Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Audio] Brak dzwięku w quicktime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 18 września 2006 - 09:50

Witam serdecznie. W plikach z rozszerzeniem .avi nie mam dżwięku. Dodam, źe pliki były nagrane na dysk pod WinXp, który teraz jest w Mac'u. Pozdrawiam.

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2006 - 09:56

Prawdopodobnie brakuje Ci kodeka, którym został zakodowany dźwięk w tych plikach.

#3 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2006 - 10:37

Zassaj i zainstaluj sobie DivX-a i A52/AC3 codec. Jeżeli masz obraz, to ten drugi powinien wystarczyć...

#4 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 18 września 2006 - 13:56

Wielkie dzięki, właśnie zasysam.Jak zainstaluje to dam znać. Mam do Was jeszcze prośbę, jak i czym zmienić VOBy zeby iMovie dało radę? A przy okazji, czy pliki .vob, .avi i .mpeg z dysku NTFS będą poprawnie odczytywane przez programy z Tygrysa? Wiem, ze kamera DVD to pomyłka, ale teraz to już po japkach. Te cholerne voby.Nic z nimi nie moźna zrobić. Dzięki

#5 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 18 września 2006 - 15:50

Divix nic nie zmienił , a ten drugi to nie uruchamia mi się. Ale dzięki za pomoc. Moźe quicktime po prostu taki jest i juź.

#6 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2006 - 16:02

A czy próbowałeś otworzyć te filmy innym odtwarzaczem? Na przkład VLC lub mPlayerem?

#7 Walt

Walt
  • 99 postów
  • SkądPL

Napisano 18 września 2006 - 16:15

Kodeki np. AC3 nalezy wlozyc do Library/QuickTime. Sam kodek się nie uruchomi, trzeba go umiescic w Bibliotece QT. I rzeczywiscie Heidi ma rację, to czego nie może poprawnie uruchomić QT trzeba potraktować VLC lub mPlayeram - jest szansa :). Walt

#8 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 18 września 2006 - 17:51

A co do Qt to jest tak wszystko mi chodzilo nawet mov. ale po powrocie z servisu jest problem jest dzwiek a obrazu nie ma do tego mam divxa zainstalowanego dzis go nawet uaktualnilem i dalej nic nie wiem co moze byc.

#9 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 18 września 2006 - 20:58

A miało być tak fajnie i prosto pisali.Kup sobie Maca. Nie potrzeba żadnych kodeków. po prostu odpalasz i leci, a tu prawda jest inna.QT i VLC nie odtwarzają moich .avi, iMovie nie impotruje moich .mpg, a VOBy to nie wiedzieć czemu z pliku 15 minutowego odtwarza 50 sekund i koniec. Mpegi zrobione były przez Pinnacle(bodajźe mjpeg codec), a .avi to wynik konwersji z .Vob na .avi w jakimś programie na PieCa. Czy dla Maca nie ma jakiegoś pakietu kodeków i dekoderów aby wszystko śmigało? A moźe to wszystko przez to , źe te pliki zostały stworzone pod WinXp i teraz siedzą sobie w NTFS na dysku z PieCa. Czy jakbym stworzył na tym dysku partycję FAT32 i skopiował do niej te pliki to może coś pomóc? A co z tymi zasranymi VOBami, czym je zmienić i w co, aby iMovie je czytał i edytował? Oczywiście bez straty jakości, o ile to moźliwe.Bo to tak naprawdę to dla nie najwaźniejsze jest, ale nie zdąźyłem jeszcze dobrze zapytać na forum.Komputer mam 2 tygodnie dopiero. Poratujcie. Pozdrawiam serdecznie.

#10 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 18 września 2006 - 21:40

Jak bym wiedzial z tym Vobami to bym pomogl ale nie wiem. A avi powinno isc pod Vlc bez problemow nie mialem filma ktory nie chcialby isc pod Vlc powaznie Pozdro

#11 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 18 września 2006 - 21:48

A czym sprawdzic jakim kodekiem został potraktowany plik?

#12 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 18 września 2006 - 21:56

W sumie to nie wiem pewnie heldi bedzie wiedzial

#13 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2006 - 23:47

A czym sprawdzic jakim kodekiem został potraktowany plik?

Otworzyć film w QT (nawet, jeżeli nie ma dźwięku lub obrazu) i wybrać Window > Show Movie Info

#14 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 19 września 2006 - 08:41

No widzisz hidi wie wszystko. Albo prawie wszystko;)

#15 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 19 września 2006 - 15:11

Apple OpenDML JPEG.Tak się nazywa. Szukam czegoś na Googlach o tym ustrojstwie. Na razie znalazłem post o podobnym temacie i wywalam wszystkie kodeki, czyli divix. ac3 i flip4mac. Zobaczymy czy coś to da.

#16 Pyrzan

Pyrzan
  • 47 postów
  • SkądWawa

Napisano 08 października 2006 - 21:13

Nic się nie udało.Pozostaje VLC i MP Player.Dzieki za pomoc.

#17 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 04 listopada 2006 - 14:59

Divix nic nie zmienił , a ten drugi to nie uruchamia mi się.
Ale dzięki za pomoc.
Moźe quicktime po prostu taki jest i juź.

a przeczytales chocby readme do tego kodeka???

Install:
Copy A52Codec.component into:
/Library/Audio/Plug-Ins/Components or ~/Library/Audio/Plug-Ins/Components
and copying AC3MovieImport.compontent into:
/Library/QuickTime or ~/Library/QuickTime

Jesli wgrasz tam te kodeki to wszystko powinno dzialac.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych