Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria w MacBook Pro - ku przestrodze.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zedon

Zedon
  • 69 postów

Napisano 25 marca 2009 - 17:18

Witam. Pisze ten post ku przestrodze. Przeczytałem sporo waszych postów o problemach z bateriami i chcę was ostrzec. Uwaga problem z bateria może w krótkim czasie przerodzić się w stan zagrożenia zdrowia a nawet życia :( Mam 2 MacBooki Pro wersje 3,1 i 2,1. (jakiś rok przerwy między nimi). I ostatnio w dość krótkich odstępach czasu (ok. 2 miesiące) baterie w tych MacBookach Pro spuchły (najpierw w nowszym 3,1 a potem w 2,1). Na szczęście w obydwu przypadkach szybko zostały usunięte ze sprzętu (kto wie co mogło się zdarzyć gdyby pozostały tam dłużej). Baterie w jednym jaki i w drugim przypadku po wyjęciu nadal puchły jakiś czas czyli zamieniły się w bombę zegarową. W przypadku modelu 3,1 bateria przed spuchnięciem zwariowała czyli szalał wskaźnik naładowania lub komp się wyłączał przy 30-40% naładowania. W modelu 2,1 bateria spuchła bez ostrzeżenia. Dodam tylko że jeden sprzęt pracuje jako stacjonarny drugi jest w ciągłym ruchu, czyli baterie były eksploatowane różnie. Pojawiło się wiele pytań bez odpowiedzi: Czy to przypadek, niefortunny zbieg okoliczności? Czy to ewidentnie wada fabryczna czy może złe użytkowanie? Czy uszkodzony zasilacz może spowodować takie uszkodzenie baterii? Czy może siedzi coś u mnie w sieci? (o kurde mój Mac Pro jest zagrożony :) Czy ktoś z was miał podobny przypadek? Czy już ktoś o tym pisał ten post należy usunąć? Piszcie o swoich doświadczeniach na ten temat może to pozwoli uchronić innych przed czymś... czymkolwiek to coś jest. PS: Jeszcze tylko info, model 3,1 był jeszcze na gwarancji jednak w przypadku uszkodzonej baterii nie uznano mi jej :(

#2 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 25 marca 2009 - 17:52

"spuchły" czyli że co? Też mam MBP 3,1 mój problem opisałem tutaj: http://www.myapple.p...ej-baterii.html :D

#3 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 25 marca 2009 - 18:10

byćmoże trafiły Ci się wadliwe baterie,Apple nie od dziś ma z nimi problemy....

#4 Zedon

Zedon
  • 69 postów

Napisano 25 marca 2009 - 20:20

"Spuchły" czyli je rozsadziło od środka czyli blacha się powyginała.
Właśnie wróciłem ze sklepu z nowa baterią i sprzedawca pokazał mi inny rozsadzony "okaz",
wysadziło go na 5-6 centymetrów!!!

---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 22:32 ----

"spuchły" czyli że co? Też mam MBP 3,1 mój problem opisałem tutaj: http://www.myapple.p...ej-baterii.html :D

Bardzo podobne objawy miał mój model 3,1 przed rozsadzeniem baterii.
Czyli było wszystko dobrze i nagle bateria zaczęła wariować i w niecały miesiąc "BUM"!
Więc miej się na baczności, myślę że masz jeszcze właśnie miesiąc życia, a na jakąś cudowną reanimacje nie licz.

#5 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 31 marca 2009 - 16:40

Ja bym reklamowal takak baterie u producenta Apple ze wzgledu na zagrozenie zycia uzytkownika - musza wymienic !

#6 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 31 marca 2009 - 17:10

limo jakie zagrozenie zycia?! One nie eksplodowaly!

#7 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 31 marca 2009 - 17:19

jak juz to zagrozenie zycia MB :D BTW: duze mogą być szkody jezeli taka bateria wybuchnie w laptopie? :>

#8 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2009 - 17:30

Jak podczas wybuchu trzymasz laptopa na kolanach, to wiadomo co pierwsze zostaje "uszkodzone" :D.

#9 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 31 marca 2009 - 18:04

TTymek jesli lezy sobie na stole/biurku to mozesz miec najwyzej pozar ;) A jak na kolanach to wlasnie tak jak Szrek napisal ;)

#10 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 31 marca 2009 - 18:26

kurcze to musze zgrac dane na jakis external HDD :D

#11 teef.pl

teef.pl
  • 53 postów

Napisano 31 marca 2009 - 19:53

Drodzy "jabłkożercy", mnie też spuchła bateria. I nawet wiem dlaczego. Poprostu przegrzała się. Mimo braku gwarancji, wymieniono natychmiast, nawet nie zapłaciłem za przesyłkę. Wystarczy fura papierów na biurku - z boku, za, pod makówką. A kolana !!! - bagatela tylko ekstra 36,6. Solidna gra lub video i po balu. U mnie puchła powoli. Teraz to ja mam dodatkowe stópki ( do OBI marsz kenobi ), z tyłu ok. 12 mm, z przodu 2. Pod nic nie wkładam. A na kolanach ... To polecam Waszej wyobraźni.

#12 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 31 marca 2009 - 22:35

Drodzy "jabłkożercy", mnie też spuchła bateria. I nawet wiem dlaczego. Poprostu przegrzała się. Mimo braku gwarancji, wymieniono natychmiast, nawet nie zapłaciłem za przesyłkę. Wystarczy fura papierów na biurku - z boku, za, pod makówką. A kolana !!! - bagatela tylko ekstra 36,6. Solidna gra lub video i po balu. U mnie puchła powoli. Teraz to ja mam dodatkowe stópki ( do OBI marsz kenobi ),
z tyłu ok. 12 mm, z przodu 2. Pod nic nie wkładam. A na kolanach ... To polecam Waszej wyobraźni.

Gdzie Ci wymienili tą baterię?

#13 Kwiatki

Kwiatki
  • 1 096 postów
  • SkądPoznan

Napisano 01 kwietnia 2009 - 10:23

u mnie tez we wczesnej wersji MB pro bateria spuchla , tez zaczelo sie od wariacji zwiazanych z pokazywaniem nieprawidlowych wartosci stanu naladowania

#14 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 01 kwietnia 2009 - 13:06

limo jakie zagrozenie zycia?! One nie eksplodowaly!

... ale moga - nie spuchly od tak ;-)

#15 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 04 kwietnia 2009 - 09:04

w MBP w wersji z procem 2.16 jest problem z bateria... kilku osobom na tym forum moze nie wywalilo bateri ale skonczyla sie za szybko, ja mam juz druga baterie, pierwsza od nowosci byla uszkodzona ta po poltora roku juz padla moze 10 min trzyma, nie wiem czy faktycznie to wina bateri czy zasilacza, czy jakiegos modulu w MBP , mam naszczescie drugie MBP i sprawdze baterie i zasilacz..

#16 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 04 kwietnia 2009 - 10:01

Ja też się przymierzam (z wielkim bólem z powodu tej czarnej ramki wokół ekranu i czarnej klawiatury) do zakupu nowego MBP ale na obecnym mam bardzo ważne dane... Przegram wszystko na dysk :D

#17 stiwipl

stiwipl
  • 69 postów
  • SkądSingapore

Napisano 14 czerwca 2009 - 11:47

Niestety równo po dwóch latach uźytkowania MBP Pro 17" mam podobny efekt, spuchła mi bateria, odstaje od obudowy, health nagle spadł do 68% przy 71 cycklach ładowania... Ale to nic, bo bateria rozkleja się jakby z jednej strony, odeszła od obudowy, laptop na początku działał do 10% baterii, wyłączał się natychmiast, potem przy 35%, a teraz już nawet minuty nie pracuje na baterii, wyłącza się od razu... Makabra, chyba trzeba szykować 600pln na baterie. Wątpie aby to wymieniali bezpłatnie?

#18 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 14 czerwca 2009 - 13:18

Ja planuję jakoś w tym tygodniu oddać mojego MBP na full serwis bo w ciągu niecałych dwóch lat trochę*się namieszało ;) wyświetlacz - pionowe kolorowe linie z boku ekranu oraz takie jakby białe przeźroczyste rysy (w trakcie trwania gwarancji) napęd DVD - w ogóle nie można nagrywać płyt, czyta tylko niektóre (pod koniec trwania gwarancji) no i ta nieszczęśliwa bateria której objawów chyba nie muszę wymieniać ;) (po okresie gwarancyjnym) myślę że to są 3 najczulsze punkty macbooków... BTW: jak myślicie ile za to wezmą w serwisie? :D

#19 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 14 czerwca 2009 - 14:30

Uo matko, chyba lepiej wyjdzie kupno nowego ;) Cały czas pamiętam doświadczenia jednego z użytkowników, który pisał że za sam SuperDrive chcieli 2k PLN, a u Ciebie jeszcze taśma/wyświetlacz i bateria, myślę że będzie drogo, chyba że w ostatnim czasie coś zmienili w swoich cennikach. Pozdrawiam

#20 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 14 czerwca 2009 - 15:13

noo to wszystko się okaże w tym tygodniu ;) Chociaż zdecydowałem się na ten serwis bo niedługo kończę pracę, a trochę jeszcze mi zostało na funduszu firmowym :) hehe

#21 rodagon

rodagon
  • 89 postów
  • SkądWarszawa / Tarnobrzeg

Napisano 14 czerwca 2009 - 19:01

Moja bateria w MBP 17 zwiększyła swoją objętość ok 3x. Serwis Apple odmówili wymiany w ramach programu wymiany, który trwa, twierdząc, że w moim MBP problem nie występuje (na bazie numeru kompa, a nie baterii). W tym tygodniu wybieram się do iSpota, gdzie kupiłem, i zgłaszam niezgodność towaru z umową kupna sprzedaży, niech mi pokażą jak zapakować taką baterię do kompa :-) i go używać. Aby było śmieszne wskaźnik baterii działa i poskazuje full naładowanie.

#22 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 14 czerwca 2009 - 20:56

PS: Jeszcze tylko info, model 3,1 był jeszcze na gwarancji jednak w przypadku uszkodzonej baterii nie uznano mi jej :(

Skandal po prostu - zapewne "autoryzowany reseler" w Polsce tak traktuje klienta?
Tutaj w Anglii w prawdziwym Apple Store taką baterię prawie wyrywają z ręki żeby jak najszybciej schować pod ladą po czym bez pytania wręczają nówkę, laptopa nawet nie muszę pokazywać.
Ostatnio jak robiłem wymianę spuchniętej baterii Pan Genius oglądał dokładnie MBP czy puchnąca bateria nie zrobiła mu krzywdy - naprawa byłaby darmowa!

#23 PatrykKin

PatrykKin
  • 1 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 19:06

Dolaczylem do grona spuchnietych baterii . Po wizycie w ispocie panowie stiwerdzili ze nic nie moga zrobic i musze sie udac do serwisu. Po zadzwonieniu do serwisu pani ktora odebrala powiedziala ze moge oddac sprzet do diagnozy i wysla dane do apple i apple stiwerdzi czy wada jest wrodzona czy nie. Dodala jeszcze gdy zapytalem o program wymiany baterii ze tak byl ale sie skonczyl i dotyczyl tylko starych macow z procesorami core duo a nie core 2 duo -__- jak tu nie kochac tego kraju .

#24 poppy

poppy
  • 25 postów

Napisano 20 września 2009 - 12:03

Jako, że jestem nowa na forum na wstępie WITAM wszystkich serdecznie :)

Ja również tydzień temu po powrocie z wakacji zastałam mojego macbooka pro 17'' ze spuchniętą baterią :( Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, bateria może była już stara (ok 3 lata) ale bez problemu nadal trzymała prawie 3h, lapka zostawiłam wyłączonego, odłączonego od sieci, bezpiecznie leżakującego pod łóżkiem, nie mam pojęcia co tej baterii odbiło. No ale stało się.

Jak już się dowiedziałam w ispocie 17'' macbooków nie obejmuje program wymiany, który ponoć i tak już wygasł. Także dopóki nie sprowadzą mi nowej baterii czeka mnie praca na uwięzi.... eh.

Martwi mnie tylko to co wyczytałam tutaj MacBook i MacBook Pro: Komputer Mac zmniejsza szybkość procesora po wyjęciu baterii przy pracy z zasilaczem prądu przemiennego

Komputer Mac zmniejsza szybkość procesora po wyjęciu baterii przy pracy z zasilaczem prądu przemiennego

:|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych