Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OnLive — granie na zawolanie

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 25 March 2009 - 14:28

Dołączona grafika

Zasada działania OnLive jest prosta. Gramy sobie w domu, na ekranie naszego telewizora, w najnowszy gry pecetowe... ale bez peceta. Albo z jakimś bardzo słabym pecetem, stacjonarnym lub laptopem, nieistotne. Nie przejmujemy się wymaganiami sprzętowymi, klatkami na sekundę i tym podobnymi, bo gra działa... na zewnętrznym serwerze. To tak jakbyśmy mieli w domu myszkę, klawiaturę (lub pada) i monitor podłączone nie do blaszanego pudła stojącego przy biurku, lecz do... blaszanego pudła na drugim końcu świata, w serwerowni OnLive.

Dołączona grafika

Gra się dokładnie tak samo, tylko nie trzeba instalować, kombinować, przejmować się sterownikami i konfiguracjami. Sygnał z kontrolerów wysyłany jest do serwerów, te z kolei wysyłają z powrotem filmowy streaming z samej gry. Potrzebne jest tylko szybkie łącze, od 1.5 Mbita przy zwykłym sygnale do 5 Mbitów przy sygnale HD i... to w zasadzie wszystko. Nawet komputer nie jest potrzebny, bo OnLive będzie oferowało swoją własną przystawkę do telewizora, do której można będzie podłączyć kontrolery. Wielokrotnie tańszą niż najtańsza konsola i jeszcze prostszą w użyciu.

OnLive - gry bez komputera. Rewolucja? I to jaka!
OnLive: The Future of Video Games
GDC09: OnLive - usługa, która pogrzebie PC i konsole?

Co o tym sadzicie? Moim zdaniem REWELACJA! :D

#2 PATRICO

PATRICO
  • 187 posts
  • SkądTurek

Posted 25 March 2009 - 14:33

Jeśli to prawda to nie jest to REWELACJA tylko REWOLUCJA!!!

GDC09: OnLive w akcji!

#3 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 25 March 2009 - 14:43

Super! Jestem pod wrażeniem. Tylko, że producenci gier onLive będą musieli wydać kosmiczne sumy na sprzęt i jego utrzymanie.

#4 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 March 2009 - 15:19

ale to będzie na abonament, a ja wolę postawić konsolę i grać, kiedy mam ochotę

#5 Boken

Boken
  • 138 posts
  • SkądŁowicz

Posted 25 March 2009 - 22:21

Ja też wole konsole. Jestem ciekaw jaka tego będzie cena. Napewno kosmiczna. No i w Polsce net 5mb to nie częsty widok... a na PS3 nie robi mi to różnicy :) I czemu układ pada jest z x0 a nie PS3... ;/

#6 Yurek90

Yurek90
  • 958 posts
  • SkądGdańsk, PL

Posted 25 March 2009 - 22:30

Tak jak Patrico napisał:

REWOLUCJA!!!

:)

#7 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 25 March 2009 - 22:49

u nas przy naszych łączach to pewnie żaden luksus,z tego co mi wiadomo,wymaga na czysto ok.1,5 Mbps,nieźle zapewne przy HD obciąży sieć,a niejeden z nas dzieli łącze na kilka komputerów,ja tam wole starą dobrą konsolę stacjonarną;)

#8 Hynta

Hynta
  • 357 posts
  • SkądToruń

Posted 25 March 2009 - 23:10

Jak zapewniaja tworcy ma tez wspolpracowac z maczkami :) Dla mnie rewalacja jesli rzeczywiscie wypali i bedzie tak jak zapowiadaja.Tym bardziej jestem dobrej mysli patrzac na gigantow elektronicznej rozrywki ktorzy wspieraja ten projekt.Dla nich to zadna strata tylko czysty zysk bez piractwa.

#9 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 25 March 2009 - 23:28

jestem w stanie zaplacic wiecej za szybkie lacze i abonament na gry, na pewno wyjdzie to razem duzo taniej niz mega wypasiony pecet czy ps3 z grami

#10 loly

loly
  • 961 posts

Posted 26 March 2009 - 03:07

jestem w stanie zaplacic wiecej za szybkie lacze i abonament na gry, na pewno wyjdzie to razem duzo taniej niz mega wypasiony pecet czy ps3 z grami

zebys sie nie zdziwil

#11 Klimer

Klimer
  • 848 posts

Posted 26 March 2009 - 09:54

ja bym chętnie coś takie nabył. oczywiście zależy od abonamentu, ale generalnie fajnie jest grać w gry, nie martwiąc się o sprzęt, i to nie tylko w danym momencie, ale też na przyszłość

#12 _kaz

_kaz
  • 213 posts

Posted 26 March 2009 - 15:23

zebys sie nie zdziwil

juz teraz wiadomo ze bedzie to tansze - przynajmniej w usa, jak kiedys dotrze do pl to sie zobaczy ;)

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 26 March 2009 - 17:12

OMG :D świetne :) Tylko net mam 1mbs :( jeszcze jedno... te gry nie będą pewnie tańsze niż normalnie...

#14 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 26 March 2009 - 18:00

ale to będzie na abonament, a ja wolę postawić konsolę i grać, kiedy mam ochotę

Dokładnie i do tego nie trzeba płacić nieziemskich kwot za internet...

#15 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 March 2009 - 00:53

Fajna sprawa, jeśli wejdzie do Polski pewnie spróbuję. @misiekgruby: Zależy co definiujesz jako nieziemska kwota? Internet tak czy siak w domu jest to dlaczego go w ten sposób nie wykorzystać? Szczególnie, że ceny są już na prawdę*przystępne (dla przykładu: płacę 69 złoty za łącze 4096/512 i nie uważam, żeby to była nieziemska kwota)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users