Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

robienie składek

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 mario_8400

mario_8400
  • 13 posts

Posted 11 April 2009 - 11:24

Witam wszystkich. Mam problem gdyż nie wiem czy można robić składki (4 strony na stronie w składce, łamane przez główkę, 4 składki w ledze) automatycznie w programie InDesign CS3? Pracuje w wydawnictwie od niedawna i robiłem składki ręcznie w PageMakerze (kopiowałem z jednego pliku i układałem w innym). W jaki sposób tworzy się takie składki?. Może mógłby ktoś kto się tym zajmuje opisać proces składania książki? Pewnie robię coś źle lub niepotrzebnie. Składając książkę, od razu składacie ją w składkach czy normalnie a później tworzycie składki? Wiem, że to są podstawowe informacje ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nie w Internecie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie

#2 svistakk

svistakk
  • 142 posts

Posted 11 April 2009 - 12:13

W Indyku CS2 w menu file na samym dole była opcja InBooklet SE - właśnie do składek. Do impozycji nieźle nadawał się też CocoaBooklet - to z rozwiązań mniej zaawansowanych. Wpisz w wyszukiwarce forum impozycja albo składki - była kiedyś o tym dyskusja i podane inne oprogramowanie. Ostatnio jak składałem 120 stronicowy album to standardowo na rozkładówkach - impozycje drukarnia wykonała sobie sama. Małe projekty jak np. wkładki do płyt robiłem od razu na składkach - TAKT np. tak chce otrzymywać projekty dla swojej poligrafii i zamieszcza na stronie schematy impozycji - oczywiście praca na składkach powyżej 8 stron jest lekką męczarnią - przynajmniej jak dla mnie...

#3 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 11 April 2009 - 12:26

Witam wszystkich.
Mam problem gdyż nie wiem czy można robić składki (4 strony na stronie w składce, łamane przez główkę, 4 składki w ledze) automatycznie w programie InDesign CS3? Pracuje w wydawnictwie od niedawna i robiłem składki ręcznie w PageMakerze (kopiowałem z jednego pliku i układałem w innym). W jaki sposób tworzy się takie składki?.
Może mógłby ktoś kto się tym zajmuje opisać proces składania książki? Pewnie robię coś źle lub niepotrzebnie. Składając książkę, od razu składacie ją w składkach czy normalnie a później tworzycie składki?
Wiem, że to są podstawowe informacje ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nie w Internecie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Ja niedawno kupilem do Indesigna program do impozycji czyli robi skladki i zadaje pasery.
kosztuje niewiele w porowaniu do innych tego programow bo 40$
tu ich strona
Imposition Software
problem tylko jest taki ze jak zaplcilem karta to pozniej tydzien sie do nich dobijalem bo strona nie dala mi forwardu do downloadu ale pozniej odpowiedzieli i jest juz ok ;)

#4 mario_8400

mario_8400
  • 13 posts

Posted 11 April 2009 - 13:14

a może jest coś darmowego co by z pdfa tworzyło takie składki?

#5 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 11 April 2009 - 14:38

a może jest coś darmowego co by z pdfa tworzyło takie składki?

Nie ma :)
tzn moze jest ale ja o czyms takim nie wiem a przepatrzylem wszystko co mozliwe.
Oczywiscie mowie o impozycji i skladach.
40$ to naprawde niewiele i bardzo sie oplaca biorac pod uwage ze niewiele lepsze programy zaczynaja sie od 300$

#6 svistakk

svistakk
  • 142 posts

Posted 11 April 2009 - 15:13

Cocoa Booklet o którym wspominałem jest darmowy: CocoaBooklet

#7 yorick77

yorick77
  • 293 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 April 2009 - 16:39

Witam wszystkich.
Może mógłby ktoś kto się tym zajmuje opisać proces składania książki? Pewnie robię coś źle lub niepotrzebnie. Składając książkę, od razu składacie ją w składkach czy normalnie a później tworzycie składki?

Składasz książke strona po stronie, a resztę - impozycje - robi zwykle drukarnia. oni maja odpowiednie programy do takich zabaw. Chyba, że to niewielki projekt, jak okładka, ulotka itd, wtedy można pobawic sie samemu.

#8 mario_8400

mario_8400
  • 13 posts

Posted 22 April 2009 - 18:59

no właśnie na tym problem polega że pracuje w drukarni i wszystko musze robic sam bo to bardzo mała drukarnia. i żadnych odpowiednich programów do tego nie mamy no chyba ze ja cos znajde to szef moze da sie namowic na kupno. Dzięki za odpowiedzi, zobacze tego CocoaBooklet

#9 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 09 May 2009 - 12:28

Niech Ci kupi porzadny program do impozycji - to troche kosztuje ale warto inaczej sie zajedziesz... ja tak jak pisalem wczesniej mam plugin (wlasciwie scrypt) do indesigna dosc prosty mi wystarcza no i kosztuej 40$ a nie 400 ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users