Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

odcisk klawiatury na matrycy...?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 września 2006 - 20:25

Witam Mam pytanie. W kazdym laptopie apple dostaje sie wkładki między klawaiturę a matrycę. Podobno po jakims czasie klawisze odciskają się na matrycy i to temu zpobiega. Czy wy tego uzywacie? A jesli nie, to czy odsikają wam się klawisze na matrycy? będę wdzięczny... noszenei tego jest trochę kłopotliwe, i chetnie zostawiłbym to w domu...

#2 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 18 września 2006 - 20:32

1. Hm, zawsze wydawało mi się, że jest to wkładka transportowa ale tylko podczas przewożenia go w oryginalnym pudełku. 2. A klawiatura - owszem - ulega nieustannemu odciskaniu na matrycy...

#3 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 września 2006 - 20:34

Czyli odciski widać...? To jednak nei zrezygnuję z niej... tylko poczekam jeszcze na więcej opinii :P

#4 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2006 - 20:39

Ja zrobiłem sobie z irchy (kurtka żony) :-) I tak trochę widać te odciski, ale po przetarciu znikają... większość to kurz...

#5 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 18 września 2006 - 21:11

Ja zrobiłem sobie z irchy (kurtka żony) :-) I tak trochę widać te odciski, ale po przetarciu znikają... większość to kurz...

w mnie w MB nic sie nie odciska ;) wiec nic nie nosze ;P

#6 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 18 września 2006 - 21:19

Poczekaj aż minie rok i rzadziej będziesz go czyścił ;-) Andrzej ma rację, w 95% to taki zaskorupiały (a fe!) kurz ;-)

#7 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 18 września 2006 - 21:28

Ja wycialem z takiej cieniutkiej gabki (np IKEA tym owija niektore meble).

#8 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2006 - 21:37

Gąbka może być zbyt twarda i też może rysować... Ircha jest miękka, może też być zamsz... Minus - zbiera kurz, plus - może służyć jako ściereczka do kurzu :-)

#9 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 18 września 2006 - 23:20

Ja od samego początku używałem tej pianki która była wlożona na czas transporu, a jakiś miesiąc temu zakupiłem SLIP,a firmy Crumpler. Tak że nie ma prawa mi sie nic odcisnąć.

#10 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 19 września 2006 - 05:25

Polecam produkt Crumplera pt. Slip. Wkładka spełniająca 3 funkcje: Ochrona na klawiaturę i zabezpieczenie przed zarysowaniami na matrycy, podkładka pod myszkę oraz ściereczka do czyszczenia ekranu. Produkt dostępny we wszystkich wielkościach od 12‘‘do 17‘‘ Skocz na Allegro i zobacz sprzedawcę IBGroup - kupiłem u niego kilka produktów Crumplera w dobrej cenie i mogę polecić z czystym sumieniem.

#11 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 19 września 2006 - 08:42

jak dostałem pismo to można było pisać na matrycy wszystkie klawisze były tak wyrazne. Jak pękł zawias i musiałem wyjąć matryce umyłem ją wodą z odrobiną mydał, jak nowa normalnie teraz jest :) Co do nowszego sprzętu to w iB nie zauważyłem żeby się odciskały, ale i tak moaj Ukochajka wkłada zawsze piankę- czy to ta z którą przyjechał, czy już nowa nie wnikałem ale ogólnie to wkładanie jakiegoś "Slipa" napewno nie zaszkodzi, szczególnie gdzieś w plecaku czy torbie, jak na obudowe działają różne*siły.

#12 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 19 września 2006 - 09:48

Odciski klawiatury na matrycy byly tylko w starych PB Titanium. W aluminiowych (i MB PRO) tego problemu juz nie ma.

#13 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 19 września 2006 - 10:54

w ibookach takze nie zauwazylem tego problemu.

#14 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 19 września 2006 - 18:22

Gąbka może być zbyt twarda i też może rysować... Ircha jest miękka, może też być zamsz... Minus - zbiera kurz, plus - może służyć jako ściereczka do kurzu :-)

Tak, po uderzeniu reka w taka gabke cala reka jest pokiereszowana :) No co Ty wypisujesz, gdzie twarda gabka.... :))

#15 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 19 września 2006 - 21:16

Ja mojego MBP mam juz chyba 4 miesiace i duzo go nosze i narazie nie widze zadnych rys. A to dlatego ze w MBP ta obudowa jest z deka wygieta. PS. Napisalem troche wygieta!!! Jezeli ktos ma bardziej to radze szybko pojechac do serwisu bo wymieniaja bardziej wygiete niz standartowo modele na nowe w ciagu 14 dni od daty zakupu/rejestracji!!!!

#16 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2006 - 22:11

Tak, po uderzeniu reka w taka gabke cala reka jest pokiereszowana :) No co Ty wypisujesz, gdzie twarda gabka.... :))

Nie, chodzi o to z czego jest wykonana. Ja tam nie chemik, ale chyba robi się z różnych tworzyw (polietylen, polipropylen czy co tam). Niektóre są twardsze i bardziej kruche, a mikropęknięcia mogą mieć (stosunkowo) bardziej twarde i ostre krawędzie. Tak mi się wydaje...

#17 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 20 września 2006 - 20:12

właśnie przeswietliłem swojego MBP latareczką i pomiędzy matrycą a klawiaturą jest spory zapas wolnej przestrzeni - najmniej jest oczywiście w tym rzędzie z klawiszami esc, F1...f12 ale i tak jest odstęp. Pozatym jeżeli otworzymy laptopa to na górze po obu stronach matrycy mamy takie dwa wystające ustrojstwa dzięki którym w momenscie przyciśnięcia obudowy matryca nie zetknie sie z klawiaturą. ( no i po co ja kupowałem tego slipa ;) ) teraz tylko pytanie czy jeżeli nie będe korzystał ze slipa a wpadnie mi jakieś ziarnko piasku to czy nie porysuje mi glossy ;) ( oczywiście profilaktycznie będe używał slipa :) )

#18 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2006 - 21:48

Ja to głównie zacząłem używać ze względu na to, że po domknięciu PB pozostawał pewien luz na zaczepie, przez co klapka była klapiąca :-) Ale czy przy dociśnięciu nie dotykała do klawiatury nie sprawdzałem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych