Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ipod + wieza (z kablem) - problem

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 AmimanPL

AmimanPL
  • 5 posts

Posted 06 April 2009 - 18:06

Mam ipoda video 30gb, wieze elta charlie 2566 i kabel do ipoda. Ipod ma rockboxa. Udalo mi sie zmusic wieze do dzialania z ipodem ale ze wzgledu na ograniczenia jej (za malo znakow jest wyswietlane) chce by dzwiek byl z kabla przesylany do wiezy, by on była głosnikiem dla niego. Jest to mozliwe?

#2 bartel

bartel
  • 1050 posts

Posted 06 April 2009 - 18:17

Nie możesz po prostu połączyć kablem mini jack -> chinch?
Dołączona grafika

#3 EmotiCon

EmotiCon
  • 355 posts
  • Skądmam wziąć kasę na iPad'a?

Posted 06 April 2009 - 18:19

Kupujesz kabel Aux podłączasz do wieży do iPoda drugą końcówkę(do wejścia słuchawkowego) ustawiasz wieże na Aux i masz to co chciałeś.

---- Dodano 06-04-2009 o godzinie 19:20 ----
oj wyprzedziłeś mnie

#4 AmimanPL

AmimanPL
  • 5 posts

Posted 06 April 2009 - 18:33

Moja wieza ma (poza zasilaniem) 2-kanalowe wyjscie downmix (lewe i prawe), cyfrowe wyjscie audio kabla koncentrycznego coaxial, wyjscie komponentow video (y, cr/pr, cb/pb (yuv/component video), wyjscie s-video, wyjscie sygnalu calkowitego video (cvbs/composite video), wyjscie scart.
[url=http://www.allegro.pl/item592958631_kabel_1x_wtyk_jack_3_5_2x_wtyk_rca_chinch_1_8m.html]KABEL 1x WTYK JACK 3,5 - 2x WTYK RCA Chinch 1,8m (592958631) - Aukcje internetowe Allegro[/url] to dobry pomysł?

#5 AmimanPL

AmimanPL
  • 5 posts

Posted 09 April 2009 - 12:28

Kupiłem kabel taki, jak na aukcji. Niestety nic nie pomógł ;/ zadnego efektu...

#6 Marthin

Marthin
  • 269 posts
  • Skądz kątowni

Posted 09 April 2009 - 12:43

a włączyłeś tryb AUX na wieży?

#7 deepack

deepack
  • 242 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 April 2009 - 12:53

Taniej jest pójść kupić w MM też taka cena ;) albo 4,99zł ;)

#8 AmimanPL

AmimanPL
  • 5 posts

Posted 09 April 2009 - 14:22

a włączyłeś tryb AUX na wieży?

Chyba nie. Nie wiem jak to zrobić. Nawet nie wiem, czy moja wieza to posiada.

#9 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • SkądWołomin/ Chełm

Posted 09 April 2009 - 14:25

Jaka to wieża?

#10 AmimanPL

AmimanPL
  • 5 posts

Posted 09 April 2009 - 15:43

Elta Charlie 2566. [url=http://www.nokaut.pl/oferta/wieza-elta-2566-charlie.html]wieĹźa elta 2566 Charlie - porĂłwnaj ceny, sprawdĹş opinie i recenzje[/url]

#11 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 09 April 2009 - 15:46

Powinieneś mnie Funkcje, tryby albo cos w ten desen na pilocie: u mnie po wybraniu tego przycisku wybiera po kolei: tuner, cd, tape i aux/video

#12 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 posts
  • SkądKrakau

Posted 05 June 2009 - 15:56

Może tu się podepnę?

idea jest podobna:

podpiąć iP do wieży, ergo kabelek mały jack + RCA (cinch)...

problem: ale jaki kabel wybrać, by to DOBRZE grało?

najpierw używałem noname'a (takiego za 10 zł, jak ten na pierwszej fotce, powyżej), ale b. fatalnie, jakieś burczenia i b. cicho...

teraz podpiąłem sobie... Nokię, czyli coś lepszego ;) taki chyba kompozytowy RCA dołączany standardowo np. do N95. zasadniczo jest toto do TV, ja to wpiąłem do wzmaka audio (jeno żółty kabelek mi luzem dynda) i jest dużo lepiej, ale nie tak dobrze jak by chyba być mogło,,,

by moc dźwięku z podpiętego iP (vol. na full) osiągnęła taki poziom jak natywne CD gdy vol. z wieży jest na dziewiątej muszę podkręcić gałkę na jedenastą :(

ma ktoś jakieś doświadczenia (są lepsze kabelki, czy tak ma już być?)

#13 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 05 June 2009 - 16:13

ja mam kabel chinch, i kino domowe gra o wiele ciszej, niż z cd, i jakość tez jest gorsza. Może pomoże kabel z pozłacanymi końcówkami i innymi bajerkami, ale cena wtedy wzrasta. Niby dzięki tym pozłacanym końcówko i bajerom lepiej przewodzi impulsy elektryczne, ale ile w tym prawdy i czy będzie widoczny efekt to nie wiem.

#14 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 posts
  • SkądKrakau

Posted 05 June 2009 - 20:37

a, jeszcze próbowałem podpiąć tym kablem, pod tv - (tzn. podpiąłem przez gniazdko jack) - ale nici. chyba najnowszy iP classic ma gniazdko jack "tv-friendly", jam mam poprzednika (classic 160GB). tak że ten mój nie idzie z tv przez jacka (tak jak jak moja N95) :( jest takie ustrojstwo griffina: kombajn którego głowną wtyczką do iP jest "dock-connector" a z tego wychodzą 3 zaszczepki: usb, po-3-ne cinche TV i po-2-ne cinche audio. widziałem to cudeńko w MMarkt. na tym może i audio by poszło lepiej, no ale kosztuje toto ponad 200 pln. jest jakaś tańsza alternatywa - coś wrodzaju "dock-connektor"-cinch potrójny - na rynku????

#15 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 05 June 2009 - 22:01

Jak chcecie, żeby dobrze grało, to nie używajcie jacków bezpośrednio z iPoda. Trzeba tak wykombinować, żeby iPod funkcjonował jedynie jako pamięć zewnętrzna, a dźwiek niech przetwarza sam wzmacniacz. Bo ogólnie to iPody mają kiepską jakość dźwięku :) Czyli trzeba użyć kabli podłączanych dużą wtyczką do iPoda.

O formatach bezstratnych nie wspominam, tylko przypominam :P

jest takie ustrojstwo griffina: kombajn którego głowną wtyczką do iP jest "dock-connector" a z tego wychodzą 3 zaszczepki: usb, po-3-ne cinche TV i po-2-ne cinche audio. widziałem to cudeńko w MMarkt. na tym może i audio by poszło lepiej, no ale kosztuje toto ponad 200 pln.

Takie właśnie jest rozwiązanie problemu z jakością.

Jeśli chodzi o złote wtyczki, to raczej nie wierzyłbym mitom o 100x lepszej jakości, ale z drugiej strony nie kupowałbym najtańszych kabli :)

#16 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 posts

Posted 06 June 2009 - 21:05

to ja bym się podpiął pod wątek, bo właśnie patrzyłem na zestaw AV do iPoda i oryginał kosztuje $49

oczywiscie na allegro jest mnóstwo "zamienników" ;)
np cos takiego:
KABEL AV DO TV + USB IPHONE 3G IPOD APPLE KI1 (652784847) - Aukcje internetowe Allegro

to ta najtańsza opcja, ale jeśli by działało ok..

ktoś używa i moze potwierdzić że to gra ok?
bo jesli to lipa to kupuje oryginały.

pozdro

#17 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 07 June 2009 - 08:58

Ja korzystam z normalnego kabla 2xchinch-jack tyle, że jack jest podpięty do dock'a. Nigdy nie miałem z tym problemu. Jeżeli o głośność chodzi, to przynajmniej u mnie każde urządzenie podłączone poprzez AUX gra minimalnie ciszej niż CD. Po wsadzeniu iP do stacji dokującej i przełączeniu na AUX nie działa sterowanie głośnością z iP (a w każdym razie zmienianie jej nie powoduje żadnych zmian), a jedynie potencjometr wieży.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users