Kupiłem sobie SE c702 jako aparat cyfrowy i jednocześnie, aby zastąpił mój modem Huawei do iPlusa (w końcu c702 ma HSDPA) - przynajmniej jedno urządzenie mniej, pomyślałem.
Na stronie SE jest plugin do iSync i udało się zainstalować i działa bez problemu.
Ale nie działa modem.
Próbuję się połączyć a tam pisze:
Connecting....
i od razu potem
Disconnecting...
i potem pisze, że modem error. Sprawdziłem w konsoli: Modem is not responding.
Moje ustawienia połączenia bluetooth w Network connections:
NR telefonu: *99#
login/hasło brak
Zaawansowane:
Modem:
Producent: Sony Ericsson
Model: GPRS (GSM/3G)
APN: internet
CID: 1
i tyle. Takie ustawienia działają bez problemu z Huawei
Przetestowałem telefon na moim PC i tam po zainstalowaniu tego PC Suite od SE działa modem w telefonie bez problemu i mogę korzystać z iPlusa, czyli hardware działa bez problemu.
Czy komuś się udało użyć Sony Ericssona na Mac'u jako modem? Bardzo proszę o pomoc... bardzo mi zależy, żeby mój nowy SE działał mi jako modem.
Z góry dzięki za pomoc!
- Michał
---- Dodano 17-04-2009 o godzinie 11:52 ----
... i 2.5 godziny później....
Udało się połączyć!
Oczywiście nie obyło się bez "hacków", to co podałem wyżej faktycznie nie działa.
Trzeba było ściągnąć: ze strony [url=http://www.taniwha.org.uk/]Ross Barkman's Home Page[/url] skrypt o nazwie:
Scripts for Sony Ericsson 3G (EDGE/UMTS) phones (41kB)
i potem wgrać je do:
/Library/Modem Scripts
i zrestartować kompa.
Potem wejść do ustawień łącza Bluetooth w "Network Connections" i zamiast numeru telefonu wpisaać APN (w iPlus to "internet") i w zaawansowanych wybrać "Other" czyli inny modem i tam wybrać "Sony Ericsson 3G CID1" jako typ modemu.
I tyle, potem zapisać wszstko, kliknąć na "connect" i działa!
Dowodem jest to, że wysyłam tą odpowiedź właśnie przez iPlusa.
Mam nadzieję, że się komuś przyda. Zmarnowałem na to około 3 godzin, żeby wykumać. Teraz mój c702 będzie mi służył jako modem i aparat cyfrowy.

Sony Ericsson c702 przez bluetooth do Internetu w iPlus nie chce się podłączyć! :(
Rozpoczęty przez
Nozbe
, 17 kwi 2009 09:41
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych