Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błąd 0X8002006E -> problem z nagrywaniem płyty

• Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 30 marca 2009 - 13:37

próbuję wypalić dvd korzystając z nagrywania poprzez: Katalog Nagrywania i opcje "Nagraj" niestety po chwili pokazuje się komunikat: Nagranie dysku nie powiodło się z powodu nieoczekiwanego błędu. (Kod błędu 0x8002006E) nie rozumiem dlaczego się tak dzieje ponieważ: 1) nagrywanie płyt audio cd przez itunes wychodzi bezproblemowo 2) nagrywarka jest normalnie widziana przez system 3) odczytywanie płyt (czy to cd/dvd/r/rw) działa normalnie Dodam, ze to już drugi taki przypadek, raz na płytce jakiejś dziwnej firmy z marketu (wczesniej myslałem ze to po prostu zbyt badziewna firma na czuły Super Drive w MacBooku) a teraz problem dotyczy plyty firmy Sony. Nie wiem czy problem jest hard czy sft ware'owy więc temat zamieszczam w dziae o Mac OS X dodam też od razu, że wszystkie przywilieje etc mam "porobione" pozdrawiam Agher

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 marca 2009 - 14:08

czy Twój Mac ma nagrywarke DVD ? Może to głupie pytanie, ale ja kiedyś chciałem nagrać coś na DVD i okazało się, że nie mam nagrywarki DVD tylko CD :D Też mi jakieś błędy wyskakiwały...

#3 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 30 marca 2009 - 14:20

Users/"nazwa użytkownika"/Library/Preferences. Skasuj plik com.apple.finder.plist.

#4 Redok

Redok
  • 35 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 30 marca 2009 - 14:32

heja.. ja mam taki problem ze nie moge wogole wypalic plyty CD (naped combo)... wywala mi ze blad (blad komunikacji z napedem)albo tuz przed zapisem na dysk albo podczas weryfikacji.... gdy sprawdzam cd na innym komputerze okazuje sie ze cd jest puste... czy jezeli zrobie to co zaleca monty to uda mi sie usunac ten problem ?? dodam ze jezeli chodzi o odczyt cd nie ma wogole problemow

#5 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 30 marca 2009 - 14:41

heja.. ja mam taki problem ze nie moge wogole wypalic plyty CD (naped combo)... wywala mi ze blad (blad komunikacji z napedem)albo tuz przed zapisem na dysk albo podczas weryfikacji.... gdy sprawdzam cd na innym komputerze okazuje sie ze cd jest puste...
czy jezeli zrobie to co zaleca monty to uda mi sie usunac ten problem ??
dodam ze jezeli chodzi o odczyt cd nie ma wogole problemow

Trudno powiedzieć (ten plik zostanie na nowo stworzony przez system). Chodzi o błąd Findera. Możesz spróbować inaczej, czyli Wymusić jego zakończenie i uruchomić ponownie: cmd+alt+esc -> pokaże się okienko z aplikacjami -> wybierasz Finder. Tez powinno pomóc. I przede wszystkim zmniejszyć prędkość nagrywania. Do 8x.

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 30 marca 2009 - 14:54

Ten kod błędu oznacza: "The burn failed because of a medium write error" czyli wynika z niego że coś nie tak jest z płytą na której próbujesz nagrywać. Musisz się niestety przygotować na takie sytuacje. Kupiłem kiedyś 3 nowe płyty Verbatim +RW, które wogóle nie chciały się zapisywać, sprwadziłem je też*na PC znajomego - i było to samo. Obecnie jeszcze bez problemów działają u mnie TDK + R,RW, ale i to zapewne się kiedyś skończy. P.S. Kupiłem wczoraj czystą plytkę z logo Verbatim i chciałem sprawdzić kto jest jej producentem - taka możliwość jest w programie Toast Titanium. Okazało się że nie ma wcale żadnej informacji o producencie - więc wynika z tego, że kupiłem albo podróbę, albo "reklamówkę" Verbatima.

#7 monty

monty
  • 62 postów

Napisano 30 marca 2009 - 15:38

Ten kod błędu oznacza: "The burn failed because of a medium write error" czyli wynika z niego że coś nie tak jest z płytą na której próbujesz nagrywać.

Nie zawsze... W papierach się wszystko zgadza, jednak przy próbie nagrania tego samego materiału, na tej samej nagrywarce poprzez Windows, błędu nie ma. Pomaga to co zaproponowalem powyżej.

#8 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 30 marca 2009 - 15:49

moj mbpro tez ma takie problemy, podłączam dvd zewnętrzne i na każdym śmieciu nagram. A laptop moj na 99 żadnej plyty nie nagra. Śmieszne to troszke.

#9 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 30 marca 2009 - 20:58

skasowałem ten plik - dalej wyświetla się*ten błąd przy próbie nagrywania. ;/ reset findera tez nie pomaga. jakieś inne pomysły? anyone?

#10 maciex

maciex
  • 45 postów
  • SkądJaworzno / Gliwice /Mainz

Napisano 02 kwietnia 2009 - 12:33

Witam, Moge tylko dodac od siebie, ze na moim MBP (najnowszy Leopard) wystepowal ten sam problem, ale tylko gdy uzywalem plytek DVD firmy Sony ( +R, -R, RW), tak wiec - od tamtej pory dalem sobie spokoj z tego typu produktami tej firmy, a nagrywanie na innych dziala bezproblemowo. Moze w tym tkwi problem ?

#11 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 02 kwietnia 2009 - 20:54

mowisz, ze Sony? hm... ja własnie soniacze próbuje wypalać! sprawdze jutro z innymi firmami.

#12 kmk65

kmk65
  • 16 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2009 - 10:42

Witam, Miałem ten sam problem i rozwiązanie jest bardzo proste. Wystarczy puszka z sprężonym powietrzem oraz jakaś tania płytka do czyszczenia napędów DVD. Śmiga teraz aż miło :) Pozdrawiam.

#13 nemesis

nemesis
  • 364 postów
  • SkądPoznań/Berlin

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:05

kmk65 moze jakis opis? co tam zrobiles i tak dalej :)

#14 irontrombone

irontrombone
  • 2 postów

Napisano 24 października 2009 - 00:14

Ja mam taki problem że mój macbook z napędem superdrive matshita dvd-r uj-857e pokazuje mi w toast że całkowita pojemność cd audio to 87,9 MB i nie chce mi nagrać na czystą płytę więcej niż 87,9 MB??? Czy ktoś ma pomysł co się stało i jak można usunąć ten problem? W iTunes jest dokładnie tak samo. Z góry dziękuję Pomóżcie

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 października 2009 - 00:27

Users/"nazwa użytkownika"/Library/Preferences. Skasuj plik com.apple.finder.plist.

Super rada, iście windowsowa.
Byś chociaż uprzedził że straci ustawienia Findera i będzie musiał ustawiać wszystko od nowa, fakt że nie ma tego dużo ale zawsze.

Mnie by szlak trafił jak mi ktoś tak poradził.

Aha, brakuje do kompletu super porad jeszcze jednej rzeczy, mianowicie "Napraw przywileje".

#16 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 października 2009 - 11:17

nic się nie traci i nic się nie zyskuje, ta operacja akurat nic nie daje bo plik się automatycznie odtworzy :P długo miałem problem z napędęm, też nie chciał wypalać mi płytek. w pewnym momencie, znalazłem na necie sposób, aby wypalać płytkę przy minimalnym obciążeniu komputera -> wyłączyłem wszystko co się*dało, airport etc, wywaliłem wszystkie widgety z dashboarda, wyłaczyłem wszystkie aplikacje itd, etc. za drugim razem płyta się normalnie wypaliła i od tego momentu wszystko śmigało (niezależnie już od obciążenia komputera) no i taki stan utrzymuje się*już od roku ;) a, warto dodać, że nie które super drive'y mają problemy z niektórymi rodzajami płytek, trzeba znaleźć odpowiednią*firmę*pod swojego super drive'a.

#17 mania2

mania2
  • 46 postów

Napisano 24 października 2009 - 20:04

Też miałem problemy z wypaleniem płyt na moim mbp,zdesperowany zauwarzyłem coś takiego jak nowy katalog nagrywania,utworzył się nowy katalog ale pusty i skopiowałem do niego to co chciałem nagrać i dałęm na wypal,od tej pory nagrywam wszystkie płyty różnych producentów bez problemu,pozdrawiam:-D

#18 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 25 października 2009 - 02:35

Też miałem problemy z wypaleniem płyt na moim mbp,zdesperowany zauwarzyłem coś takiego jak nowy katalog nagrywania,utworzył się nowy katalog ale pusty i skopiowałem do niego to co chciałem nagrać i dałęm na wypal,od tej pory nagrywam wszystkie płyty różnych producentów bez problemu,pozdrawiam:-D

polecam, tak tez działa :)

#19 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 grudnia 2009 - 13:42

podlaczam sie pod problem... blad 0x8002006e przy nagrywaniu CD, wszystko inne lacznie z nagrywaniem DVD robi jak trzeba wczoraj probowalem 3CD innych firm i dzialalo przyznam ze zglupialem juz... szczegolnie ze komputer na gwarancji oddawac czy to inna sprawa?

#20 mnbv7

mnbv7
  • 3 postów

Napisano 07 lipca 2013 - 11:36

Jakby coś to u mnie pomogło to z linku poniżej. Sprawdźcie.

[url=http://forums.macrumors.com/showpost.php?p=5254388&postcount=8]MacRumors Forums - View Single Post - Error Code 0x8002006E[/url]

#21 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 07 lipca 2013 - 15:18

Jakby coś to u mnie pomogło to z linku poniżej. Sprawdźcie.

MacRumors Forums - View Single Post - Error Code 0x8002006E

4-letni temat...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych