Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki router dla maca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 alicjag3

alicjag3
  • 676 postów
Napisano 17 kwietnia 2009 - 17:02

Witajcie, Używam teraz routera firmy SMC. Niestety coś nie do końca jest ok, bo zasięg niby jest b. dobry, niby połączony, ale strony czasem nie działają a później zrywa też połączenie ze skype. Jaki router polecacie? Jakich używacie i na pewno dobrze współpracują z macami? Chodzi tu o dużą powierzchnie więc zasięg musi być dobry a więc router dwuantenowy. Jedna osoba poleciła mi Linksys wrt54g ale z tego co wiem, jest to już stary model, którego już się nawet nie produkuje.

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 17 kwietnia 2009 - 17:18

Zgadza sie - ten router jest bardzo dobry i pewnie nowsze modele sa rowniez na takim samym poziomie. Polecam.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 17:52

Jak chodzi o router to polecam kupić i od razu sprawdzić, żeby jak najszybciej móc oddać w razie problemów. Miałem linksys'a, nie pamiętam modelu, ale miał też liczbę 54 w nazwie ;) Był uszkodzony. Objawów nie było jako takich, co jakiś czas kaszanilo się DHCP, ale bardzo rzadko. Zrzucałem to na karb sieci dwusystemowej, OS X i windows. Jeden z komputerów gubił sieć poprzez WiFi. Myślałem, że ma popsutą kartę WiFi. Koniec końców okazało się, że to router był uszkodzony. Po zmianie routera wszystko ładnie się łączy i współpracuje. Nie ukrywam, że nowy router kupiliśmy na chybcika, bo ktoś nam polecił, tak naprawdę bez wgryzania się w temat. Poza tym był w sklepie za rogiem dostępny "od ręki" a my nie mieliśmy czasu na długie poszukiwania. Trochę się bałem bo to D-Link, czyli taka sobie firma, ale ten model działa bez zarzutu, o dziwo. Poza tym nie ma tego co miał Linksys, a mianowicie nie ma włącznika. Guzik do włączania to dramat. Każda awaria zasilania kończyła się koniecznością pójścia do pracowni i ręcznego włączenia. Poza tym trzeba było ręcznie ( poprzez HTML ) włączyć DSL w panelu sterowania routera. Póki co ( 2 miesiące ) nie ma żadnych problemów. Model ma nazwę DIR-635.

#4 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:41

Ja mam Pentagrama P 6331-42 - tez kupionego troche "z przypadku", bo akurat taki był w sklepie. Łączy dwa komputery - starego peceta z WinXP (kabel ethernetowy) oraz Maca jak w podpisie (WiFi). Jest jednoantenowy, ale nie mam z ni żadnych problemów. Bez najmniejszych kłopotów łapie zasięg w całym domu (niedużym, ale jednak piętrowym) mimo, że jest w pokoju na parterze. Bez problemów łapie także zasięg kiedy wychodzę z Makiemdo ogródka (położnego po drugiej stronie domu - czyli odległość rzędu 20 m, i ze cztrey ściany po drodze.

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 17 kwietnia 2009 - 22:16

A moj to WRT54G znaleziony na smietniku gdzies w UK :D Angole wywalaja dziwne rzeczy... A i dodam, ze dziala super z MB.

#6 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 17 kwietnia 2009 - 22:24

zależy jaki to ma byc router. przewodowy czy bez? ja mam w mieszkaniu Airport Express i odkąd go mam to zapomniałem że mam wifi :) podłączasz i konfigurujesz klikając tylko przycisk "dalej" i wszystko śmiga. mam podłączonego iMaca, PS3 i iPhona. jezeli jednak chcesz miec wiekszy zasięg to polecam Airport Extreme lub coś w tym stylu. pozdrawiam

#7 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2009 - 22:32

z doswiadczenia wiem ze routery smc sa po prostu marne... mialem jeden to ni z tego ni z owego transfer miedzy dwoma maszynami (w sieci) byl rzedu 10kbps... Linksysy, Netgear, D-Linki beda wporzo, oczywiscie te mocniejsze coby ci pokryc zasieg...

#8 Tarmas

Tarmas
  • 30 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 kwietnia 2009 - 09:47

Sprawdź w ustawieniach routera, na której częstotliwości pracujesz. Prawdopodobnie sąsiad, mikrofalówka czy inne ustrojstwo zakłóca ci sygnał. Zmień częstotliwość - masz albo "auto", albo ręczne ustawienie. Ja muszę zmieniać raz na jakieś trzy miesiące, bo coś mi zaczyna zakłócać.

Jaki router polecacie?

Jakikolwiek, byle działał. Nie ma generalnie zasady. Kup jakiegoś najtańszego Edimaksa, zeby nie płakać, jak go szlag trafi.

Jedna osoba poleciła mi Linksys wrt54g ale z tego co wiem, jest to już stary model, którego już się nawet nie produkuje.

Polecam. W moim starym mieszkaniu działa nieprzerwanie od prawie trzech lat. Duży zasięg, bardzo stabilny.

#9 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2009 - 11:17

Tarmas, ale testowalem ten router w dwoch roznych mieszkaniach (~10km odleglosci), skopany byl, teraz mam netgeara i nie ma z nim zadnego problemu

#10 m-j

m-j
  • 168 postów

Napisano 18 kwietnia 2009 - 11:20

Ja mam d-linka dwuantenowego b/g/n smiga piecyk, macbook i iphone bez problemow od grudnia 2008 przez sciany itp

#11 serotonium

serotonium
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2009 - 11:38

ja używam NETGEAR WGR614v6 i zarówno MB jak i Laptop ojca bez problemu łączą się z nim, zasięg jest bardzo dobry. mieszkam w domu jednorodzinnym i zasięg jest na tyle dobry, że na ogródku mogę sobie siedzieć i korzystać z netu.

#12 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 18 kwietnia 2009 - 18:11

Konfigurowałem różne routery - D-Linki, SMC, TP-Linki, Edimax. W domu mam Linksysa WRT54GL z softem Tomato i chyba tak zostanie. Jeden pecet połączony kablem, reszta (PM G5, IBook, PB G4, iPhone) przez WiFi i nie ma żadnych problemów. Bardzo dobry zasięg (możliwość poprawy przez zwiększenie mocy w sofcie Tomato), bardzo łatwa dla początkujących ale też bardzo rozbudowana dla zaawansowanych userów konfiguracja. Polecam, chociaż teraz chyba wziąłbym model WRT54GS (ma więcej flasha).

#13 ovi

ovi
  • 10 postów
  • SkądLondon

Napisano 19 kwietnia 2009 - 07:09

obecnie uwam netgear range max jeden z wyzszej polki .. jest calkiem wporzadku z moim maczkiem bez problemow wifi dziala .. dlinki chodzily tez dobrze chodz krotki maja zasieg przy szybkich laczach 20-50 mb/s polecam linksysa badz netgear przy wolniejszych moga byc inne lecz zalezy jeszcze jaka antene uzywasz n/g do tego trzeba dobrac odpowiednio ..

#14 alicjag3

alicjag3
  • 676 postów
Napisano 20 kwietnia 2009 - 19:56

Ok. Potrzebuję routera z dwoma antenami, obsługą 802.11n. Najlepiej linksys, belkin lub netgear. Co polecacie?

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 07:32

Belkin, ich produkty są głównie dedykowane mac'om, dlatego na pewno będzie OK.

#16 Zibcio

Zibcio
  • 245 postów
  • SkądK r a k ó w

Napisano 21 kwietnia 2009 - 07:44

Co wy chcecie od LINKSYS-a mam model WRT 54GC i działa wyśmienicie zasięg około 30 metrów w zupełności pokrywa moje mieszkanie gdzie mam podłaczone przez wifi laptopa i iphona a przez lan 2 kompa - gdzieś wyczytałem że wszystko zalerzy od tłumienia ścian , anie mikrofal , na zdrowy rozum na jekiej częstotliwoąci działają mikrofalówki , a routery wifi. Polecam ten model w ciemno

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych