Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

illustrator - pytanie o przycinanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 06 kwietnia 2009 - 21:26

witam
od niedawna dzialam w Illustratorze i mam z nim jeszcze troche problemow moze dlatego mam ten problem:

pracuje nad logo i jednym z wymogow jest to zeby znak wygladal OK w polu 1x1cm

przy powiekszeniu znak wyglada tak:
Dołączona grafika
po prawej jest wyciety ksztalt po lewej tlo i sylwetka jako dwa osobne ksztalty (pokrzywione itp)

problem mam wtedy kiedy robie sobie zoom 100%:
Dołączona grafika
dlaczego wyciety ksztalt (po prawej) jest mniej widoczny (sylwetka nie ma zadnego obrysu!)?

z gory dzieki

#2 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 07 kwietnia 2009 - 16:54

To równie dobrze może być przekłamanie ekranu w związku z różnymi metodami skalowania. Jakie jest Twoje docelowe zastosowanie? Wektorowe czy bitmapowe??? Jeśli bitmapowe to wczytaj duży rysunek do PS i zmniejsz wybierając tryb resamplowania Nearest Neighbor zamiast Bicubic czy Bilinear. Jeśli wektorowe to zapisz z nich PDF i zobacz w Acrobacie czy wyglądają tak samo. Możesz nawet wydrukować na fizycznej drukarce i sprawdzić.

#3 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 07 kwietnia 2009 - 19:25

dzieki za odpowiedz

wiesz co ciezko powiedziec co sie z tym dalej bedzie dzialo... ja mam przygotowac logo w illustratorze i w specyfikacji mam napisane ze mam tez zrobic prezentacje znaku w kwadracie 1x1cm (bo ze tekst bedzie czytelny w takim kwadracie to chyba sobie zleceniodawca nie wyobraza ;] )

zrobilem jak sugerowales i wygenerowalem PDF i wyglada podobnie jak w illustratorze ale ciutke lepiej natomiast z wydrukiem mam problem bo mam okropna drukare i dopiero pojutrze bede mogl to sprawdzic ;]

tutaj wgralem EPSa bo moze ja cos zle robie... RapidShare: Easy Filehosting

#4 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:01

Obiekty wycięte i nałożone będą się zawsze inaczej wyświetlać przy małych znaczkach, co więcej na wydruku będziesz miał dokładnie to samo tj cieniej w opcji wyciętej. Nie jest to kwestia tylko podglądu. Jedyna rada to lekko pogrubić te elementy i wyciąć jeszcze raz. Musisz przy projekcie od razu zakładać grubsze linie przy takich wytycznych.

#5 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:12

dzieki! :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych