Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Final Cut Pro a wielordzeniowość maszyny.

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 Piterson

Piterson
  • 224 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 March 2009 - 15:09

Witam :) Tak się zastanawiam, właśnie renderuje sobie surówke z kamerki PAL, jakieś 1h40m materiału, wszystko fajnie ale FCP mówi, że 2h zostało a procesor przez final cut zostaje wykorzystany w 100,5%. Jako, że mam 2 rdzenie to powinien jechać conajmniej 180% nieprawdasz? Albo się mylę albo coś jest nie tak, może trzeba to jakoś przestawić, żeby korzystał z wielu rdzeni? Pozdrawiam, Pitersonsonsosnnnnn...

#2 McYack

McYack
  • 354 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 March 2009 - 15:17

Po pierwsze, co rozumiesz przez "renderuje sobie surowke z kamerki PAL" :) tzn zgrywasz ja? w takim razie pokazuje czas rzeczywisty, jesli naprawde renderujesz, to nie wiem po co cala surowke:P a po drugie jak chcesz przyspieszyc to uzywaj Compressora, Final nie wykorzysta Ci 2 rdzeni

#3 Piterson

Piterson
  • 224 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 March 2009 - 15:21

Renderuje (Jablko + R po tak zwanym "drag and dropie na timeline") po to, zeby sobie na niej wygodnie pracowac. Rozumiem, ze Compressor mi elegancko tą surówke przygotuje o wiele szybciej niż FCP?

#4 McYack

McYack
  • 354 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 March 2009 - 15:27

W takim razie nie. ale skoro jest PAL, to final powinien ja czytac w czasie rzeczywistym. ustaw sobie jeszcze spod guziczka RT obok timecodu Unlimited RT

#5 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 22 April 2009 - 22:10

To ja się podczepię pod temat :-) Może jego treść się nie zgadza z moją ale temat jak najbardziej :P Ile właściwie, maksymalnie FCP moze wykorzystać rdzeni? Bo zamówiłem juz maca pro 8-core i nie wiem czy dobrze zrobiłem i czy nie lepiej by było zamiast tych osmiu rdzeni wziąść jaką porzadną kartę video? pozdr

#6 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 22 April 2009 - 23:16

Mam PowerMac'a G5, dwa procesory. Podczas renderu materiału obciążenie dochodzi do 150%, stąd wynika, że będzie korzystać z wielu rdzenie.

#7 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 22 April 2009 - 23:19

No to to wiem, tylko czy wykorzysta te osiem rdzeni? :confused:

#8 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 22 April 2009 - 23:28

Hę, teoretycznie skoro korzysta z dwóch mając tylko dwa dostępne to i skorzysta z ośmiu mając osiem dostępnych. W dodatku ja mam tylko FCE 3.5. Nowe FC są na pewno bardziej do przodu. A konkretnie odpowie tylko ktoś kto ma taki zestaw i to obserwuje. Dla pewności zadzwoń jutro do Cortlandu albo iSpotu. A najlepiej podejdź z jakimś projektem sprawdź sam. Są pomocni w tych sprawach.

#9 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 22 April 2009 - 23:32

OK wielkie dzięki :-)

#10 isztvan

isztvan
  • 323 posts
  • SkądOpolszczyzna

Posted 23 April 2009 - 08:08

Niestety<, nawet przy ośmiu rdzeniach FCP korzysta tylko z dwóch. Compressor można zmusić do pracy na ośmiu.

#11 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 23 April 2009 - 08:11

No cóż, zawsze jest ten plus, że reszta rdzeni jest gotowa robić inne rzeczy równolegle. To też dobra rzecz, czasami zdarza się, że ratująca zlecenie.

#12 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 23 April 2009 - 14:20

Niestety<, nawet przy ośmiu rdzeniach FCP korzysta tylko z dwóch. Compressor można zmusić do pracy na ośmiu.

A właściwie to do czego służy ten compressor? Tylko do kompresji wideo czy czegoś jeszcze? Jakoś nigdy tego nie używałem bo kompresowałem od razu przy eksporcie/renderingu.

No cóż, zawsze jest ten plus, że reszta rdzeni jest gotowa robić inne rzeczy równolegle. To też dobra rzecz, czasami zdarza się, że ratująca zlecenie.

No tak, to jest plus bo akurat w mojej pracy często bywa tak, że podczas renderingu w FC muszę zrobić jeszcze jakieś animacje we flashu i prezentacje, a czasami jakąś ścieżkę dźwiekową, co przy moim MBP bywa trudne, ale i tak sobie radzi :-)

#13 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 25 April 2009 - 08:45

TTymek: compresor zdecydowanie ulatwia i przyspiesza prace tak samo jak qmaster :D ktory wyciaga z maszyny 7 poty, do rederowania maerialu FC ale tez 3d oraz aftera a poza tym to taki programik ktory wypuszcza ci plik video w roznych formatach :D mam nadzieje ze leo 64 cos poprawi: lepsze wykorzystanie multicore bo na razie lipa taka srednia

#14 cezex

cezex
  • 305 posts

Posted 25 April 2009 - 14:51

Program musi być napisany "wielowątkowo" inaczej żaden system operacyjny nie rozdzieli nic na procki/rdzenie. Poza tym, na co liczycie, że np. odtwarzanie będzie wielowątkowe? Inna sprawa, że są możliwości a nie robią np. renderowania w tle. Może w natępnej wersji FCP.

#15 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 25 April 2009 - 15:31

no fajnie by było :-D np. 4 rdzenie mi renderują a na drugich czterech dalej montuje kolejny projekt :)

#16 cezex

cezex
  • 305 posts

Posted 25 April 2009 - 17:10

Miałem na myśli taką sytuację, kiedy zwyczajnie montujesz a on mieli w tle te fragmenty, które już są gotowe, w ramach jednego projektu. Był system, który tak robił ale już dawno go nie ma.

#17 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 April 2009 - 18:11

Dodatkowo dedykowne karty wideo mogą wspomóc renderowanie na timeline. Compressor to bardzo użyteczne narzędzie do eksportu materiału, w połączeniu z qmasterem i wspólną macierzą, np na xsan przez fibre channel bardzo przyśpiesza pracę. Obliczenia dzielone są na ilość maszyn na jakich zainstalowany jest compressor i qmaster.

#18 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 25 April 2009 - 20:42

no w moim przypadku było: albo rdzenie albo karta wideo

#19 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 25 April 2009 - 22:26

A właściwie to do czego służy ten compressor?

Do dbania o to, by rendering na format docelowy odbyl sie mozliwie a) najlepiej, B) bezstratnie c) z zachowaniem wysokiej jakosci.

#20 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 25 April 2009 - 22:52

no ale jak przeciez jak montuje to rendering robie przez FC.. czy jest takie cos ze mozna eksportnac projekt fcp do compressora?

#21 cezex

cezex
  • 305 posts

Posted 26 April 2009 - 17:00

Pomieszanie z poplątaniem. Render czyli alt-R albo jabzo-R jest do przeliczania efektów a dla tych co źle dobierają kodek sekwencji z kodekiem materiału. I tym się zajmuje FCP osobiście. Co innego export do DVD czy do czegokolwiek co oferruje Compressor. W menu file -> export -> using compressor. Osobiście wolę normalny export do QT w natywnym kodeku sekwencji po czym odpalam compresora luzem i wychodzi mi to znacznie szybciej, tym bardziej, że FCP w czasie takiego exportu przez compresora robi tylko za podajnik i zabiera ram i kawałek procka.

#22 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 26 April 2009 - 20:42

czyli w takim razie compressor nie przyspiesza nam pracy, bo robiac file-export-using compressor(o to mi chodzilo) jak mowi cezex fcp sluzy jako podajnik, a exportowanie najpierw przez FCP a potem jeszcze kompresja Compressorem trwa za dlugo. Czyli najlepiej poprostu exportowac normalnie przez FCP

#23 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 27 April 2009 - 21:16

tymek jak exportujesz nie ruszajac przy tym kodeka i formatu(wlaczony self - contained) , to ten export to nic jak tylko zapis na dysk + ewentualne przerenderowanie efekciorow i dodanie nowego dziwieku. zas jesli bedziesz zmienial kodek to nie wiem czy FC exportujac do qt bedzie szybciej lecial niz compresor.

#24 TTymek

TTymek
  • 556 posts
  • SkądWrocław/Kępno

Posted 27 April 2009 - 21:21

no ja zawsze robie export using quicktime conversion

zas jesli bedziesz zmienial kodek to nie wiem czy FC exportujac do qt bedzie szybciej lecial niz compresor.

nie no to że compressor jest wolniejszy tylko wywnioskowałem na podstawie postu cezexa, sam nigdy nie korzystam z compressora ;)

#25 cezex

cezex
  • 305 posts

Posted 27 April 2009 - 23:28

Oh dear... FCP moim zdaniem nie użyje więcej procków/rdzeni przy eksporcie, compressor i owszem, użyje tyle ile się*da. Natomiast eksport z FCP "using compressor" się*nie opłaca, chyba, że masz więcej maszyn i możesz jedną zostawić, niech sobie mieli.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users