Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sposób na błyszczące matryce w iMacach i nie tylko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#26 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 kwietnia 2009 - 21:14

Jednak jaki idiota ustawia komputer stacjonarny, stację roboczą ekranem do źródła światła?

Bywa ze zrodlem swiatla jest wiszaca lampa ktora akurat jest za plecami uzyszkodnika a przez to odbija sie w ekranie laptopa czy imaca.

#27 m-j

m-j
  • 168 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 22:16

Mi ta matryca totalnie nie zawadza , nie wiem kto siedzi na dworze przy sloncu z laptopem ;] Ja wtedy leze plackiem i sacze browara :lol: A wpadajace okno przez zaluzje i tak jest horrorem nawet dla monitor z matryca matowa .....

ja lubie sobie pojechac do domu nad morzem i popracowac na trawniku/werandzie. przy sloncu musze albo sie gimnastykowac z parasolem albo kitrac przy krzakach

#28 jedrekn

jedrekn
  • 11 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 22:43

ja lubie sobie pojechac do domu nad morzem i popracowac na trawniku/werandzie. przy sloncu musze albo sie gimnastykowac z parasolem albo kitrac przy krzakach

Tak na moje oko i z własnego doświadczenia to matryce glossy sprawdzają się właśnie wyłącznie w terenie w słońcu, gdzie na matowych ledwo co widać, a na glossy jest tylko słoneczny punkt, a reszta ekranu jest pieknie widoczna.

Dla mnie problem w tym że teraz większośc matryc nie tylko makowych jest glossy, podczas gdy chyba najwięcej czasu uzywane są one w pomieszczeniach. A w pomieszczeniach zaś wyglądają jak lusterko i pracować się ni diabła nie da :-(

#29 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 kwietnia 2009 - 22:52

1. misioslaw zauważył to samo co ja - to pogarsza sprawę... 2. na zdjęciach u producenta widać, że kolory strasznie folia zabija 3. ja tam lubię glossy, bo jak światło pada pod kątem, to je bardziej odbija, a matt pochłania i nic nie widać...

#30 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 14 kwietnia 2009 - 01:11

Rok temu firmowa matryca w moim laptopie uległa uszkodzeniu. Po prostu rozbiłem ją. :) Kupiłem nową i wybrałem szklaną, chociaż za tą samą cenę mogłem dostać matową. Moim zdaniem, szklany ekran jest lepszy. Kolory są bardziej realne, kontrast jest lepszy. Nie zgodzę się z faktem, że w pełnym słońcu przy szklanej matrycy nic nie widać - przeciwnie. Mam w domu monitor z matową matrycą i wszystko jest takie blade, pozbawione nasycenia...

#31 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 08:33

Rok temu firmowa matryca w moim laptopie uległa uszkodzeniu. Po prostu rozbiłem ją. :) Kupiłem nową i wybrałem szklaną, chociaż za tą samą cenę mogłem dostać matową.
Moim zdaniem, szklany ekran jest lepszy. Kolory są bardziej realne, kontrast jest lepszy. Nie zgodzę się z faktem, że w pełnym słońcu przy szklanej matrycy nic nie widać - przeciwnie. Mam w domu monitor z matową matrycą i wszystko jest takie blade, pozbawione nasycenia...

To właśnie szklane ekrany przesładzają kolory. Potem po przejściu na "mat" ma się wrażenie, że są blade.

A wracając do Apple, to mam wrażenie, że zostawiają pewne niedoróbki, żeby inne firmy też mogły coś na tych poprawkach zarobić.

#32 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 08:34

Tez popieram blyszczace ekrany a z rozwiazan na odlbyski powiem, ze w Ikeii sa dostepne specjalne rolety z materialu ktory przepuszcza dosc sporo swiatla ale je fajnie rozprasza. Wazne jest by te rolety zamontowac idealnie przy scianie tak by nie zostaly szpary co psuje efekt, ktory mozna uzyskac - czyli pomieszczenie rozswietlone delikantym swiatlem a zarazem prawie nic nie odbija sie w naszych 24" iMac'ach

#33 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwietnia 2009 - 10:07

imo najlepszym rozwiązaniem byłoby sprzedawanie samej szklanej czarnej ramki z wyciętym otworem gdzie jest matryca. dziwne, że jeszcze nikt tego nie robi

#34 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 10:40

dla mnie to nie ma różnicy, na starym białym macbooku jest matowe czy błyszczące?

#35 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 14 kwietnia 2009 - 11:04

To właśnie szklane ekrany przesładzają kolory. Potem po przejściu na "mat" ma się wrażenie, że są blade.

Komputera używam głównie do korzystania z Internetu. Przeglądania stron i rozmów. Raz na jakiś czas piszę na nim pracę. Gdy miałem Windowsa, lubiłem też pograć. A gdy trzeba zrobić coś w Gimpie, nie odczuwam sztucznego podkolorowywania.
Myślę, że to tych celów szklana matryca jest optymalna.

imo najlepszym rozwiązaniem byłoby sprzedawanie samej szklanej czarnej ramki z wyciętym otworem gdzie jest matryca.
dziwne, że jeszcze nikt tego nie robi

Czytam to już 4 raz i dalej nie mogę się połapać w Twojej aluzji. ;)

#36 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 14 kwietnia 2009 - 11:06

Tragedia. 40$ za kawałek folii, która do tego jeszcze pogarsza sprawę? :P

#37 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 14 kwietnia 2009 - 11:16

Wracając do laptopów, porównując mojego iBooka G4 z matowym, i MacBooka z glossy wyświetlaczem. Glossy jest w każdych warunkach czytelniejszy.

Tylko dlatego, że iBook ma słabiej świeci, ma mniejszy kontrast i ogólnie nie jest to nowa matryca w porównaniu do MB

---- Dodano 14-04-2009 o godzinie 10:17 ----

dla mnie to nie ma różnicy, na starym białym macbooku jest matowe czy błyszczące?

Kiedyś to było chyba do wyboru

#38 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwietnia 2009 - 12:02

Czytam to już 4 raz i dalej nie mogę się połapać w Twojej aluzji. ;)

Zdejmowałeś kiedyś szybę z imaka?

Spoiler

Moim zdaniem gdyby sprzedawać samą czarną ramkę do zamocowania zamiast szyby, to byłoby to ciekawe rozwiązanie.

#39 Adrian4

Adrian4
  • 200 postów
  • SkądCanterbury

Napisano 14 kwietnia 2009 - 12:16

Teraz rozumiem. ;) Ale nie uważasz, że wtedy matryca byłaby bardziej narażona na uszkodzenia?

#40 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwietnia 2009 - 12:25

w moim białym 24" nie jest niczym osłonięta i jest ok

#41 myst

myst
  • 94 postów
  • SkądBiskupiec

Napisano 14 kwietnia 2009 - 14:34

Nie jako pierwszy zauważam, że ta folia raczej sprawę pogarsza... A wystarczy postawić komputer bokiem do źródła światła i jest ok, w moim przypadku zero refleksów świetlnych, nawet przy małym podświetleniu

#42 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 14 kwietnia 2009 - 15:37

Sama matryca też jest błyszcząca, nawet bez szyby. Już wolałbym błyszczącą, niż walczyć z tymi drobinkami kurzu które chcą się dostać pod folię w trakcie naklejania...

#43 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwietnia 2009 - 16:28

Według mnie nie ma tragedii z matrycą glossy w nowym MacBooku. Niedawno przesiadłem się z iBooka G4 gdzie była matowa matryca i za nic już bym się*nie przesiadł z powrotem ;)

#44 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 14 kwietnia 2009 - 19:21

Przesadzają z ceną za takie coś, a poza tym i tak pojawią się odbłyski. Mnie tam glossy nie przeszkadza, podkreśla barwy ekranu i ładnie wygląda.

#45 seroMack

seroMack
  • 628 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 kwietnia 2009 - 21:51

A ja lubię "błyszczącą" powłokę swojego Imaka, która dodaje komputerowi swoistego uroku. Dlatego niczego nie zamierzam naklejać.

#46 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 22:02

Zdejmowałeś kiedyś szybę z imaka?

Moim zdaniem gdyby sprzedawać samą czarną ramkę do zamocowania zamiast szyby, to byłoby to ciekawe rozwiązanie.

Najgorsze jest to, że pod szkłem jest odblaskowa matryca!

#47 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwietnia 2009 - 08:51

masz rację Iro, ale i tak bliżej jej do połysku mb air niż do tego "super" szkła ;)

#48 matuesz

matuesz
  • 27 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 10:59

Jedyna rzecz której bym sobie życzył w "szklanych" Macach (fakt że nie mam ani nie planuje kupić, ale gdyby jednak), to warstwa anty-refleksyjna. Taką warstwę posiada np. Air - dzięki czemu ewentualne odbicia są dużo mniej dokuczliwe.

#49 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 15 kwietnia 2009 - 12:14

Dokładnie, Air ma szkło, ale prawie go "nie widać", w sensie nie jest taki lustrzany jak w unibody mb. W Air jeszcze nie odczuwa się dużego odbicia bo nie ma tej czarnej ramki, która też jest szklana i robi jako lusterko, w mniejszym stopniu, ale robi co dla niektórych może to przeszkadzać i irytować. W ogóle nie rozumiem boom-u na glossy matryce. Ani to ładnie nie wygląda, wręcz wygląda jak notebook ze straganu, przeszkadza w pracy w większym lub mniejszym stopniu. Ja pracuję dużo na termach via ssh, więc wiadomo tło jest czarne i tak musi być bo innych kolorów nie akceptuję i zasłonięcie całej matrycy czarnym tłem terma to robi się lusterko, chociaż na Air naprawdę dało się to znieść. Odpaliłem terma na mb unibody i porażka.

#50 vensx

vensx
  • 70 postów
  • SkądRadom

Napisano 18 kwietnia 2009 - 00:08

pfff szkoda, że nie zrobił Print Screen'a przed i po ... (sory, ale to głupi nawyk pisania głupich komentarzy który ma na celu rozśmieszenie czytającego, proszę o wyrozumiałość, pozdrawiam)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych