Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rysiki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 09:24

Witam

czy ktoś z Was natknął się gdziekolwiek na rysiki do iPhona, które autentycznie można nazwać rysikami? Jedyne jakie ja widzę non-stop trudno określić takim mianem => NOWOSC * RYSIK 3G IPHONE I-PHONE IPOD TOUCH APPLE (605169222) - Aukcje internetowe Allegro

Chodzi mi o coś z cienką końcówką. Rysik o grubości takiej jak palec w moim mniemaniu jest niepotrzebnym zakupem. Potrzebowałbym czegoś cienkiego do zwiększenia precyzji wskazywania obiektu na ekranie, przykładowo scummvm gdzie niektóre elementy w grach stanowią raptem kilka pikseli. Rysik taki jak powyżej nie ma w moim odczuciu żadnych szans sprostania temu zadania gdyż precyzja naciskania jest zbliżona do tej przy użyciu palca. Jeśli ktoś się natknął na rysik z prawdziwego zdarzenia to byłbym wdzięczny za informacje :)

#2 spoon3er

spoon3er
  • 111 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 10:02

owin sobie caly dlugopis folia aluminowa, ponoc dziala

#3 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 16 kwietnia 2009 - 10:05

Nie interesowałem się tym, ale na pewno zwykły rysik taki jak w telefonach, np. HTC nie będzie działał.

#4 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 16 kwietnia 2009 - 10:36

Obojętne jest mi źródło pochodzenia rysika. Ważne, żeby końcówka była cienka :) A z długopisem i folią aluminiową się pobawię, dzięki

#5 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 16 kwietnia 2009 - 10:57

Nie ma takiej opcji żeby działał rysik z cienką końcówką. Ekran w iP jest tak skonstruowany, że reaguje na dotyk tylko wtedy, kiedy coś co działa na ekran działa nań powierzchnią o określonej średnicy. Zwykły rysik nie zadziała, bo zwykły rysik jest zazwyczaj plastikowy. Co do długopisu i folii - lepiej działa to w przypadku końcówki ołówka, która jest płaska. Zresztą sam kiedyś tego sposobu używałem i działa bez zarzutu ;) Tyle że tak jak wspomniałem powierzchnia folii dotykająca ekran musi być idealnie płaska i dosyć duża, bo inaczej nie zadziała.

#6 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 20:28

Ekran w iP reaguje na zmianę przewodnictwa elektrycznego czy czegoś podobnego. Dlatego reaguje np. na końcówkę baterii, ale na zwykły plastik już nie.

#7 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwietnia 2009 - 20:34

właśnie, średnica nic do tego nie ma ;) nawet na stronie Apple jest opisane jak działa wyświetlacz:

Panel pojemnościowy wyświetlacza Multi-Touch pokryty jest warstwą ochronną reagującą na każde dotknięcie za pomocą pól elektrycznych. Następnie przekazuje te informacje do ekranu LCD znajdującego się poniżej. Oprogramowanie telefonu iPhone OS X rozpoznaje machnięcie, stuknięcie i szczypnięcie.

tak wiec zwykły plastikowy rysik za nic nie będzie działał z iPhonem ;)

#8 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 17 kwietnia 2009 - 21:45

Ponoć działa z kiełbasą lub kabanosem - nie wiem, nie próbowałem. Dowiedziałem się tego, w którymś temacie o rysikach.

#9 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 17 kwietnia 2009 - 22:20

a ze śledziem?

#10 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 17 kwietnia 2009 - 22:28

Śledź musiałby być na patyku, aby było to wygodne. Myślę, że lepszy będzie koreczek śledziowy:)

#11 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 22:46

Nie ma takiej opcji żeby działał rysik z cienką końcówką. Ekran w iP jest tak skonstruowany, że reaguje na dotyk tylko wtedy, kiedy coś co działa na ekran działa nań powierzchnią o określonej średnicy. Zwykły rysik nie zadziała, bo zwykły rysik jest zazwyczaj plastikowy.

Bzdura! iPhone reaguje na potencjał ujemny (minusowy jak kto woli) który przeplywa przez nasze ciało, no i dłonie, aluminium tylko przenosi tą energie, tak samo owoce i inne artykuły spozywcze ( nie wszystkie). Bateria tak samo działa jako rysik zastepując palec, oczywiście jeśli dotykamy minusowym biegunem.

ps. turban, michasz - to samo bzdura;) był już temat o tym, i ludzie chwalili się "rysikami" z chleba, kiełbasy itp..

#12 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 postów

Napisano 18 kwietnia 2009 - 21:34

a mój rysik od Ku990 na ipodzie kumpla zadziałał xD zaznaczam ze plastikowa końcówka xD

#13 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2009 - 21:39

jak bzdura jak tak jest napisane nawet na stronie Apple? ;) chyba wiedzą co maja w swoim urządzeniu i jak to działa ;)

#14 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 21:17

tfu, pomyliłem się z nickiem :D byłem troszkę nie " w stanie" jak pisałem, więc sie pospieszyłem troche :P dokladnie pola elektryczne, a dokladnie ujemne, takie jakie wytwarzamy my i zwierzeta;) pozdrawiam

#15 u2toofan

u2toofan
  • 41 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 18:43

hahaha xD

#16 Tazintosh

Tazintosh
  • 184 postów
  • Skądz C:\Bielsko-Biała\

Napisano 20 kwietnia 2009 - 20:40

a mój rysik od Ku990 na ipodzie kumpla zadziałał xD zaznaczam ze plastikowa końcówka xD

Zapytaj sie go czy to nie przypadkiem ajPhone :D

tfu, pomyliłem się z nickiem :D byłem troszkę nie " w stanie" jak pisałem, więc sie pospieszyłem troche :P dokladnie pola elektryczne, a dokladnie ujemne, takie jakie wytwarzamy my i zwierzeta;)

pozdrawiam

Ha, to ja dzisiaj uczę swojego psa :P będzie działał jak rysik juz to widze :D

Kolega: Mój pies umie stójkę
Ja: A mój obsługuje iPhona :D

ale tak na chłopski rozum to co ogonem ? :D

Pozdrawiam

#17 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 18:57

nie ogonem, ;) nie zapominaj, że pies ma sierść ;] Kiedyś iPhone leżał na łóżku i leciała muza i mój pies wskoczył i zaczał "obwąchiwać" nosem i tapnął nim i zmienił utwór xD

#18 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 kwietnia 2009 - 19:07

jejku ale żeście mnie rozśmieszyli :D:D to ja nauczę świnkę morską obsługiwać iP :D:D

Kolega: Mój pies umie stójkę
Ja: A mój obsługuje iPhona

hahaha :D

#19 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 19:30

Bardzo proszę o powrót do tematu bo to nie forum kynologiczne :) Coś musi być na rzeczy a propos wielkości powierzchni działającej na ekran iPhona skoro do tej pory nie ma w sprzedaży rysików takich jak do innych telefonów a są jedynie "grubaśne".

#20 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 16:31

wiń, producentów ;) wystarczy dać na samej górze baterie (taką jak do laserów) i od tego drucik cieniutki, wszystko sie da ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych