Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

WinSCP via USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#1 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marca 2009 - 22:55

Witam.
Szukałem już na ten temat na forum i coś znalazłem (pomijając temat o Total Commanderze - T-Pot), ale nic o sposobie, który ja znam i jest wręcz banalny więc chciałbym go przedstawić.

Jeśli nie masz WiFi lub wolno Ci się łączy a chciałbyś mieć dostęp do plików w iPhone lub dograć sobie własny theme, który zrobiłeś, ten tutorial jest dla Ciebie ;)

Aby podłączyć iPhone przez USB potrzebujesz jedynie:
- WinSCP [do pobrania stąd: klik]
- OpenSSH [do pobrania z Cydii]
- iPhone Tunnel Suite [do pobrania stąd: klik]

Jak to zrobić?
1. Podłącz iPhone poprzez kabel USB do komputera

2. Pobierz iPhone Tunnel Suite, zainstaluje i otwórz
Dołączona grafika

3. Kliknij na iPhone Tunnel. Włączy się Launcher.exe - pozostaw otwarty
Dołączona grafika

4. Otwórz WinSCP poprzez iPhone Tunnel Suite i wybierz język hiszpański

5. Kliknij na "Nowe połączenie" i wpisz poniższe dane tak jak na obrazku:
IP: 127.0.0.7
user: root
hasło: alpine
Dołączona grafika

6. Kliknij "Połącz" i gotowe. Teraz masz podłączonego iPhone poprzez USB i ciesz się szybkością kopiowania PC -> iPhone ;)

Proste, prawda? 8-) Jeśli jednak potrzebujesz pomocy pisz w tym temacie ;)
pozdr0

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 23 marca 2009 - 23:53

Trochę się czepnę, ale na obrazku jest 127.0.0.7 :)

5. Kliknij na "Nowe połączenie" i wpisz poniższe dane tak jak na obrazku:
IP: 127.0.0.1
user: root
hasło: alpine
Dołączona grafika

#3 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2009 - 11:31

Dzięki xD już poprawione ;)

#4 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 24 marca 2009 - 19:05

Po co kombinowac, jak mozna uzyc DiskAid'a xD pozdro

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2009 - 19:16

DiskAid nie ma możliwości nadawania uprawnień - a niektórzy nie potrafią korzystać z Terminala, czy PuTTy.

#6 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 24 marca 2009 - 19:18

A no tak racja, o tym zapomnialem :P pozdro

#7 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marca 2009 - 13:05

To co Davvido powiedział to chyba główny minus DiskAid. Ja korzystałem z wielu programów ale moim zdaniem WinSCP wali wszystkie na głowę a w połączeniu z iPhone Tunnel nie mam zamiaru przenosić się na inny ;) pozdr0

#8 Tommaso

Tommaso
  • 17 postów

Napisano 25 marca 2009 - 16:22

Czy ten sposób działa tylko na iPhone na Touch'u już nie?

#9 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marca 2009 - 17:04

Jak sprawdzałem to działało wszystko jak należy ale czasami zdaża się, że trza podać nowe IP, ale to żadko więc możesz smiało tego używać ;)

#10 jointcio

jointcio
  • 36 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 marca 2009 - 04:06

takie małe pytanie...jest jakikolwiek sposób na połączenie się z iP, bez instalowania sterowników na kompie(np. z powodu braku uprawnień)...po kablu?

#11 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2009 - 13:25

Chyba tak.Zaryzykuj i zainstaluj na iP firmware 3.0 :D i podłącz poprzez USB
Dołączona grafika

Powinno działać, bo kolega na iPodzie próbował i działało, tyle, że musiał w "Moim komputerze" poszukać iPoda, ale jak da radę zainstalować WinSCP to się spokojnie połączysz, no chyba, że w ogóle nie możesz nic instalować to wtedy szukasz. pozdr0

#12 jointcio

jointcio
  • 36 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 marca 2009 - 14:32

nie chciałbym narazie zmieniać softu na nowszy bo jest niestabilny...i nie wiadomo jak aplikacje by się zachowywały...winscp jest standardowo zainstalowane(zresztą z tego co pamiętam tego się chyba nawet nie instaluje...wystarczy skopiować)... a jeśli chodzi o 3os to można połączyć się i używać jako modem czy również przeglądać pliki na iP?? bardziej by mi w sumie chodziło o jakiegoś moda o ile istnieje aby iP był wykrywany jako masowe urządzenie magazynujące...?

#13 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2009 - 15:32

coś słyszałem o tym, żeby USB robiło za pamięć przenośną, ale poszukaj tego na forum. A jak połączysz się z iP to również możesz przeglkądać, wgrywać, kopiować i kasować :) co do iPhone Tunnel Suite mogę Ci przesłać rozpakowany i se skopiujesz jak nie możesz instalować i Ci będzie działać :)

#14 jointcio

jointcio
  • 36 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 27 marca 2009 - 14:43

co do iPhone Tunnel Suite mogę Ci przesłać rozpakowany i se skopiujesz jak nie możesz instalować i Ci będzie działać :)

z tego co pamiętam to juz próbowałem tunnel suite...ale on wymaga itunes'a a właściwie driverów które się z nim instalują...a driverów nie przekopiuje...:/

#15 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2009 - 15:07

Na laptopie nie mam iT i mi działa Tunnel. Dziwne... Poszukaj w necie to może są jakieś programy z samymi driverami ;)

#16 tFFFiejek

tFFFiejek
  • 2 postów

Napisano 29 marca 2009 - 10:47

robie wszystko według tutorialu i jak chce połączyć to wyskakuje mi takie coś "Network error: Software caused connection abort" co mam zrobic zeby sie polaczyc?

#17 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2009 - 23:55

A jakie podałeś IP? Bo to albo przez to albo jak jest napisane przez Software. Daj screena tego błędu bo w życiu go nie widziałem

#18 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 31 marca 2009 - 21:57

hmmm zrobiłem zgodnie z tutkiem, ale po 15 sekundach wyskakuje mi to Dołączona grafika i tak już od kilku minut..

można o małą pomoc, co może być nie tak?

#19 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2009 - 13:48

A proszę bardzo. To oznacza, że albo podałeś złe IP internetu (sprawdź poprzez Ustawienia -> WiFi -> Twoja Sieć -> IP), lub twój iPhone się rozłączył. Ja mam tak czasami jak mi zgaśnie w sensie minie minuta i się zablokuje. Musisz patrzeć czy jest cały czas podłączony iP i sprawdź IP neta czy dobrze wpisałeś. pozdr0

#20 Bloody_Ice

Bloody_Ice
  • 189 postów

Napisano 13 maja 2009 - 17:18

mogę poprosić o reupload iPhone Tunnel Suite bo link wygasł

#21 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2009 - 13:28

iPhone Tunnel Suite 2.6 Download

#22 krzysiunio

krzysiunio
  • 9 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 14:37

czołem wszystkim! odgrzeje kotleta :) niestety nie udaje mi sie polączyć iphona z kompem poprzez winscp, wykonuje wszystko jak w tutku i wywala mi "network error: Connection refused", próbowałem ze zmianą IP zgodną z kompem lecz dalej to samo. Jest małe "ale" przy moich próbach, mianowicie uruchamiam iphone tunnel suite i tu iphone tunnel, powinno wyskoczyć okienko, które ma zostać otwarte, w moim przypadku od razu sie zamyka, być może w tym tkwi problem Pomożecie, na co zwrócić jeszcze uwagę, oprócz powyzszego progamy sie uruchamiają normalnie iphone 3G 3.0 JB dzieki pozdrawiam

#23 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 30 czerwca 2009 - 15:39

Wejdź do C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\bin, poszukaj pliku iTunesMobileDevice.dll, skopiuj go do iPhone Tunnel Suite\iTunnel. A następnym razem szukaj, już gdzieś o tym było ;].
pozdrawiam, ed00c

EDIT: A jak ci się zamyka to okienko konsolowe to trzeba skorzystać z tego co jest w starszej wersji iTunnel'a.

#24 iq_cyco

iq_cyco
  • 16 postów
  • SkądCała Polska

Napisano 30 czerwca 2009 - 15:41

@krzysiunio Mam dokładnie ten sam problem. Za nic nie mogę się połączyć z iPhone, a okienko samo się zamyka. system: Windows 7 RC notebook: Lenovo SL500 iPhone 3g soft 3.0 JB Próbowałem nawet uruchomić programy w trybie zgodności (oraz jako administrator) - zabiegi te nic nie pomogły. Również czekam na sugestie. Pozdrawiam

#25 krzysiunio

krzysiunio
  • 9 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 17:18

ed00c, dzieki za pomoc, póki co nie sprawdziłem jeszcze bo jestem poza domem ale wychodząc zauważyłem jeszcze coś takiego -> ifon odłączony - uruchamiam tunnela i louncher wisi na desktopie, podłączam ifonga i okno znika (SIC)
mam nadzieje, że Twój sposób pomoże, sprawdze i napisze,
WIN XP SP3 - zapomniałem dodać

pozdrawiam i dziekuje\

ps. co masz na mysli pisząc "A jak ci się zamyka to okienko konsolowe to trzeba skorzystać z tego co jest w starszej wersji iTunnel'a"?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych