Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana klawiszy w MacBooku z nowym top casem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 raphael

raphael
  • 404 postów
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Napisano 07 kwietnia 2009 - 19:09

Chciałbym wiedzieć czy można wymienić poszczególne klawisze w klawiawiaturze francuskiej (azerty), skandynawskiej, albo niemieckiej (qwertz) na Polskie?? Ale po kolei: Obecnie mam MacBooka (rev.B, C2D 2,16, przed santa rosa), kupiony w Polsce, z klawiaturą QWERTY i europejskim układem klawiszy funkcyjnych (symbole zamiast napisów, pionowy enter). Oczywiście top case pękł. Gwarancja dawno minęła, nie mam czasu na wyjazdy. Najlepiej przyjdzie mi to zrobić metodą PfIY i DIY (Pay for it Yourself, and Do It Yourself). Mam doświadczenie z naprawą DIY w moim iBooku G4, z MacBookiem nie może być gorzej. Chcę kupić tani nowy top case z zagranicy za pośrednictwem eBay. Jednak spotkałem się z dwoma problemami: 1. Większość klawiatur jest w układzie amerykańskim, przyzwyczaiłem się do miedzynarodowego, a europejski pionowy enter w przeciwieństwie do amerykańskiego, świetnie obsługuje się małym paluszkiem, a tak wogóle w przeciwieństwie do amerykanów potrafię zapamiętywać symbole. Więc "amerykańska" klawiatura odpada! 2. Jednak, jest klika tanich case'ów europejskich, niestety nie posiadają układu klawiszy qwerty, tylko azerty, albo qwertz, albo inne germańsko-skandynawskie. Tak czy inaczej są zupełnie inne. Jednak mają te same wycięcia na enter, resztę klawiszy. Czy mogę przełożyć (np, podważając) klawisze z mojej starej "polskiej" klawiatury, do nowego top case'u?

#2 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 07 kwietnia 2009 - 21:48

tak
YouTube - How to replace a Key on an APPLE MACBOOK keyboard topcase

#3 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 08 kwietnia 2009 - 01:11

A czy klawisze w nowych macbookach różnią się budową od tych w starych (pomijam podświetlanie) ? Słowem - czy można przełożyć klawisz z czarnego macbooka do nowego mb alu ?

#4 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 17 kwietnia 2009 - 01:40

Jest tyle różnych wersji klawiatur stosowanych przez Apple że nawet klawisze z jednego MB nie pasują do pozornie identycznego MB, a już pomiędzy MB plastyk i MB Alu nie ma szans.

---- Dodano 17-04-2009 o godzinie 01:43 ----

Chcę kupić tani nowy top case z zagranicy za pośrednictwem eBay. Jednak spotkałem się z dwoma problemami:

1. Większość klawiatur jest w układzie amerykańskim, przyzwyczaiłem się do miedzynarodowego, a europejski pionowy enter w przeciwieństwie do amerykańskiego, świetnie obsługuje się małym paluszkiem, a tak wogóle w przeciwieństwie do amerykanów potrafię zapamiętywać symbole. Więc "amerykańska" klawiatura odpada!

2. Jednak, jest klika tanich case'ów europejskich, niestety nie posiadają układu klawiszy qwerty, tylko azerty, albo qwertz, albo inne germańsko-skandynawskie. Tak czy inaczej są zupełnie inne. Jednak mają te same wycięcia na enter, resztę klawiszy.

Szukasz układu podobnego do angielskiego - kup top-case z UK a tylko symbol funta będzie w miejscu hash'a.

#5 raphael

raphael
  • 404 postów
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Napisano 17 kwietnia 2009 - 07:45

Szukasz układu podobnego do angielskiego - kup top-case z UK a tylko symbol funta będzie w miejscu hash'a.

Dzięki za info.
Niestety nie ma takich dostępnych na eBay'u, albo amerykańskie, albo francuskie, albo skandynawskie.
Mógłbym prawdopodobnie skądś zamówić każdy rodzaj top case'u, ale jestem w tej chwili dość ograniczony finansowo, stąd muszę szukać okazji.
Jednak już wiem co zrobię, zamówię skandynawski top case, rev B (taki jak mój), nie widzę powodu dla którego moje klawisze miałyby nie pasować :)

Swoją drogą pęknięcie bardzo mi nie przeszkadza (raczej kosmetycznie), ale postanowiłem rozejrzeć się za nowym, i jak będzie warto - zamówić.

#6 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 08:56

Co do samego spasowania: klawisze są czasem inaczej montowane (zaczepy mają inne), sprawdź najpierw po zdjęciu klawisza w jaki sposób jest u Ciebie i pytaj sprzedających. Np klawa od MB l2007 nie pasuje do MB late 2008

#7 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 16:18

a już pomiędzy MB plastyk i MB Alu nie ma szans.

Moje pytanie nie opierało się na czystej ułańskiej fantazji.
Jeden user przełożył klawisze z mb white do mb air, i ma teraz macbooka air z białą klawiaturą.
Po oględzinach i testach organoleptycznych ;) spodziewałem się że klawiatury w Macbooku alu i air są identyczne, stąd moje pytanie.
Co więcej, mam na myśli przekładanie tylko samego klawisza/końcówki bez całego zaczepu i mechanizmu sprężynującego.

Edit---

Zastanawiałem się też nad kupnem nowej klawiatury, ale nigdzie nie znalazłem klawiatur do unibody, zatem wnioskuję że takich nie sprzedają :/

#8 m-j

m-j
  • 168 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 16:43

ja bym chetnie sobie zmienil guziki w mbw na czarne :D tak tytulem offtopa ;)

#9 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:22

[QUOTE=Leonard;913095]Moje pytanie nie opierało się na czystej ułańskiej fantazji.
Jeden user przełożył klawisze z mb white do mb air, i ma teraz macbooka air z białą klawiaturą.[/QUOTE]

Trudno mi w to uwierzyć skoro kilka MB tej samej edycji może mieć inne zaczepy - przećwiczyłem to próbując kilkukrotnie dobrać brakujący klawisz. Nakładka wygląda identycznie lecz ma zaczepy w innych miejscach - w innym rozstawie i po herbacie.

[QUOTE]Po oględzinach i testach organoleptycznych ;) spodziewałem się że klawiatury w Macbooku alu i air są identyczne, stąd moje pytanie.[/QUOTE]

To prawdopodobne lecz kolejny raz ostrzegam przed wydaniem pieniędzy na niepotrzebne niepasujące.

[QUOTE]Co więcej, mam na myśli przekładanie tylko samego klawisza/końcówki bez całego zaczepu i mechanizmu sprężynującego.[/QUOTE]

Cały czas tylko o tym piszę.

Edit---

Zastanawiałem się też nad kupnem nowej klawiatury, ale nigdzie nie znalazłem klawiatur do unibody, zatem wnioskuję że takich nie sprzedają :/[/QUOTE]

---- Dodano 17-04-2009 o godzinie 18:30 ----
[QUOTE=raphael;912789]Dzięki za info.
Niestety nie ma takich dostępnych na eBay'u, albo amerykańskie, albo francuskie, albo skandynawskie. [/QUOTE]

Tam nie ma:

British/UK Keyboard Top Case Trackpad MacBook V2 WHITE

Keyboard/Top Case/Trackpad Macbook UK/British V1 WHITE

[QUOTE]Jednak już wiem co zrobię, zamówię skandynawski top case, rev B (taki jak mój), nie widzę powodu dla którego moje klawisze miałyby nie pasować :)[/QUOTE]

rev B czy ver. 2 może wystepować w kilku wersjach - po prostu produkuje go dla Apple kilku producentów

#10 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 20:53

LASERman - dzięki za info.
W takim układzie nie pozostaje mi nic inego jak czekać, myślę że z czasem powinny pojawić się w sprzedaży klawiatury co najmniej US/UK.

Przy okazji - link do gościa z białą klawiaturą o której pisałem :
YouTube - MacBook Air SSD White Keyboard - WOW!!!

Pozdrawiam.

#11 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 18 kwietnia 2009 - 01:38

Jak napisał ktoś w komentarzach - podświetlenie klawiatury stracone.

#12 wdylag

wdylag
  • 182 postów

Napisano 18 października 2012 - 12:00

wiecie gdzie mozna w PL kupic pojedyncze buttony? Potrzebuje "return" to Macbook Pro Unibody bo niestety mi pekl :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych