Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

parallels 4,0 a polskie znaki

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 karollaser

karollaser
  • 10 posts

Posted 01 April 2009 - 22:41

Witam ,mam takie pytanie a nie mogę niestety znaleźć nigdzie odpowiedzi. Posiadam białego macbooka 2,4 C2d mam na nim zainstalowany parallels 4,0 którego używam przede wszystkim do pracy w pakiecie office. w leopardzie używam programu Key Remap4mac aby uzyskać polskie znaki na prawym klawiszu comand. W jaki sposób uzyskac taki sam efekt na parallelsie.Póki co polskie znaki uzyskuje poprzez wciśnięcie ctr i alt razem. i drugie pytanie co można zmienic przy mojej standardowej konfiguracji parallels aby chodziło jeszcze szybciej bo niestety czasami zdarza się że nawet mi offica na parallelsie wywala. Pozdrawiam Karol

#2 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 02 April 2009 - 08:59

wciśnij tak ctrl + alt i np l jak chcesz mieć ł jest na forum na pewno sam nie dawno szukałem pozdro jeżeli chodzi o inny sposób innego nie znalazłem co do parallels musisz pokombinować z ustawieniami pamięci: jaki masz system? xp, vista jak xp ustaw 512 to powinno wystarczyć jak inny to 1 giga dla visty ja mam windows seven i mam ustawione 600 mega i chodzi tak szybko jak xp włącz obsługę procesorów dwurdzeniowych w ustawieniach Parallels u mnie na tych ustawieniach sprawnie to działa jak za dużo pamięci walniesz Parallelsowi to zwolnisz główny system i mogą być problemy ze stabilnością. aha ile masz pamięci jak 2 giga to ustaw tak jak ja jak więcej pokombinuj

#3 karollaser

karollaser
  • 10 posts

Posted 02 April 2009 - 09:58

ok dzięki z ustawieniami pokombinuje .mam xp i 2 giga pamięci a jeśli chodzi o czcionki to tak jak napisałem ctr i alt są mi znane. chodzi mi o to żeby własnie zmienić to na prawy cmd. pozdrawiam

#4 karollaser

karollaser
  • 10 posts

Posted 23 April 2009 - 14:45

czy naprawde nikt nie wie jak zrobic żeby zamiast ctr i alt używać cmd?????

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 15 May 2009 - 22:54

czy naprawde nikt nie wie jak zrobic żeby zamiast ctr i alt używać cmd?????

Da sie. Wystarczy zamontowac klawiature w windowsie. On zainstaluje sobie stery i wtedy dziala. Ale by dzialal spowrotem pod leo musisz ja "odpiac".

#6 sebik

sebik
  • 463 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 May 2009 - 17:28

ja rozwiązałem ten problem i kupiłem Office na MAC wszystko działa jak należy wymiana plikow MAC -> PC i odwrotnie bez problemu

#7 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 May 2009 - 18:11

Sorry ale Office na maca: 1) o wiele gorzej mi sie na nim pracuje niz na tym na windowsie (zwlaszcza excel) 2) wszyscy na czym pracuja? na office 2003 lub 2007. Wiekszosc pracodawcow inwestuje obcinajac koszta gdzie sie da, a wiec np inwestujac w windowsa i office. Popatrz realnie - jesli nie bedziesz umial dobrze office na windowsa bedziesz musial sie uczyc tego w pracy gdzie niestety moze zabraknac na to czasu.

#8 tenol

tenol
  • 29 posts

Posted 05 June 2009 - 21:09

Podłączam się do pytania? Jak zmienić by mozna było korzystać z polskich znaków z prawego jabłka tak jak ma to na mac os Ma ktos jakiś pomysł? Parallels przed aktualizacją obsługiwał polskie znaki normalnie- czytaj jak klawiatura na mac os. Znów coś nagrzebali :) Z góry dzięki za pomoc.

#9 mac@wielewicki.pl

mac@wielewicki.pl
  • 1 posts

Posted 07 June 2009 - 17:55

NIESTETY ale najgorszym probelem jest to że ani lewy alt ani kombinacja ctrl+Lalt nie daje polskich znaków w programach windowsowych odpalonych przez crossover. zainstalowałem na imacu crossover i na klawiaturze są 2 alty. na prawym alcie są polskie znaki. Zainstalowałem ten sam program na macbookuPro. Tu jest tylko lewy alt i niestety nie ma polskich znaków w żaden sposób POMÓŻCIE BŁAGAM. Mam Ważne programy windowsowe wymagające wypełniania formularzy i chciałbym ich używać na macbooku. Instalują się na crossover idealnie ale POLSKIE ZNAKI - KICHA...

#10 zbimac

zbimac
  • 126 posts
  • SkądDLW

Posted 07 June 2009 - 18:32

Rozwiązanie problemu przynosi nam instalacja programu Sharpkeys 3 RandyRants: SharpKeys 3.0. Instalujemy na windzie, dowolnie zmieniając klawisze! U mnie działa.

#11 ebeneben

ebeneben
  • 22 posts

Posted 24 September 2009 - 03:05

a ja mam lepsze rozwiązanie :) Polskie litery pod alt, cmd albo cokolwiek tam chcecie instrukcja jak zmienić w parallels 4.0 wpisywanie polskich liter z ctrl + alt + litera na samo alt + litera klikamy prawym na ikone parallels wybieramy prefferences wchodzimy w zakładkę keybord & mouse na dole listy klikamy + klikamy odpowiednie znaczniki i wpisujemy litery np: From: alt + a To: alt + ctrl + a i tak dla wszystkich liter działa wyśmienicie i nie wymaga dodatkowych programów (czy ktoś wie czy istnieją nakładki które zmieniają xp z ankielskiej wersji jezykowej na polska?)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users