Witam, mam problem z łamaniem tekstów w In CS3... Mam porownanie z Quarkiem ktory mial gwarka... Tu InDesign ma wbudowany polski słownik i o ile nie mam zakupionego zadnego skryptu do typografii i polskiego dzielenia, o tyle mam darmowy skrypt likwidujacy wiszace spojniki.
Problem polega na tym, ze jakkolwiek ustawie hyphenation (better spacing) i justification (czy single line composer czy paragraph composer) to InDesign nie radzi sobie z ustawieniem prawidlowych odstepow miedzywyrazowych... Albo robi olbrzymie odstepy (nawet przy wlaczonej opcji hyphenation) albo tak sciesnia wyrazy ze praktycznie wers zlewa sie w jeden ciag znakow bez odstepow miedzywyrazowych....
Czy ktos moze ma jakis pomysl zeby sobie z tym poradzic? Moze istnieja jakies programy lub skrypty bo przelamywanie ręczne mnie dobija... Grrr dostaje bialej goraczki... Dochodze do wniosku ze nie ma lepszego programu do łamania niz Quark i jak sie wkurze to caly layout przerobie na quarka, ale poki co chce dac szanse InDesignowi...
Niestety nie mam polskiej wersji (CE) CS3, ale angielska (tak oryginalna, z licencja).
Tutaj przykladowy akapit, lam 60mm szerokosci, font 10 pt
[url]http://www.myapple.pl/attachment.php?attachmentid=3854&stc=1&d=1237989691[/url]

łamanie tekstów w wąskich łamach w InDesign CS3
Started by
anula
, 25 Mar 2009 15:04
9 replies to this topic
Posted 25 March 2009 - 15:04
Posted 25 March 2009 - 15:13
Zajrzę wieczorem do ID, IMHO wcześniej pracująć głównie w Quarku a teraz w ID wole ID, myślę, że i ty sie przełamiesz:). Z tego co pamiętam to wszystko da się bardzo prosto zrobić o co pytasz ale by dać Ci konkretną odpowiedź musisz dać mi czas bo teraz jestem zajęty czymś innym a wieczór mam z przyjaciółmi przy piwie. Więc jeśli ktos nie powie Ci wcześniej najdalej jutro będziesz miała proste rozwiązania na dręczące Cię problemy:)
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 15:25 ----
Spróbuj w paragraph styles ustawić kerning na optical:)
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 15:35 ----
a jak nie to ustaw procenty Justyfication w paragraph styles
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 15:36 ----
ps nie wiem czy dobrze Ci radze ale jak mówię sprawdzę lepiej potem
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 16:26 ----
ps. 2- jeśli cos z tego załatwi sprawę daj znać- ok?
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 15:25 ----
Spróbuj w paragraph styles ustawić kerning na optical:)
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 15:35 ----
a jak nie to ustaw procenty Justyfication w paragraph styles
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 15:36 ----
ps nie wiem czy dobrze Ci radze ale jak mówię sprawdzę lepiej potem
---- Dodano 25-03-2009 o godzinie 16:26 ----
ps. 2- jeśli cos z tego załatwi sprawę daj znać- ok?
Posted 25 March 2009 - 17:03
cenna wskazowka z tym przestawieniem kerningu z metric na optical. Te procenty w justification tez poprzestawialam i tez troche pomoglo (choc nadal nie rozumiem do konca na jakiej zasadzie to dziala, np w word spacing minimum 80% ale czego w stosunku do czego, 80% jakiejs wartosci). Musze miec ustawione "single line composer" w ustawieniach paragrafu bo nie chce zeby mi sie caly przelamywal jak dopisuje jakies slowo w llinijce w srodku...
Przestawilam rowniez w hyphenation na better spacing i w miare to wyglada powiedzmy w wiekszosci akapitow, ase wciaz sa takie miejsca, coprawda sporadycznie ze brak spacji miedzy wyrazami, mimo ze spacja sie tam znajduje... hm moze w ustawieniach spacji powinnam pogmerac?
Posted 25 March 2009 - 19:39
a ile dzieleń następujęcych po sobie masz ustawionych? Widzię, że jest właczone dzielenie, ale jakby tylk na 1, podczas gdy spokojnie mozna przełamać kolejne wiersze (do 3. - jak w normie)
Posted 25 March 2009 - 21:37
Ustaw dzielenie, tak jak pisze yorick77, na 3 wiersze,
word spacing ustaw na: 90/110/133 %,
letter spacing ustaw na: -15/-8/4 %
Efekt jak w załączniku
Posted 26 March 2009 - 10:00
Moj drogi
dzielenie mam ustawione na 10 hyphen limits
Jesli chodzi o norme, to ile przenesien w kolejnosci jest dopuszczalnych zalezy od szerokosci lamu... Nie pamietam tego teraz i nie mam pod reka normy, ale w wezszym lamie, taki jak mam dopuszcza sie wieksza liczbe przeniesien niz 3

Posted 26 March 2009 - 14:57
dzieki
fajna stronka ogolnie
dzieki za podeslanego linka

Posted 28 March 2009 - 00:02
A ja osobiście jak patrzę a wyjustowane (zwłaszcza w gazetach) wąskie łamy to zaczynam przyklaskiwać mocno lansowanej zwłaszcza przez niemieckich specjalistów tezie o tym, że justowanie jest "nienaturalne" ...
Posted 28 March 2009 - 13:26
Gdzieś czytałem, że specjalistami od oceniania jakości przekazu tekstu pisanego są osoby mające zdolności "szybkiego czytania". One to właśnie postrzegają tekst w partiami/kolumnami i mogą ocenić jak justowanie, dzielenie, odstępy między wierszami itp. wpływają na jakość a tym samym na czytelność tekstu.
P.S. Sam znam bardzo duże wydawnictwo, które przed ustaleniem layoutu typograficznego książki testuje layout w taki właśnie sposób.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users