Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

SUBMACHINE - najdroższa polska gra w Appstore !!! już do kupienia !!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Iboy

Iboy
  • 41 postów

Napisano 06 kwietnia 2009 - 11:33

Jako, że lokalny patriotyzm wygrywa u mnie ze zdrowym rozsądkiem w kilka godzin po pojawieniu się polskiego " Submachine" bez namysłu wydałem 1,99$ . Dobre , bo polskie to slogan który miałem nadzieję, że ma pokrycie również w sofcie na iPoda/iPhone-a. Niestety, zawiodłem się srogo. W założeniach miała to być gra point& click jakich mało na iPoda, czerpiąca garściami z hitów z Atari czy Pc. Fabuła: Przemieszczasz się po kilkunastu lokacjach, rozwiązując zagadki logiczno-skojarzeniowe, a nagrodą jest wydostanie się na wolność. Grafika - rodem z komputerów 8-bitowych - dla mnie na plus - czytelna i prosta. Dżwięki - miniumum - fajny klimat Zagadki - dosyć sensowne. Sterowania - wygodne. Zastanawiasz się , dlaczego się czepiam - bo ma jedną potężną wadę - czas gry - ok. 15 min - słownie pietnaście minut czyli ok. 50 groszy za minutę. Mam nadzieję, że dalsze epizody będą w formie update a nie kolejnych części po 1,99$. Panowie trochę samokrytycyzmu. Wasz soft to dla mnie największe rozczarowanie od momentu powstania sklepu Appstore. Ktoś powie, że się czepiam bo taki symulator piardów też kosztuje niemało, bo 0,99$. Okey, ale kupuję go z nastawieniem, że się głupio porechoczę, pokażę znajomym itd. Kupując "submachine" miałem nadzieję na fajną rozgrywkę, z którą spędzę kilka wieczorów, kupię następny epizod itd. A rzeczywistośc kilkadziesiąt kliknięć i podziekowania od autorów za zakup. Zamierzenia fajne, ale przegięcie z czasem obcowania to żenada. ps. większość darmówek w wersjii lite zapewnia więcej zabawy niż " Submachine" pozdrawiam i życzę Pastel Games wydłużenia czasu gry w kolejnych epizodach i grach.

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 kwietnia 2009 - 11:45

heh... dobrze, że napisałeś...

#3 legat

legat
  • 14 postów

Napisano 06 kwietnia 2009 - 12:00

heh... dobrze, że napisałeś...

dokładnie:)

#4 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 06 kwietnia 2009 - 14:21

Ja dodam, że w porownaniu TĄ z wersją dla PC: Submachine 1 - Zagraj w darmowe gry online na Gry.pl
dorzucono jedną zagadkę i że niestety jest ona równie nieskomplikowana jak ich reszta.
Więc trudno nie przyznać racji autorowi TEGO tematu.

Nawiasem mówiąc nie wiem czemu po cichu liczyłem na to, że będzie to kompilacja wszystkich submachine.

Podsumowując.... jakby się flash player pojawił na iP to była by gratis :) a tak... to poczekamy. Ja tam grosza nie przyłożę do gry którą po pierwsze można przejść w 15 minut (jeśli się jej nie zna) a w 2-3 minuty jak już zna się wszystkie zagadki.

#5 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2009 - 09:51

Ja właśnie chciałem dziś o tym napisać xD bo właśnie wczoraj to znalazłem i kupiłem. Gra jest świetna!! Polecam wszystki, którzy lubią zagadki itp. ;) Moja ocena: 5+/6

#6 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2009 - 14:27

świetna gra

---- Dodano 08-04-2009 o godzinie 16:30 ----
Dlaczego gra sie nie zapisuje -.-??
Kurde
Prawie całe przeszełe (A przynajmniej tą pierwszą misje i ywłaczyłęm bo szedłem do fryzjera
teraz właczam i od nowa -.-

#7 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 08 kwietnia 2009 - 16:40

???? pierwszą misję? albo o czyms nie wiem abo tam jest JEDNA "misja" skłądająca się z... kilku zagadek :) mikro123: nie przejmuj się zagadki zawsze są te same, zmieniają sie tylko takie drobiazgi jak
Spoiler

#8 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2009 - 21:52

???? pierwszą misję? albo o czyms nie wiem abo tam jest JEDNA "misja" skłądająca się z... kilku zagadek :)

mikro123: nie przejmuj się zagadki zawsze są te same, zmieniają sie tylko takie drobiazgi jak

Spoiler

wiem
Poprostu to jest losowe
Gram 7 raz i nudne już -.-

---- Dodano 08-04-2009 o godzinie 22:54 ----
Mam Trzy ćwiartki
Gram dalej :D

#9 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2009 - 21:56

gdzieś czytałem, że podobno w nowej wersji ma być coś takiego jak zapisywanie :)

#10 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 09 kwietnia 2009 - 10:31

eeee imo nie ma potrzeby. Robić save w grze którą można ukończyć w 2-3 minuty :) lepiej aktualizacje z dodatkowymi pomieszczeniami, zagadkami i highscore GLOBALNY z czasem ukonczenia (kto szybciej) Tylko to w moich oczach ratowało by tą produkcję.

#11 skarekrow89

skarekrow89
  • 239 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 16:27

a ja mam problem z odnalezieniem 4 ćwiartki... nie mam pojecia co mam już robic :|

#12 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 17:10

Ustawić śróby przy tłokach tak jak są ustawione śruby na jednym z niższych pokładów w górnym lewym rogu. Potem pokręcić zaworem i w miejscu gdzie był przeciek dostaniesz taki jakby "groszek", który łączysz z zegarem i.... dostajesz czwartą ćwiartkę ;)

#13 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2009 - 18:44

adrianopel Ja mam ćwiartke z zegara, z tego elektrycznego i czegos jeszcze a czwartę nie wiem jak zdobyć jak ktoś moze to niech napisze wszytskie zagadki ;d

#14 skarekrow89

skarekrow89
  • 239 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:07

adrianopel to co opisałes to dostałem przy tym 3 ćwiartke... dostałem jedną z pudła do którego podałem kod, jedną z zegara i jedną jeśli sie nie myle z tych dzwonów?

#15 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:23

Jedna się dostaje z dzwonków, to jest prosta zagadka. Drugą się dostaje z zegara. Trzecia jest dostępna z tej maszyny przypominającej koło ratunkowe. Z tego co pamiętam trzeba po prostu włączyc wszystkie dźwignie zasilania aby uzyskać ten fragment. Czwartą jest dostępna w zamkniętej lokacji w suficie do której dostęp uzyskuje się bodajże w wyniku zrobieniu spięcia. Trzeba do tego celu użyć łyzki na drutach jednej z maszyn. Mam nadzieje, ze się nie rąbnąłem w niczym bo juz szczerze mowiac tak dokladnie tego nie pamiętam. Niech ktoś dopowie jesli w czyms sie pomylilem. PS: Już widze, ze są niescislosci w tym co napisalem ale mam nadzieje, ze to pomoze w znalezieniu brakujacych fragmentow. Niech ktoś dokona korekty jesli ma ochote :P

#16 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2009 - 21:48

A jak gra sie kończy?? Może ktoś napisać? Gra kolejny raz mi się wyłącza -.- Ech... Ten AppStore Czekam na JB 3.0

#17 skarekrow89

skarekrow89
  • 239 postów

Napisano 09 kwietnia 2009 - 22:17

adrianopel, dzięki, własnie nie wiedzialem co z tą łyżka mam zrobic :)

#18 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 10 kwietnia 2009 - 11:46

Bezsensowne jest kupywanie gry za 2$, którą można przejśc w 10 min. Szczególnie, że jest ona dostępna za darmo we flashu ;)

#19 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2009 - 12:25

A gdzie zazwyczaj jest kuleczka do mechanicznego zegara? XD bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę xD

#20 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 11 kwietnia 2009 - 12:51

Quimeen nie w 10 tylko w 3 :) Optymalna droga przejscia Submachine1
Spoiler
UWAGA SPOILER, NIE CZYTAJ JAK CHCESZ GRAĆ SAMEMU

#21 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2009 - 22:58

zaSpojlerujcie jak gra sie kończy bo 7 razy zaczynałem i kończyłem na 3 cwiartkaxh
Jednak gra 2/5 -.-

---- Dodano 12-04-2009 o godzinie 18:51 ----
Ok prZeszedłem
Słabe zakończenie

#22 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwietnia 2009 - 18:57

THX Robert de Clair. Zgadzam się z mikro'em xD Zapowiadała się od kilku miesięcy chyba, pierwsze wrażenie git, ale końcówka i kilka przejść do dupy (przepraszam ;)). 3+/10

#23 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 12 kwietnia 2009 - 19:14

Mówicie, że taka słaba, a mimo to siłujecie się z nią całkiem długo, a Robert de Clair przeszedł (prawdopodobnie) kilka razy i znalazł nawet najkrótszą drogę do przejścia. Świadczy to tylko o tym, że jest zainteresowanie grą, a to najlepsza reklama. Poza tym z moich informacji wynika, że Submachine sprzedaje się całkiem dobrze, także chyba nie jest aż tak źle. Ja osobiście przeszedłem całość za trzecim razem, ale przyznam, że musiałem się trochę nagłówkować. Wracając do Roberta de Clair - powinieneś pisać jakieś solucje ;) I to nie jest w żadnym wypadku szyderstwo, czy nabijanie się! Piszę to całkiem poważnie. The Quest rozkminiłeś w każdym niemal calu, a na Submachine znalazłeś najkrótszą drogę, także przyznam Ci z pełnym szacunkiem, że moim zdaniem masz łeb do gier!

#24 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 13 kwietnia 2009 - 16:29

endrju_sdr: masz rację. Submachine ukończyłem kilka razy, głównie szukając błędów i czegoś więcej niż w wersji flash. Jeśli masz kontakt z autorem, podsuń mu może moje sugestie na temat speedrun, globalnego highscore opartego na prędkośći przejścia gry, Random Submachine :) czyli poplątanie komnat. No kurcze ta gra MA POTENCJAŁ, ale obecnie to wygląda jak demo, jeśli autor chce pomysłów na zagadki to służę uprzejmie. Ta gra potrzebuje czegoś co spowoduje, że po jej przejściu gracz będzie chciał to zrobić ponownie nie tylko dlatego, że nie ma akurat gazety w klopie ;) Rozumiem, że autor chciał być wierny swojemu pierwszemu (chyba że pierwsze jest submachine zero) dziełu. Jednak płacąc za grę chciałbym dostać coś więcej niż jedną prostą zagadkę (bo o tyle różni się wersja iP od darmowej flash) Czekam na submachine 2 i na wszelki wypadek trzymam łapy z daleka od wersji flashowej. Co do quest... z przykrością nie mogę przyznać Ci racji. Nie ukończyłem tej gry, raczej dlatego, że gram w nią powoli. Powiedzmy, że staram się delektować tym światem. Mam wrażenie, że jak grę ukończę to za prędko czegoś tak dobrego na iP nie znajdę. Początkowe questy starałem się opisać dokładnie, by wciągnąć inne osoby. Lubie poszlajać się w tamtym swiecie (głównie nabijając XP na przeciwnikach) no i zebrać nieco grosza łażąc od karczmy do karczmy i grając w karty). To jest wyczyn w 8megabajtach umieścić taki świat, grafikę, muzykę i niebanalną fabularnie zawartość. Cieszę się każdym oldschoolem na iP a ta pozycja to połączenie moich trzech ulubionych fabularnych gier :) Eye of te Beholder, Ishar, Might and Magic. Wcale bym się nie obraził, Gdyby autorzy The Quest dali nam dalsze dodatki, albo gdyby przypatrzyli się grze Dungeon Hack ;) i wrzucili mnie w 40 poziomowy podziemny labirynt. "Łeb do gier", raczej wziął się z długiego z nimi obcowania, głównie w czasach maszyn 8bit, Amigi i wczesnego PC. Dziękuję za słowa uznania i pozdrawiam czekając na prarecenzję ;) wolfensteina.

#25 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 14 kwietnia 2009 - 06:52

@Robert de Clair:

Co do Submachine - rozmawiałem kilka dni temu z jednym z autorów gry i choć nie mogę niczego powiedzieć, zapewniam Cię, że wkrótce zmienisz zdanie na temat Submachine (i tak za dużo już powiedziałem) ;)

Co do The Quest - znasz tą grę na wylot i myślę, że byłbyś w stanie napisać nie tylko solucję odnośnie wszystkich questów, ale i poradnik do gry ;)

Co do Wolfa - recenzja nadchodzi wielkimi krokami (właśnie jestem w trakcie pisania), także wkrótce pojawi się na MyApple ;)

---- Dodano 14-04-2009 o godzinie 14:46 ----
Recenzja już czeka na moderację, drobne poprawki (o ile będą konieczne) i umieszczenie w odpowiednim miejscu ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych