Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP nie alarmuje o słabej baterii.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 marca 2009 - 15:39

Hej! Ostatnio mam problem z moim MBP... Dotychczas to było tak że mac informował mnie że "słaba bateria i zostało 10%" i kiedy energia mu się skończyła zasypiał i po ponownym podłączeniu do ładowarki mogłem wrócić do swojej pracy. A teraz mac w ogóle nie alarmuje mi że ma słabą baterię, a jak już skończy mu się prąd to się nagle wyłącza i nic się nie da odzyskać... Miał ktoś może podobny problem i może coś poradzić? Będę wdzięczny :) PS. aha no i oddzielna sprawa to to że większość czasu spędzam z włożoną*baterią i podpiętym zasilaczem i ostatnio zaobserwowałem spadek żywotności baterii. Normalnie trzymała mi 5 godzin(zonk!) a teraz ledwo wytrzymuje godzinę... Czy może to być wina tego że nie wyjmowałem baterii z MBP na czas korzystania z zasilacza? A no i jak po wyładowaniu baterii ponownie podłączę ją do zasilacza to pokazuje mi że na bateri ma jeszcze ok.28% ale to nie zawsze się*tak zdarza. ;) No, to z góry dziękuję za udzieloną pomoc :-D

#2 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 24 marca 2009 - 16:24

Ja mam taką samą sytuację, również MBP (Core Duo 1,83GHz). Aku jest względnie nowe, 44 cykle, sprawność 95%. MBP praktycznie cały czas jest podłączony do zasilacza. W przypadku korzystania z aku, MBP działa ok 2,5 godziny i przy ok 10-20% wyłącza się bez ostrzeżenia. U mnie dodatkowo aku bardzo mocno się grzeje podczas ładowania, tak mocno, że proces ładowania przerywa się aż się ostudzi i dopiero ładuje do pełna. Podejrzewam uszkodzoną komórkę ale zastanawia mnie ta 95% sprawność...

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 24 marca 2009 - 16:29

zjechana bateria :(

#4 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 marca 2009 - 16:30

Noo ja też tak mam, początkowo myślałem że MBP sam się tak nagrzewa i od tego ciągle wiatraki chodzą na maksa, ale teraz już jak jestem pod zasilaczem to wykładam baterię nawet nie ze względów żywotności baterii tylko że wtedy komputer się nie nagrzewa i jest wydajniejszy... A jak ty tą sprawność akumulatora sprawdziłeś? :D EDIT: Therioon, no ale mac chociaż by mógł mnie ostrzec że bateria jest na wyczerpaniu a on nic nie pokazuje... No a bateria zjechana po prostu czy przez to że pod zasilaczem ją trzymałem?

#5 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 24 marca 2009 - 17:29

Stan baterii sprawdziłem w dwóch miejscach: System Profiler i iStat Pro.

#6 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 marca 2009 - 19:21

U mnie sprawa wygląda tak:

#7 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 24 marca 2009 - 20:27

Noo ja też tak mam, początkowo myślałem że MBP sam się tak nagrzewa i od tego ciągle wiatraki chodzą na maksa, ale teraz już jak jestem pod zasilaczem to wykładam baterię nawet nie ze względów żywotności baterii tylko że wtedy komputer się nie nagrzewa i jest wydajniejszy...

A jak ty tą sprawność akumulatora sprawdziłeś? :D

EDIT: Therioon, no ale mac chociaż by mógł mnie ostrzec że bateria jest na wyczerpaniu a on nic nie pokazuje...
No a bateria zjechana po prostu czy przez to że pod zasilaczem ją trzymałem?

tak zabiłeś baterię zasilaczem, trzeba ją używać żeby była w dobrej kondycji

---- Dodano 24-03-2009 o godzinie 20:34 ----

U mnie sprawa wygląda tak:

moja bateria wytrzymała ponad 500 ładowań, po czym odmówiła posłuszeństwa

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 24 marca 2009 - 23:16

No nie wiem, 200 cykli i żywotność 56%? To dziwne jest bardzo. Ja na swoim PowerBooku G4 mam za sobą już 600 cykli, 90% czasu jest podpięty do zasilacza, na prawdę mało na baterii jadę i po tych 4 latach używania żywotność jest na poziomie 75% - 80%. Jak długo masz już swojego MacBooka? Combo update może? Próbowałeś kiedyś kilkukrotnie rozładowywać baterię do stanu gdy komputer się usypia a następnie ładować na 100% bez wzbudzania go? Są jakieś updejty dotyczące baterii dla twojego komputera?

#9 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 24 marca 2009 - 23:23

mało jedziesz na baterii a masz 600 cykli coś tu nie gra?

#10 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 24 marca 2009 - 23:52

No nie wiem, 200 cykli i żywotność 56%? To dziwne jest bardzo. Ja na swoim PowerBooku G4 mam za sobą już 600 cykli, 90% czasu jest podpięty do zasilacza, na prawdę mało na baterii jadę i po tych 4 latach używania żywotność jest na poziomie 75% - 80%.

Jak długo masz już swojego MacBooka?

Combo update może? Próbowałeś kiedyś kilkukrotnie rozładowywać baterię do stanu gdy komputer się usypia a następnie ładować na 100% bez wzbudzania go?
Są jakieś updejty dotyczące baterii dla twojego komputera?

MB mam od jesieni 2007. "Combo update" - czyli co? Rozładować baterii do stanu gdy komputer się usypia nie mogę bo MBP zamiast się uśpić ni ztąd ni zowąd się wyłącza... No a z updejtami zawsze jestem na bierząco, chyba że są jeszcze jakieś dodatkowe które się ściąga oddzielnie...

#11 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 marca 2009 - 13:21

mało jedziesz na baterii a masz 600 cykli coś tu nie gra?

Laptopa mam już od bardzo dawna. 2005 lub 2006 rocznik, nie pamiętam dokładnie. Mam Ci dokładnie rozpisać jak był używany przez te 4 czy 5 lat?

4 lata to jest 43 800h ciągłej pracy w teorii. Można się czepiać, ale laptop praktycznie non-stop jest włączony i działa w stanie uśpienia (dla mojej wygody, lubię po prostu otworzyć pokrywę i móc pracować, rzadko go wyłączam. W sumie wyłączyłem go 2x na dłuższy okres czasu - kiedy byłem na urlopie) więc można założyć spokojnie 40 000 godzin pracy (czyli jakieś 160 dób bez pracy, czyli 40 dni w roku)
600 cykli baterii to jest mniej więcej 2 400h działania na beterii.
Jak widać - stosunek czasu spędzonego na baterii do czasu jaki laptop posiada wynosi 6%. Wniosek nasuwa się sam - Głównie laptop (94% około) jest podpięty do zasilacza (w pracy i w domu), a na baterii (w drodze do pracy, na wyjazdach służbowych) działa znacznie rzadziej (bo około 6%) a mimo to ma znaczną większość swojej pojemności (bo nieco poniżej 80%) przy dużej ilości cykli (bo nieco poniżej 600).

Głównie laptop jest podpięty do zasilacza, co nie oznacza, że nie działał nigdy na baterii... To widać po cyklach chociażby. Co Ci tutaj nie pasuje?

MB mam od jesieni 2007. "Combo update" - czyli co? Rozładować baterii do stanu gdy komputer się usypia nie mogę bo MBP zamiast się uśpić ni ztąd ni zowąd się wyłącza... No a z updejtami zawsze jestem na bierząco, chyba że są jeszcze jakieś dodatkowe które się ściąga oddzielnie...

Combo update to jest taki update, który zawiera wszelkie inne poprawki jakie były wydane wcześniej. Można taki update ściągnąć ze strony apple.com w dziale download, ale i tak nie wiem czy to w czymkolwiek pomoże. Raczej to wygląda na powolny pad baterii, ale spróbuj.
Poszukaj na stronie Apple updatów do baterii. W ogóle miałeś kiedyś taki update?

Niewiele wysiłku wkładając widzę, że:

Download This: Apple Issues MacBook, MacBook Pro Battery Update
Those of you with MacBooks and MacBook Pros purchased between Feb '06 and April '07 should grab this update. There's some problem with these notebooks that occasionally makes it so that your battery won't charge, won't recognize, or reports a low charge when it's fully charged and has a battery cycle count of less than 300.

If you install this update and your battery's still acting up (showing the above symptoms), you can head into an Apple store and get a free battery replacement. Especially if you've got that 300 cycle count thing. Because that's madness. – Jason Chen

Czyli MacBooki sprzedawane między lutym 2006 a kwietniem 2007 miały jakąś wadę oprogramowania baterii. Może twój model należy do tej partii, ale kupiłeś go w jesieni 2007? Sprawdź datę produkcji po numerze seryjnym. Jak masz takiego pecha to ja bym się próbował domagać wymiany baterii na nową, gdyż jeśli jesteś "up to date" to odpowiedniego update zassałeś dużo wcześniej i nie powinieneś mieć takich problemów.

#12 FrankOz

FrankOz
  • 1 postów

Napisano 31 marca 2009 - 11:39

Witam Mam to samo, jeszcze 2 miesiące temu MBP przechodził w stan uśpienia, choć trzymał jakieś 40 minut, teraz ten czas skrócił się do ok 15 minut i wyłącza się bez ostrzeżenia. Bateria ma 40 cykli ładowania, komp kupiony pod koniec stycznia 2008 za duże pieniądze, chyba to musi być jakaś wada fabryczna. Próbowałem zainstalować poprawkę do baterii ale instalator stwierdził że nie potrzebna. Pozdrawiam

#13 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 31 marca 2009 - 22:42

Melduje o tym samym problemie, mam 166 cykli i 20 % baterii dziwne to bardzo, no ale trzeba chyba myśleć o nowej baterii.

#14 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 01 kwietnia 2009 - 08:03

Ja zainstalowałem Apple - Support - BĂŚrbare computere - Batteriopdatering for MacBook og MacBook Pro (mam starego MBP, Core Duo 1.83GHz). Dodatkowo w weekend zastosuję poniższą procedurę:
1. Naładuj baterię do pełna.
2. Wejdź do energy savera i ustaw usypianie na never przy pracy na
baterii. Wyłącz wszystkie screen savery.
3. Zrestartuj komputer przy włączonym zasilaczu
4. Nie uruchamiając żadnej aplikacji zredukuj podświetlanie ekranu do
zera, odczekaj kilka minut i odłącz zasilacz.
5. Zostaw komputer w całkowitym spokoju na całą noc, tak żeby się
powolutku rozładował, aż sam się uśpi.
6. Rano podłącz zasilacz i naładuj baterię do pełna. Nie budź komputera
póki nie podłączysz zasilacza.

#15 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 01 kwietnia 2009 - 13:48

Nie budź komputera
póki nie podłączysz zasilacza.

Tyle że on się już zdąży wyłączyć... Ale mimo wszystko sproboje :cool:

edit: niestety aktualizacja sie nie instaluje/jest juz zainstalowana

#16 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 01 kwietnia 2009 - 16:41

Tyle że on się już zdąży wyłączyć... Ale mimo wszystko sproboje :cool:

edit: niestety aktualizacja sie nie instaluje/jest juz zainstalowana

Mój MBP też się od wyłącza bez usypiania ale może ta metoda "nauczy" Leosia żeby się usypiał.
Zauważ, że ja mam starszego MBP: Core Duo, do Core 2 Duo jest aktualizacja w wersji 1.3

#17 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 01 kwietnia 2009 - 17:07

no tak ale ja już chyba wszystkie aktualizacje które się dało to zainstalowalem...

#18 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 10 kwietnia 2009 - 11:25

Podaną przez siebie metodę wykonałem 4 razy. Efekt jest taki, że sprawność aku spadła do 61-62% i MBP wyłącza się przy 4-5%. Niestety nadal się nie usypia :( Chyba trzeba kupić nowe aku.

#19 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 10 kwietnia 2009 - 13:52

taa 600PLN w cortlandzie... wole dokupic sobie 4GB RAM za 200zl :D

#20 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 kwietnia 2009 - 15:49

Chyba trzeba kupić nowe aku.

Teoretycznie istnieje możliwość regeneracji baterii.

#21 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 11:15

Teoretycznie istnieje możliwość regeneracji baterii.

Jakoś nie wierzę w te regeneracje. Chyba, że regeneracja przez wymianę ;-)

#22 lskoczek

lskoczek
  • 1 postów
  • SkądWadowice

Napisano 10 maja 2009 - 14:42

U mnie ten sam problem. Stan baterii jakieś 70% i MBP pada bez ostrzeżenia. Na dodatek dodam ze bateria wymieniana w zeszłym roku w ramach akcji bezpłatnej wymiany wadliwej serii, (w tedy objawy był inne bateria padła na "amen" tak jak by była wyciągnięta) Battery Information: Battery Installed: Yes First low level warning: No Full Charge Capacity (mAh): 3087 Remaining Capacity (mAh): 2678 Amperage (mA): 1026 Voltage (mV): 12550 Cycle Count: 88

#23 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 10 maja 2009 - 16:00

taaaa ten sam problem jak umnie, moj mbp tez nie chce sie uspic na baterii, pada sam, po podlaczeniu zasilania pokazuje naladowanie 70-80% kupno baterii bylem ostatnio w ispot masakra pozostaje sprowadzenie z anglii, ale nie mam na razie takiej mozliwosci, przywozka z usa jeszcze taniej i odpada z takich samych powodow..... finanse.........

#24 miaziol

miaziol
  • 94 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 maja 2009 - 17:33

Regeneracja to wymiana ogniw na nowe tylko nie zawsze się opłaca

#25 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 10 maja 2009 - 17:35

a tak btw wlasnie ogladam sobie aukcje allegro i baterie sa tam tansze niz w usa.... wiecie moze cos dlaczego i skad i w ogole o co chodzi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych