mam generalne problemy z tym softem, które zaczynają sie od tego źe otwiera mi od razu ostatnio robiony projekt i często się przy tym wiesza, jednak to jakoś da się obejść. Gorzej gdy chcę użyć opcji share i zapisac zedytowany projekt w divixie na przykład. Tu zawsze robi unexpected close i po jabłkach. Raz udało mi się zapisać jeden nieedytowany klip (bez muzy i napisów) w divix, ale jak już coś przy nim podłubałem - close i nara. Czy ktos ma takie same problemy, albo wie co z tym zrobić??? Od razu powiem ze przeinstalowałem soft z instalacyjnego dysku systemu i to nic nie dało.
Szczerze mówiąc imovie nie jest orłem jeśli chodzi o funkcje i planuje zdobyć jakiś inny soft do edycji video. Mam natomiast takie pytanie czy jest alternatywny soft wykorzystujący wbudowaną kamerę isight w macbooka? Tak by można było ominąć imovie..?
Dzięki za jakieś info

[Wideo] problemy z iMovie HD
Rozpoczęty przez
bela b
, 17 wrz 2006 22:56
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 września 2006 - 22:56
Napisano 18 września 2006 - 07:13
Edycję od A do Z wykonaj w natywnym formacie iMovie. Dopiero gotowy projekt eksportuj do wybranego formatu.
Może do dalszej edycji usiłujesz otworzyć "projekt" zapisany w divix?
Napisano 19 września 2006 - 13:18
dokładnie tak robie - edycja w formacie imovie a potem eksport do normalnego formatu. wiesza się właśnie przy enkodowaniu
Napisano 19 września 2006 - 13:28
Wlasnie przetestowalem, iMovie HD 6.02, ostatnia wersja Divix for mac i export do formatu divix (nie zagladalem w zaaawansowane opcje kodowania divix) poszedl bez problemow.Czy uzwasz spolonizaowanej wersji Mac OSX i iLife?
Moze tam jest problem?
Walt
Napisano 04 października 2006 - 08:02
Moze mi ktos wyjasnic dlaczego import 540MB pliku AVi do programu iMovie HD trwa 36 minut? Przeciez to jest smiech na sali ... Czy on oglada ten film i artykul o nim pisze?
Chce zmniejszyc film do rozmiarow internetowych i nie mam zamiaru robic tego dwie godziny, zenada.
PS: Coraz lepiej .. 40 min "importu" i ... wisi :[
Napisano 04 października 2006 - 09:16
Ja bym to zrobił QuickTime Playerem.
Napisano 04 października 2006 - 09:29
Ja bym to zrobił QuickTime Playerem.
Nie mam wersji PRO

Jakbym mial zlozyc tym programem godzinny film w jakosci przynajmniej full PAL/NTSC, to by mnie chyba do Tworek zawiezli

Napisano 04 października 2006 - 12:09
U mnie generalnie iMovie HD nie sprawia problemów z tym że korzystam z niego na PowerBook G4 1,67GHz 1,5GB a z tego co widzę to posiadasz MacBooka.
Na MacBook jeszcze nawet go nie włączałem, ale wieczorkiem sprawdzę.
Napisano 04 października 2006 - 12:32
6,
są kodeki DiVX różnych wersji - gryzą się miedzy sobą. Sugerowałbym wywalenie z teczki Library/Quicktime wszystkich kodeków DiVX i zainstalowanie jakiejś jednej ostatniej wersji.
Czasami, gdy eksportuję filmik do DiVX, BEZ ŚCIEŻKI AUDIO to plik wynikowy jest zwalony.
Dziwię się, że w ogóle jest możliwy import AVI do iMovieHD. Ja zawsze AVI najpierw konwertuję do DV przed zassaniem do iMovie.
I staram się pracować na iMovie tylko w formacie DV. Nie jest to konieczne, ale bardzo przyspiesz pracę i nie mam problemów z eksportem do innych formatów.
QuickTime PRO kosztuje niecałe 100 złotych, a BARDZO ułatwia pracę z plikami wideo
Napisano 04 października 2006 - 15:06
Racja, wersje PRO kupuje juz pare miesiecy i kupic nie moge
Jak zrobic DV z AVI? Mnie generalnie irytuje tracenie czasu przy importowaniu plikow. Na PC uzywalem Ulead Video Studio i tam import trwal ulamek sekundy a nie godzine.
Chcialem z pliku AVI kodek Divx 6.2.5, rozmiar pelny PAL, zrobic 320x240 i zmniejszyc wage z 540MB do maks 100MB. MacBookowi zajela ta robota ponad dwie godziny. 40 min import, 90 min eksport. Efekt byl taki, ze plik MOV wazyl wiecej niz plik zrodlowy
Zaszokowala mnie tez wielkosc pliku "projektu" - cale 10GB na dysku :]
Do zakupu Final Cut narazie nawet nie podchodze. Moglbym sobie go na szafie postawic jedynie
Trzeba mi bylo kupic MacBook Pro ... eh
PS: Robote wykonalem na PC ... w 15 minut, calosc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych