Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Logo z PSD do Illustratora - zmiana kolorów RGB -> CMYK

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 master_luke

master_luke
  • 4 posts

Posted 24 March 2009 - 08:51

Znajomy wykonał logo w Photoshopie. Chce, abym wykonał mu wizytówkę. Logo to napis z gradientem, plus jakieś rozmycia i obrysy. W Illustratorze nie jestem w stanie odwzorować kolorów z logo pliku .psd (chodzi o konwersję z RGB na CMYK). Po przeniesieniu pliku do Illustratora kolory "bledną", z kolei bawiłem się w zasymulowanie od początku logo, ale rozmycie nie wygląda najlepiej w Illustratorze - logo po prostu wygląda inaczej, zarówno kolorystycznie jak i kształt. Jedyne wyjście to wykonanie tej wizytówki w Photoshopie i zapisanie jej w PDF? Czy wtedy też stracę nasycenie kolorów z RGB?

#2 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 March 2009 - 09:01

powinieneś obrobić moim zdaniem to logo " na czysto" w IL i mu pokazać i w nim dobrać kolory które niech on zaakceptuje. Logo z bitmapą nie jest chyba dobrym rozwiązaniem IMHO w całości powinien to być wektor zawsze z RGB na CMYK będzie inaczej. Dlatego zrób jak pisałem ew. niech sobie wybierze jakiś Pantone lub coś co mu bardziej pasuje ale musi zapłacić więcej za druk. NIE DRUKUJE się w RGB więc powinien widzieć na monitorze co jest w CMYK'u inaczejh ucieszy się z kolorków a jak dostanie wizytówki to sie wpieni;) EDIT. polecam na początek jakąś teroję kolorów aby być bardziej przygotowanym na rozmowy z klientem RGB a CMYK to dwa światy

#3 master_luke

master_luke
  • 4 posts

Posted 24 March 2009 - 09:09

Też tak chciałem zrobić, ale upiera się przy swoich RGB'owskich kolorach ;).

#4 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 24 March 2009 - 09:31

Jeśli jest tak ograniczony, że nie przyjmuje do wiadomości ograniczeń związanych z technologią druku, to zrób mu wizytówkę wirtualną - niech se ogląda ją tylko na monitorze ;)

#5 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 25 March 2009 - 21:36

Co do znajomości technologii druku to widać ze nie ma o tym pojęcia Twój klient. Ale możesz zrobić to tak że wywalasz 4 składowe CMYK a robisz składowe Pantone. Tomekkos napisał że będzie drożej, trochę się pomylił, bo jezeli jest łącznie 4 kolory to cena zostaje taka sama. Ale jeśli będzie więcej niż 4 to wtedy dobrze klient zabeceluje :) Tylko weź tu udowodnij klientowi że ten pantone który uzyłeś w projekcie będzie mu odpowiadał, bo monitor inaczej go wyświetli na 100%. Wiem co to znaczy bo kiedyś miałem takiego szefa ze nic do niego nie docierało tylko on był najmądrzejszy, mądry jest do tej pory, ale ja juz nie pracuje u niego bo "jestem za piękny żeby się denerwować" :) Możesz też klientowi tłumaczyć teorie przestrzeni kolorów, ale czasem nie warto bo szkoda nerwów. Odnośnie tych rozmazań to na upartego da się zrobić, tylko musisz się dobrze napocić z ustawieniami grandientów - polecam siatkę grandientów, ale i tak się naklniesz :)

#6 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 25 March 2009 - 22:06

Znajomy wykonał logo w Photoshopie. Chce, abym wykonał mu wizytówkę. Logo to napis z gradientem, plus jakieś rozmycia i obrysy.

W Illustratorze nie jestem w stanie odwzorować kolorów z logo pliku .psd (chodzi o konwersję z RGB na CMYK). Po przeniesieniu pliku do Illustratora kolory "bledną", z kolei bawiłem się w zasymulowanie od początku logo, ale rozmycie nie wygląda najlepiej w Illustratorze - logo po prostu wygląda inaczej, zarówno kolorystycznie jak i kształt.

Jedyne wyjście to wykonanie tej wizytówki w Photoshopie i zapisanie jej w PDF? Czy wtedy też stracę nasycenie kolorów z RGB?

zobacz to i niech Ci powie jak masz uzyskac kolor rgb spoza obszaru cmyk:
http://www.crearedes...8/12/gamut1.jpg
co do ilosci kolor na maszynie offsetowej to nie jest tak ze 4 kolory z tkzw triady kosztuja tyle samo co 4 pantony jesli ktos nie wie jak sie odbywa proces druku proponowalbym sie nie wypowiadac. Odwzorowanie kolorw rgb jest mozliwe tylko wtedy jesli nakladaja sie w tym samym obszarze co cmyk-owy dalej masz juz pantony a dalej tylko rgb:)
A jak gosc sie upiera to mu powiedz ze to tak jakby chcial koniem atlantyk przeleciec:)

#7 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 25 March 2009 - 23:54

A jak gosc sie upiera to mu powiedz ze to tak jakby chcial koniem atlantyk przeleciec:)

10/10 :) :) :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users