Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Flash i prble kodowania znaków

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 22 March 2009 - 22:09

Witam. Mam pewien problem. Otóż buduję stronę we flashu i podczas wypełniania tekstem nie mam polskich znaków. Z ciekawości otworzyłem ten plik u znajomego też we flashu 8 ale pod windowsem i tam jest ok. Ale najśmieszniejsze jest to, że krzaczki mam tylko w bitmaptext a jak włanczam antyalisig to jest ok. Teskt wpisuje ręcznie i nie wiem czemu tak się dzieje. Jest to mój pierwszy projekt we flashu na macu i nie podoba mi się to. A mam zamiar zaraz sprawiać sobie trochę wydajniejszą maszynkę tak więc jeśli nie da się tego przeskoczyć będę zmuszony do przejścia na PC bo nie bede latał do znajomego w celu wyeksportowania strony do swf'a. Da się jakoś zmienić kodowanie znaków w leopardzie lub czy da się wogóle jakoś przeskoczyć ten problem?? Pozdrawiam Piotrek

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 23 March 2009 - 09:42

Tak ogólnie to we flash playerze są błędy jeśli chodzi o kodowanie znaków pod OSX i Linuxem.

#3 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 23 March 2009 - 13:09

Player zostawiam na później. Bo swf wyeksportowany pod windą działa dobrze w OSX. Ja mam problem taki, że podczas wpisywania we flashu juz się wywalają. Ale dostałem cynk że podobno ma pomóc skopiowanie z windowsa tych krojów i podmienienie ich w OSX. Wieczorkiem to sprawdzę bo teraz w pracy siedzę.

#4 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 23 March 2009 - 16:22

a sprawdzales czy masz tak na wszystkich fontach? nie pamietam czy na tym forum czy na innym juz sie na ten temat naszukalem bo mialem podobny/identyczny problem - swiezo po przesiadce z PC na Maca wzialem sie za robienie pierwszej strony i po 10 minutach brzydka niespodzianka bo przy czcionce Tahoma 11px zamiast "ł" pojawial sie "?" (podobnie z Verdana, Times i paroma innymi 'standardowymi' fontami) no i najlepsze ze dzialo sie to tylko przy opcji wylaczenia antyaliasingu dla tekstu z tego co pamietam to ktos pisal ze te fonty sa zle przygotowane pod maca i udostepnial zipa z dobrymi wersjami fontow ale u mnie to nic nie pomoglo i z braku laku problem olalem i ostateczna kompilacje musialem przeprowadzic u kumpla na PC jakbys znalazl rozwiazanie to daj znac bo tez mnie to meczy a chodzenie po znajomych i proszenie o kompilacje jest dosc uciazliwe zwlaszcza w nocy ;)

#5 Nymite

Nymite
  • 228 posts

Posted 23 March 2009 - 18:01

Problem wystepuje w angielskiej wersji CS3/CS4 na OSX (w polskiej nie powinno go byc). Poki co nie ma rozwiazania niestety - jedyna opcja to powstrzymanie sie od uzywania fontow w tym trzybie wygladzania.

#6 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 23 March 2009 - 19:23

No to tak. Próbowałem już z podmianką krojów na windowsowe i.... lipa :(
Próbowałem też zamieniać na dynamic text i robić embed - też lipa

Do Qbs: Na to wychodzi że mamy ten sam problem. Jedynym pocieszeniem może być to że jak ew. kupie lepszy sprzęt to i tak będę musiał postawić windowsa bo niestety czasami musze coś pod windą zrobić a mam flasha 8 to mogę postawić go na OSX i Win bez zbędych kąbinacji.

Do Nymite: No jak wyzej pisałem mam flasha 8. Rozumiem że tą wersją mogą być kłopoty. No ale skoro Adobe wykupiło macromedia to już w nowszych wersjach powinno być ok. Nie rozumiem tego

Niestety ten błąd chyba przesądzi ma czym będę pracował na dobre. Nie widzi mi się przeskakiwanie między systemami gdy np. przyjdzie klient i będę musiał to wyeksportować i w między czasie jeszcze uzyć photoshopa bo "zdjęcie nie pasuje". Przykre

---- Dodano 23-03-2009 o godzinie 22:56 ----
No dobra mała aktualizacja. Z tego co się dowiedziałem to każdy krój z końcówką CE wyświetli we flashu pod makiem polskie znaki. Sprawdzone i działa. Podobno trzeba skonwertować kroje typu Arial Thoma Verdana itp na kroje z końcówką CE. Podobno robi to program transtype, ściągnąłem go ale niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Może jest jakaś osoba która juz posiada takie kroje lub wie jak to przekonwertować?

#7 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 24 March 2009 - 12:41

ze we flashu 8 problem byl to faktycznie moglbym zrozumiec ale ja mam funkiel nowke CS4 (angielski) i wiekszosc problemow ktore znam z fontami z PC (wczesniej pracowalem na MX, 8 i CS3) zostala a przybyl nowy na macu ;) szkoda ze nie ma dla flasha alternatywy

#8 Nymite

Nymite
  • 228 posts

Posted 24 March 2009 - 15:15

@zelmer - chodzilo mi o to, ze problem nadal wystepuje (cs3 i cs4 to kolejne po osemce wersje flasha) :). I jeszcze w temacie czcionek - u mnie polskie znaczki pojawialy sie zawsze, tylko np. byly przesuniete. Na ogol brakowalo tez litery "ł". Metoda przy wykorzystaniu dotyczaca zmiany na CE (po co? nie lepiej od razu poszukac wersji CE?) jest dosc karkolomna i moze ewentualnie skonczyc sie nadpisaniem fontow systemowych. I jeszcze - naprawde tak potrzebujecie tego "wygladzania" bitmapowego? Uzywanie go obecnie (i to jeszcze na zwyklych fontach) jest dosc powszechnie uwazane za "passe" :). @Qbs - nie ma? A Ajax, Silverlight itd...? :)

#9 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 24 March 2009 - 21:14

Niestety wygładzanie bitmapowe najlepiej pasuje do mojego projektu. Antyalising przy wielkości fonta 11 rozmywa litery (chyba ze ja coś źle robię) przy większych jest ok. Jest to mój pierwszy projekt poresztą w którym używam bitmap font. A jeśli chodzi o szukanie typowo krojów w wesji CE to albo ja jestem jakiś upośledzony albo nie ma takowego. Przetrzepałem linotype.com i znalazłem tylko Verdane bez CE ale w wersji Pro :/ Ja na prawdę chętnie kupie ten krój tylko skąd?

---- Dodano 24-03-2009 o godzinie 23:58 ----
Mała aktualizacja. Znalazłem sposób żeby było ładnie i kroje działały (mogłem domyślić się tego wcześniej). Przy Verdanie Custom Anti-alias Sharpness:0 Thickness: -200. Jest w sumie nawet lepiej niż bitmap i mi się podoba. Ehhh człowiek głupi się rodzi i głupi umiera :)

#10 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 24 March 2009 - 22:39

@Nymite: no czasem antyaliasing to zly pomysl - tak jak wspomnial zelmer - jak wygladzisz fonta ktory ma 11px to bedzie kicha natomiast czy ja wiem czy Ajax to taka znow alternatywa dla flasha (Silverlight nie znam i z powodu firmy, ktora to stworzyla nie chce znac ;]) - powiedzialbym ze ciutke cos innego @zelmer: tez probowalem custom anty-alias ale na moje oko nie zdalo egzaminu ;)

#11 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 25 March 2009 - 13:27

@Qbs: no ja wiem ze to nie jest to co bitmap text ale trzeba się czymś pocieszyć. Jak dasz thicness na -200 to daje całkiem ładny wygląd fonta przy wielkości 11. Lepszy rydz niz nic :)

#12 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 25 March 2009 - 15:48

no ta.... albo zmienic jezyk albo zrezygnowac z flasha, tylko jak tu klientowi wytlumaczyc ze polskich znaczkow Adobe nie lubi i na stronie nie bedzie mial polskich krzaczkow ;)

#13 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 25 March 2009 - 20:49

No to juz problem. Ewentualnie jak klient ciemny to wmawiasz że jest coś niewykonalne, lub trzeba uzyć specjalnych technik aby to zrobić - co wymaga dopłaty :) A tak serio no cóż... Jak potrzebne są pixelfonty to zostaje jedynie postawienie na pararelsie windowsa, a na nim flasha i tam eksportować, lub spróbować z tym krojem CE. Już wiem gdzie konwertują te kroje. Za konwersje liczą sobie 80PLN netto ale zastanawiam się czy to napewno podziała. Niby krój courier nie wyświetla ogonków a courier CE działa poprawnie.

#14 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 25 March 2009 - 22:38

za te 80pln to ja sobie sam dorysuje polskie ogonki ;)

#15 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 26 March 2009 - 09:12

No niby tak. Ale jak by Ci ktoś zlecił wstawienie "Pana Tadeusza" do flasha to co bys zrobił :) za 80zł dostawiał bys ogonki?? :)

#16 Qbs

Qbs
  • 214 posts

Posted 26 March 2009 - 17:33

wtedy odpalam InDesigna CS4 i dzieki XLF (czy jak to sie tam nazywa) przerzucam tekst do flasha :D

(nie testowalem, wiec nie wiem czy dziala ale taki pomysl mi do glowy przyszedl ;])

---- Dodano 26-03-2009 o godzinie 19:51 ----
taaa chyba to nie zadziala... w InDesignie sie nie ustawia czegos takiego jak antyaliasing co nie? ;)

#17 zelmer

zelmer
  • 170 posts

Posted 28 March 2009 - 14:24

z tego co umiem na temat indyka to chyba nie ma czegoś takiego :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users