Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Gry na iPoda Nano

• This topic is locked This topic is locked
53 replies to this topic

#1 Tri Pod

Tri Pod
  • 7 posts

Posted 16 September 2006 - 19:39

Czy ktoś zna jakąś stronkę gdzie jest coś wspomniane o grach, które mogę wgać na iPoda nano??? 4 podstawowe to dla mnie za mało....

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 16 September 2006 - 21:59

Zapraszam do korzystania z google:
ipod games

#3 zaba555

zaba555
  • 7 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 17 September 2006 - 08:23

Nie ma zadnych problemow z iPodem po wgraniu gier? Probowal ktos wogole wgrywac? Ogolnie uzywam iPoda do sluchania muzyki ale chcialem z ciekawosci sprawdzic te gry, stad moje pytanie :D

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 17 September 2006 - 11:56

Są dwa sposoby na gry:

1.) Gry tekstowe po prostu wrzuca się do Notes i gra się czytając różne historyjki i wybierając kolejne kroki. Gry takie oferuje np http://www.ipodarcade.com/games.php

2.) Gry "normalne", czyli z grafiką itd, nie mogą być uruchomione na iPodzie bez różnych "myczków". Otóż trzeba zainstalować na iPodzie Linuksa i za jego pomocą można uruchamiać programy czy gry. Poczytaj i zainstaluj: http://ipodlinux.org/

Czy to działa? Obydwa sposoby na granie przetestowałem! :D
O ile gry tekstowe są mało atrakcyjne i nudne, o tyle to co można uzyskać po zainstalowaniu Linuksa, daje dużo ciekawszy efekt :D Nie bój się tego, co piszą na temat instalacji Lin na iPodzie.
1.) Nic nie możesz zepsuć - instalując Linuksa zmieniasz jedynie soft, więc zawsze możesz wrócić do standardowej sytuacji poprzez iPod Updatera (czy iTunes).
2.) Poprzez te zabiegi nie tracisz gwarancji - Apple się w tej sprawie wypowiedziało i stwierdziło, że gwarancja jest udzielana na sprzęt i póki instalacja linuksa nie wymaga jego modyfikacji, dopóty Apple nie będzie Ci robił problemów przy wymianie iPoda na nowego w razie większych problemów.
3.) Możesz korzystać zarówno z softu Apple'a jak i z Linuksa - czyli np na codzień masz Apple, ale jak chcesz na nano pooglądać filmy, to przełączasz się na Linuksa! :D

Pozdr.
  • razorek84 likes this

#5 zaba555

zaba555
  • 7 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 17 September 2006 - 12:31

Musze powiedziec ze bardzo mnie nastawiles zeby wgrac linuksa :D Przed kupnem iPoda naczytalem sie duzo na tym forum i wlasnie linuks i wogole jakakolwiek zmiana softu mnie przerazala :D

#6 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 September 2006 - 12:34

http://www.apple.com...tore/games.html

jeśli ktoś testował, niech da znać jakie wrażenia ;)

#7 gosia1993

gosia1993
  • 11 posts

Posted 17 September 2006 - 13:25

a gdzie konkretnie ma być ten plik notes i gdzie mam rozpakować linux

#8 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 17 September 2006 - 13:47

Wszystko jest opisane na podanych przeze mnie stronach... Poczytajcie trochę ;-) A później może strzelę jakiegoś*tutka 8)

#9 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 20 December 2006 - 09:59

czy od września nie pojawił się żaden serwis z "grami na iPoda?
W zasadzie to moja druga połowa nie widzi roblemu w kupieniu gierki za 5$ ale SaD takiej "opcji" niema. znalazłem tylko dtrone gdzie można pobrać kuizy na ipoda i samemu taki stworzyć, ale to nie oto chodzi.. czy ktoś korzysta z
http://www.ipod-down...egistration.php

#10 pepsi89

pepsi89
  • 90 posts

Posted 21 May 2007 - 13:01

Zna moze ktos stronke na ktorej pisze po niemiecku lub polsku jak wgrac tego linuxa na ipod nano?

I z tego co tu przeczytalem to zrozumialem ze po wgraniu linuxa na ipod nano mozna ogladac filmy[czy to prawda]?

---- Dodano 21-05-2007 o godzinie 14:10 ----
Lub mogl by mi ktos napisac jak to zrobic, bo ja nierozumiem po angielsku nic.

#11 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 May 2007 - 15:00

z tymi filmami dobrze zrozumiałeś, będziesz je mógł oglądać do woli (no przynajmniej dopóki bateria nie siądzie, a na linuxie bateria podobno trzyma krócej)

#12 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 21 May 2007 - 15:20

Czy bedzie mozna obslugiwac iPoda z pozycji iT ? Dzieki za odp.

#13 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 May 2007 - 19:44

mozesz sobie wlaczyc dowolny system wiec dwa pierwsze pytania uznaje za niebyle co do trzeciego to tak i nie, tzn mozna na pewno obslugiwac ipoda z uzyciem itunes ale nie wiem czy tak dodane utwory beda widoczne pod linuxem, w rockboxie sa widoczne wiec powinny

#14 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 26 May 2007 - 15:58

Polecam wypróbować także RockBox'a. W stosunku do iPodLinuksa o wiele łatwiej się go obsługuje i instaluje, także dużo gierek i filmy można oglądać od zaraz, bez instalacji dodatkowego softu jak to jest w iPL. Jeszcze na temat gwarancji: * Apple daje gwarancję na sprzęt, więc póki nie mieszasz czegoś fizycznie w iPodzie, póty jest OK. * SAD (polski dystrybutor Apple) twierdzi, że zmiana/doinstalowanie softu innego niż od Apple powoduje utratę gwarancji, argumentując to w ten sposób, że mogą mieć problemy z serwisowaniem. IMO kręcą coś. Nie podali też podstawy prawnej do odmówienia udzielenia gwarancji. Ja bym się nie przejmował - uruchamia się iTunes, formatuje się iPoda i po linuksie czy rockboksie nie ma śladu, a od początku istnienia obu projektów nie było przypadku uszkodzenia iPoda przez alternatywny soft (czyli od kilku ładnych lat testowania przez maaaasę ludzi).

#15 Lukis

Lukis
  • 46 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 June 2007 - 19:25

Ludzie! iPod ma sluzyc do sluchania muzyki, anie do grania! Jak chcecie rownoczesnie sluchac muzyki i grac w jakas gre, to trzeba bylo kupic psp - taka sama cena a jakie gry oferuje! Dodam, ze mozna sciagac z internetu gry i je wgrywac na karte. Cala ta czynnosc jest darmowa, ale nielegalna.

#16 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 June 2007 - 19:56

skoro jest możliwość grania to czemu z niej nie korzystać?? To mamy np. w samochodzie nie korzystać z radia ani klimy bo samochód służy do jeżdżenia? Albo po co nam w domu TV, przecież dom służy do mieszkania.

#17 Nugat

Nugat
  • 78 posts
  • SkądWarsaw

Posted 15 June 2007 - 21:29

Na iPoda 5.5G linux nie pójdzie?

#18 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2007 - 22:36

zastanawiam sie w ilu jeszcze tematach o to zapytasz...

btw to przypomnialo mi sie cos:

uruchamia się iTunes, formatuje się iPoda i po linuksie czy rockboksie nie ma śladu

a nie trzeba jeszcze uruchomic ipodpatcher'a zeby przywrocic orginalnego bootloadera, czy tez moze restore robi totalan czystke?

#19 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 16 June 2007 - 00:25

Po linuksie restore czyści wszystko - rockboksa jakoś nie miałem okazji jeszcze usuwać... Wydawało mi się, że jest analogicznie ;)

#20 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 June 2007 - 01:18

chodzi mi konkretnie o partycje systemowa (ukryta) z bootloaderem a na linuksie system jest chyba na jeszcze innej ale skoro piszesz ze przy restore przeformatowuje calutki dysk to zupelnie nie maja sie do czego przyczepic

#21 ramirez_007

ramirez_007
  • 63 posts

Posted 07 September 2007 - 08:39

Kurczę... Zainstalował bym sobie tego Linuska ale nie jestem pewien czy nie stracę wtedy gwarancji na swojego iPoda... Jak to jest naprawdę ?? ;) bo ja już sam nie wiem xDD :D

#22 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 07 September 2007 - 09:10

SADyści twierdzą, że tracisz, ale im się nie dziwię. Natomiast prawda jest taka, że odkąd powstał projekt (czyli dobre pare lat) NIGDY problemu przez linuksa nie było. Wystarczy zrobić Restore w iTunes i iPod jest jak nowy (przecież linuks to tylko dodatkowy system). Zresztą, co by SAD nie mówił, gwarancję masz na sprzęt, więc mogą się uczepić linuksa tylko jeśli to on spowodował uszkodzenie sprzętu, a tak nigdy się nie stało i nie powinno się stać.

#23 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 September 2007 - 09:47

A ja wroce do oryginalnych gier z iTunes. Mam nadzieje ze caly czas beda wychodzic pozycje obslugiwane przez Video i nie porzuca go na rzecz classica i nowego nano.

#24 ramirez_007

ramirez_007
  • 63 posts

Posted 07 September 2007 - 10:49

Jesteś pewny szanowny adminie :D że się nic nie stanie ?? i czy nie stracę na niego gwarancji?? Bo sprzęt kupowałem w USA i nie wiem czy gwarancja obejmuje Polskę ;) ?? Z góry thNX for help ;) EDIT: I czy wogóle będę mógł go odpalić na iPod nano 2 generacja ;) ??

#25 rafalfi

rafalfi
  • 130 posts
  • SkądMiasto na W:)

Posted 07 September 2007 - 12:03

UWAGA:
Nie zachęcam nikogo do "kradzieży" gier, piszę tylko w jaki sposób da się to zrobić nie ingerując za bardzo w oprogramowanie.
Nie zamieszczam żadnych plików, więc bez użycia googli nie da się nic zrobić.
Szukając w googlach można znaleźć potrzebne pliki i dokładną instrukcję.

Ja mam na ipodzie wideo 11 gier, a nie instalowałem linuxa, po prostu przeniosłem odpowiednie dane na dysk twardy ipoda do konkretnego folderu, zmieniłem coś w ipodwizard (program na komp) i teraz wszystko działa (dokładny opis można znaleźć w necie)

Po wgraniu plików zrobi się restart pokazuje się niebieskie tło i trzy funkcje:
-apple os,
-disk mode,
-sleep.

Jest odliczany czas (15 sek), po tym czasie ipod sam przechodzi do stanu sleep (jeśli my nic nie wybierzemy). Po wybraniu apple os ipod się włącza.
Różnica jest taka, że po restarcie ipod włącza się trochę dłużej (max 10-15 sek), ale dzieki temu mam dużo gier za free.
I tak będzie zawsze jak będziemy robić restart.

Wady:
-ingerencja w soft,
-dłuższy czas uruchamiania po restarcie

Zalety:
-dużo gier,
-działa na ipodzie 5 i 5,5 G,
-zawsze można to odinstalować robiąc restore.

Bateria trzyma tak samo, restart robi się rzadko, więc nie ma różnicy.
Przy usypianiu (przytrzymaniu play/pause) wszystko jest jak było, więc tylko przy restarcie jest mała zmiana.

Robiąc restore wszystko wraca do dawnego porządku.

Jak ktoś chce wiedzieć więcej niech napisze do mnie.

PS.: Mam nadzieję, że tylko piszą o tym nie łamię regulaminu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users