Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wideo] problemy z iMovie HD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 bela b

bela b
  • 32 postów

Napisano 17 września 2006 - 22:56

mam generalne problemy z tym softem, które zaczynają sie od tego źe otwiera mi od razu ostatnio robiony projekt i często się przy tym wiesza, jednak to jakoś da się obejść. Gorzej gdy chcę użyć opcji share i zapisac zedytowany projekt w divixie na przykład. Tu zawsze robi unexpected close i po jabłkach. Raz udało mi się zapisać jeden nieedytowany klip (bez muzy i napisów) w divix, ale jak już coś przy nim podłubałem - close i nara. Czy ktos ma takie same problemy, albo wie co z tym zrobić??? Od razu powiem ze przeinstalowałem soft z instalacyjnego dysku systemu i to nic nie dało. Szczerze mówiąc imovie nie jest orłem jeśli chodzi o funkcje i planuje zdobyć jakiś inny soft do edycji video. Mam natomiast takie pytanie czy jest alternatywny soft wykorzystujący wbudowaną kamerę isight w macbooka? Tak by można było ominąć imovie..? Dzięki za jakieś info

#2 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 września 2006 - 07:13

Edycję od A do Z wykonaj w natywnym formacie iMovie. Dopiero gotowy projekt eksportuj do wybranego formatu. Może do dalszej edycji usiłujesz otworzyć "projekt" zapisany w divix?

#3 bela b

bela b
  • 32 postów

Napisano 19 września 2006 - 13:18

dokładnie tak robie - edycja w formacie imovie a potem eksport do normalnego formatu. wiesza się właśnie przy enkodowaniu

#4 Walt

Walt
  • 99 postów
  • SkądPL

Napisano 19 września 2006 - 13:28

Wlasnie przetestowalem, iMovie HD 6.02, ostatnia wersja Divix for mac i export do formatu divix (nie zagladalem w zaaawansowane opcje kodowania divix) poszedl bez problemow.Czy uzwasz spolonizaowanej wersji Mac OSX i iLife? Moze tam jest problem? Walt

#5 Adams78

Adams78
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2006 - 08:02

Moze mi ktos wyjasnic dlaczego import 540MB pliku AVi do programu iMovie HD trwa 36 minut? Przeciez to jest smiech na sali ... Czy on oglada ten film i artykul o nim pisze? Chce zmniejszyc film do rozmiarow internetowych i nie mam zamiaru robic tego dwie godziny, zenada. PS: Coraz lepiej .. 40 min "importu" i ... wisi :[

#6 cezex

cezex
  • 305 postów

Napisano 04 października 2006 - 09:16

Ja bym to zrobił QuickTime Playerem.

#7 Adams78

Adams78
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2006 - 09:29

Ja bym to zrobił QuickTime Playerem.

Nie mam wersji PRO :( A wracajac do tematu, po co komu imovie HD jak byle jaki filmik paru megowy importuje pare minut (ciekawe co on z nim robi w tym czasie) a eksport do jakiegokolwiek formatu trwa 100 lat. Myslalem, ze na Apple takie malutkie prace beda trwaly sekundy (import gora 5 sekund, eksport to kodowanie 30-60 FPS).
Jakbym mial zlozyc tym programem godzinny film w jakosci przynajmniej full PAL/NTSC, to by mnie chyba do Tworek zawiezli ;)

#8 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 04 października 2006 - 12:09

U mnie generalnie iMovie HD nie sprawia problemów z tym że korzystam z niego na PowerBook G4 1,67GHz 1,5GB a z tego co widzę to posiadasz MacBooka. Na MacBook jeszcze nawet go nie włączałem, ale wieczorkiem sprawdzę.

#9 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 04 października 2006 - 12:32

6, są kodeki DiVX różnych wersji - gryzą się miedzy sobą. Sugerowałbym wywalenie z teczki Library/Quicktime wszystkich kodeków DiVX i zainstalowanie jakiejś jednej ostatniej wersji. Czasami, gdy eksportuję filmik do DiVX, BEZ ŚCIEŻKI AUDIO to plik wynikowy jest zwalony. Dziwię się, że w ogóle jest możliwy import AVI do iMovieHD. Ja zawsze AVI najpierw konwertuję do DV przed zassaniem do iMovie. I staram się pracować na iMovie tylko w formacie DV. Nie jest to konieczne, ale bardzo przyspiesz pracę i nie mam problemów z eksportem do innych formatów. QuickTime PRO kosztuje niecałe 100 złotych, a BARDZO ułatwia pracę z plikami wideo

#10 Adams78

Adams78
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 października 2006 - 15:06

Racja, wersje PRO kupuje juz pare miesiecy i kupic nie moge ;) Jak zrobic DV z AVI? Mnie generalnie irytuje tracenie czasu przy importowaniu plikow. Na PC uzywalem Ulead Video Studio i tam import trwal ulamek sekundy a nie godzine. Chcialem z pliku AVI kodek Divx 6.2.5, rozmiar pelny PAL, zrobic 320x240 i zmniejszyc wage z 540MB do maks 100MB. MacBookowi zajela ta robota ponad dwie godziny. 40 min import, 90 min eksport. Efekt byl taki, ze plik MOV wazyl wiecej niz plik zrodlowy :D Zaszokowala mnie tez wielkosc pliku "projektu" - cale 10GB na dysku :] Do zakupu Final Cut narazie nawet nie podchodze. Moglbym sobie go na szafie postawic jedynie :( Trzeba mi bylo kupic MacBook Pro ... eh PS: Robote wykonalem na PC ... w 15 minut, calosc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych