :D

#16 44y

44y
  • 10 postów
  • SkądGorzów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:23

Wiesz co, jak piszesz na forum o sprzecie apple jakiego laptopa wybrac to dla mnie to jest logiczne, ze 99% powie Ci zeby wybrac Mac'a. Ja pomimo tego, ze przez ostatnie 2 lata mialem styczność z iMacami to 2tygodnie temu kupilem Sony Vaio i nie zaluje swojego wyboru. :) Jedyna wada jak dla mnie to jest to ze jak nie masz juz gwarancji a padnie matryca to trzeba dużo kasy wyłożyc zeby ja wymienic. :) A tak swoją droga to polecam Sony Vaio.

#17 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:51

Miałem kiedyś podobny dylemat i kupiłem Vaio FZ21Z. Cieszyłem się nim jak dziecko - kupiłem nawet do niego film Blu-Ray i płytę BD-RW, z której nigdy nie skorzystałem. Ogólnie sprzęt jest fajny tylko przez Blu-Ray. Sprzedałem go i kupiłem to co jest w podpisie - jestem na maxa zadowolony. Mam komputer z duszą, a nie kombajn do wszystkiego. Z Blu-Ray nie korzysta się prawie wcale, ale jak przechodzisz koło stoiska z filmami Blu-Ray w Empiku, czy MM to serce ściska:) Za 4GB RAM-u zapłacisz jakieś 200PLN, więc weź Maka.

#18 fan

fan
  • 43 postów
  • Skądten swąd?

Napisano 19 kwietnia 2009 - 10:08

Wiesz co, jak piszesz na forum o sprzecie apple jakiego laptopa wybrac to dla mnie to jest logiczne, ze 99% powie Ci zeby wybrac Mac'a.
A tak swoją droga to polecam Sony Vaio.

Kolega chyba nie rozumie, że priorytetem dla pytającego ma być niezawodność i zgodność oprogramowania a to oferuje tylko Mac. Dlaczego? Bo kolega wyraźnie napisał, że potrzebuje go do profesjonalnych rozwiązań jak Logic. Wsparcia dla takich rozwiązań Sony nie oferuje. Więc wybór jest prosty - Mac.

Dla osób, które chcą korzystać z takiego softu nikt nie poleci Ci Vaio. Hackintosh odpada na laptopie, jeśli ma służyć do PRO. Więc wybór jest oczywisty.

Jeśli ty amatorsko używasz komputera to może i Vaio Ci wystarcza. Tu jest jednak mowa o zupełnie innym zastosowaniu komputera gdzie liczy się niezawodność i zgodność oprogramowania.

#19 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 kwietnia 2009 - 10:58

priorytetem dla pytającego ma być niezawodność i zgodność oprogramowania a to oferuje tylko Mac.

Niegdys tak bylo. Teraz jednak niekoniecznie. Nie obcuje z programami dla muzykow/dzwiekowcow wiec nie wiem jak konkretnie z nimi, wiem cos natomiast o Final Cut. Cale lata niezawodny i stabilny. Obecnie oferuje mi wyloty z programu, ktorych przerz ostatnie trzy miesiace pracy nad jednym projektem nie mialem w Avidzie polozonym na starym juz XP.
Wiele jest wspanialych rozwiazan oferowanych przez platforme Mac, prostota, intuicyjnosc, madrosc ergonomii, jesli jednak chodzi o stabilnosc i funkcjonalnosc, to roznice sie zatarly.

#20 fan

fan
  • 43 postów
  • Skądten swąd?

Napisano 19 kwietnia 2009 - 11:23

Logic pójdzie najlepiej na Maku a nie na Hackintoshu Vaio - i taki był główny cel mojej wypowiedzi. Nie rozpatruje czy lepiej chodzi Cubase na PC czy cośtam innego. Kolega chce komputer pod Logica, więc chyba nie ma co mu doradzać Hacka.

#21 DanteKarlini

DanteKarlini
  • 55 postów
  • SkądTychy

Napisano 19 kwietnia 2009 - 11:29

Logic Studio jest tylko na Maca. A poza tym do Windowsa nie wrócę!;D

No to co to za pytanie, którego laptopa wybrać? Poczekaj może jeszcze trochę, dorzuć więcej kasy i poszukaj najlepszej okazji na zakup MBP.

#22 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 13:29

Logic pójdzie najlepiej na Maku a nie na Hackintoshu Vaio - i taki był główny cel mojej wypowiedzi. Nie rozpatruje czy lepiej chodzi Cubase na PC czy cośtam innego. Kolega chce komputer pod Logica, więc chyba nie ma co mu doradzać Hacka.

Z moich doświadczeń wynika, że przy Logiku nie ma różnicy, czy jest postawiony na oryginalnym Maku, czy czymś innym.

#23 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 kwietnia 2009 - 15:42

Z moich doświadczeń wynika, że przy Logiku nie ma różnicy, czy jest postawiony na oryginalnym Maku, czy czymś innym.

Z wyjatkiem tej drobnej roznicy dotyczacej Ustawy o Prawie Autorskim.

#24 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 19 kwietnia 2009 - 16:46

Chyba zadałem to pytanie na forum o Apple bo podświadomie potrzebowałem sprowadzenia mnie z powrotem na prawidłową ścieżkę. Wybiorę Maca. Mam nadzieję, że się nie zawiodę ale jak by nie patrzeć Logic i Leo istnieją naprawde tylko w jednym świecie:D

#25 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 17:41

Z wyjatkiem tej drobnej roznicy dotyczacej Ustawy o Prawie Autorskim.

Jak na razie nic nie wiadomo, czy instalacja OSX na innym komputerze niż Apple mac łamie prawo autorskie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych