robienie składek
Napisano 11 kwietnia 2009 - 11:24
Napisano 11 kwietnia 2009 - 12:13
Napisano 11 kwietnia 2009 - 12:26
Witam wszystkich.
Mam problem gdyż nie wiem czy można robić składki (4 strony na stronie w składce, łamane przez główkę, 4 składki w ledze) automatycznie w programie InDesign CS3? Pracuje w wydawnictwie od niedawna i robiłem składki ręcznie w PageMakerze (kopiowałem z jednego pliku i układałem w innym). W jaki sposób tworzy się takie składki?.
Może mógłby ktoś kto się tym zajmuje opisać proces składania książki? Pewnie robię coś źle lub niepotrzebnie. Składając książkę, od razu składacie ją w składkach czy normalnie a później tworzycie składki?
Wiem, że to są podstawowe informacje ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nie w Internecie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Ja niedawno kupilem do Indesigna program do impozycji czyli robi skladki i zadaje pasery.
kosztuje niewiele w porowaniu do innych tego programow bo 40$
tu ich strona
Imposition Software
problem tylko jest taki ze jak zaplcilem karta to pozniej tydzien sie do nich dobijalem bo strona nie dala mi forwardu do downloadu ale pozniej odpowiedzieli i jest juz ok

Napisano 11 kwietnia 2009 - 13:14
Napisano 11 kwietnia 2009 - 14:38
a może jest coś darmowego co by z pdfa tworzyło takie składki?
Nie ma

tzn moze jest ale ja o czyms takim nie wiem a przepatrzylem wszystko co mozliwe.
Oczywiscie mowie o impozycji i skladach.
40$ to naprawde niewiele i bardzo sie oplaca biorac pod uwage ze niewiele lepsze programy zaczynaja sie od 300$
Napisano 13 kwietnia 2009 - 16:39
Witam wszystkich.
Może mógłby ktoś kto się tym zajmuje opisać proces składania książki? Pewnie robię coś źle lub niepotrzebnie. Składając książkę, od razu składacie ją w składkach czy normalnie a później tworzycie składki?
Składasz książke strona po stronie, a resztę - impozycje - robi zwykle drukarnia. oni maja odpowiednie programy do takich zabaw. Chyba, że to niewielki projekt, jak okładka, ulotka itd, wtedy można pobawic sie samemu.
Napisano 22 kwietnia 2009 - 18:59
Napisano 09 maja 2009 - 12:28

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych