Wymiana klawiszy w MacBooku z nowym top casem?
Posted 07 April 2009 - 19:09
Posted 07 April 2009 - 21:48
Posted 08 April 2009 - 01:11
Posted 17 April 2009 - 01:40
---- Dodano 17-04-2009 o godzinie 01:43 ----
Chcę kupić tani nowy top case z zagranicy za pośrednictwem eBay. Jednak spotkałem się z dwoma problemami:
1. Większość klawiatur jest w układzie amerykańskim, przyzwyczaiłem się do miedzynarodowego, a europejski pionowy enter w przeciwieństwie do amerykańskiego, świetnie obsługuje się małym paluszkiem, a tak wogóle w przeciwieństwie do amerykanów potrafię zapamiętywać symbole. Więc "amerykańska" klawiatura odpada!
2. Jednak, jest klika tanich case'ów europejskich, niestety nie posiadają układu klawiszy qwerty, tylko azerty, albo qwertz, albo inne germańsko-skandynawskie. Tak czy inaczej są zupełnie inne. Jednak mają te same wycięcia na enter, resztę klawiszy.
Szukasz układu podobnego do angielskiego - kup top-case z UK a tylko symbol funta będzie w miejscu hash'a.
Posted 17 April 2009 - 07:45
Szukasz układu podobnego do angielskiego - kup top-case z UK a tylko symbol funta będzie w miejscu hash'a.
Dzięki za info.
Niestety nie ma takich dostępnych na eBay'u, albo amerykańskie, albo francuskie, albo skandynawskie.
Mógłbym prawdopodobnie skądś zamówić każdy rodzaj top case'u, ale jestem w tej chwili dość ograniczony finansowo, stąd muszę szukać okazji.
Jednak już wiem co zrobię, zamówię skandynawski top case, rev B (taki jak mój), nie widzę powodu dla którego moje klawisze miałyby nie pasować

Swoją drogą pęknięcie bardzo mi nie przeszkadza (raczej kosmetycznie), ale postanowiłem rozejrzeć się za nowym, i jak będzie warto - zamówić.
Posted 17 April 2009 - 08:56
Posted 17 April 2009 - 16:18
Moje pytanie nie opierało się na czystej ułańskiej fantazji.a już pomiędzy MB plastyk i MB Alu nie ma szans.
Jeden user przełożył klawisze z mb white do mb air, i ma teraz macbooka air z białą klawiaturą.
Po oględzinach i testach organoleptycznych

Co więcej, mam na myśli przekładanie tylko samego klawisza/końcówki bez całego zaczepu i mechanizmu sprężynującego.
Edit---
Zastanawiałem się też nad kupnem nowej klawiatury, ale nigdzie nie znalazłem klawiatur do unibody, zatem wnioskuję że takich nie sprzedają :/
Posted 17 April 2009 - 16:43

Posted 17 April 2009 - 18:22
Jeden user przełożył klawisze z mb white do mb air, i ma teraz macbooka air z białą klawiaturą.[/QUOTE]
Trudno mi w to uwierzyć skoro kilka MB tej samej edycji może mieć inne zaczepy - przećwiczyłem to próbując kilkukrotnie dobrać brakujący klawisz. Nakładka wygląda identycznie lecz ma zaczepy w innych miejscach - w innym rozstawie i po herbacie.
[QUOTE]Po oględzinach i testach organoleptycznych

To prawdopodobne lecz kolejny raz ostrzegam przed wydaniem pieniędzy na niepotrzebne niepasujące.
[QUOTE]Co więcej, mam na myśli przekładanie tylko samego klawisza/końcówki bez całego zaczepu i mechanizmu sprężynującego.[/QUOTE]
Cały czas tylko o tym piszę.
Edit---
Zastanawiałem się też nad kupnem nowej klawiatury, ale nigdzie nie znalazłem klawiatur do unibody, zatem wnioskuję że takich nie sprzedają :/[/QUOTE]
---- Dodano 17-04-2009 o godzinie 18:30 ----
[QUOTE=raphael;912789]Dzięki za info.
Niestety nie ma takich dostępnych na eBay'u, albo amerykańskie, albo francuskie, albo skandynawskie. [/QUOTE]
Tam nie ma:
British/UK Keyboard Top Case Trackpad MacBook V2 WHITE
Keyboard/Top Case/Trackpad Macbook UK/British V1 WHITE
[QUOTE]Jednak już wiem co zrobię, zamówię skandynawski top case, rev B (taki jak mój), nie widzę powodu dla którego moje klawisze miałyby nie pasować

rev B czy ver. 2 może wystepować w kilku wersjach - po prostu produkuje go dla Apple kilku producentów
Posted 17 April 2009 - 20:53
W takim układzie nie pozostaje mi nic inego jak czekać, myślę że z czasem powinny pojawić się w sprzedaży klawiatury co najmniej US/UK.
Przy okazji - link do gościa z białą klawiaturą o której pisałem :
YouTube - MacBook Air SSD White Keyboard - WOW!!!
Pozdrawiam.
Posted 18 April 2009 - 01:38
Posted 18 October 2012 - 12:00

2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users