Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

InDesign i linki [problem]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 .fidel

.fidel
  • 4 postów

Napisano 21 marca 2009 - 14:38

Witam na forum, które od jakiegoś czasu czytuję.

Od razu zgłaszam się do Was z problemem, który maluje się następująco:

Składam ulotkę w InDyku, w której wykorzystuję w kilku miejscach logo zapisane w .eps a wrzucone w ID za pomocą polecenia umieść.
Niestety, po każdym zamknięciu ID, kiedy otwieram ulotkę, wszystkie logo mi się rozpikselowują (wczytują się chyba tyko podglądy). Kiedy próbuję uaktualnić linki (chociaż nie przenoszę tych .eps, leżą na dysku gdzie leżały), część logo wczytuje się dobrze i ładnie ukłąda tak jak były, podczas gdy inne, w ogóle się nie zmieniają - zostają te straszne piksele.
Sprawa jest strasznie uciążliwa, bo po każdym 'nowootwarciu' pliku, muszę ponownie układać te loga.

Pracuję w ID CS3.

#2 jojo

jojo
  • 21 postów

Napisano 21 marca 2009 - 17:05

Hej .fidel. wybacz pytanie z kategorii blondynka;), ale na wstepie lepiej wykluczyc najbardziej banalne mozliwosci. Czy mozliwe jest ze problem nie lezy w importowaniu plikow/linkach, ale podgladzie jaki masz ustawiony w indyku? Jako domyslny ustawiony jest podglad low res (dla wydajnejszej pracy programu), ktory mozna zmienic w opcjach menu view. Czy problem jest widoczny tylko na ekranie czy po test print'cie widoczny jest rowniez na papierze? Pozdrawiam

#3 .fidel

.fidel
  • 4 postów

Napisano 21 marca 2009 - 19:12

Niestety to nie takie proste. :) Rozwiązania blondynkowe są jednak jak najbardziej wskazane. Jestem raczej fotoszopowcem niż DTPowcem.

Dzięki jojo, próbuj dalej. ;)

#4 Hypvent

Hypvent
  • 99 postów
  • SkądStaszów

Napisano 21 marca 2009 - 20:46

W InDesign istnieje możliwość przypisywania dokładności wyświetlania do każdego obiektu (Allow Object-Level Display Settings). Upewnij się, że masz odznaczoną tę opcję. Dla pewności zastosuj Clear Object-Level Settings żeby „wyczyścić" opcje wyświetlania ze wszystkich obiektów lub zaznacz je wszystkie i wybierz Use View Settings. Sprawdź też, czy w panelu Preferences>Display Performance nie masz zaznaczonego Preserve Object-Level Display Settings. A może zamiast importować każdy obiekt z osobna, spróbuj go powielić? Zaznacz dobrze wyświetlający się obiekt > Option, a potem przeciągnij. Powinien się zduplikować zachowując opcje oryginału.

#5 yorick77

yorick77
  • 293 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2009 - 21:34

już nie korzystam z inDesign ponad rok (robię teraz książeczki, a wygodniej toto w Quarku), za to pamietam, że była w ID 4 taka paleta Links / Łacza czy cuś koło tego. I pokazywała aktywność łącza, czy obrazek jest na swoim miejscu czy nie. jesli obrazek gdzieś znika - w co nie wierzę, chyba, ze sam przenosisz - to masz problem, i zoabczysz go na tej paletce. Ale na 99% to sprawa ustawienia podglądu, to typowe dla eps, więc odsyłam do wcześniejszych porad.

#6 Hypvent

Hypvent
  • 99 postów
  • SkądStaszów

Napisano 21 marca 2009 - 22:11

już nie korzystam z inDesign ponad rok (robię teraz książeczki, a wygodniej toto w Quarku)

Tak z ciekawości zapytam Szanownego Kolegę, dlaczego wygodniej w Quarku?
W InDesign wkurza mnie zamulanie się tego programu przy składzie np. większych albumów. Czy w Quarku też to występuje?

#7 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 21 marca 2009 - 22:26

.fidel, dlaczego używasz formatu eps? Jeśli jest to zaimportowana bitmapa, to wstaw ją jako psd - no chyba że jest to eps DCS v2.0 z dodatkowymi kolorami Pantone lub duotone. Jeśli imprtujesz grafikę wektorową to najlepiej zapisz ją jako ai z opcją pdf-a.

#8 .fidel

.fidel
  • 4 postów

Napisano 22 marca 2009 - 07:38

Dziękuję Panowie za zdolność dzielenia się swoją wiedzą. Wcale nie częsta to zaleta.

W InDesign istnieje możliwość przypisywania dokładności wyświetlania do każdego obiektu (Allow Object-Level Display Settings). Upewnij się, że masz odznaczoną tę opcję. Dla pewności zastosuj Clear Object-Level Settings żeby „wyczyścić" opcje wyświetlania ze wszystkich obiektów lub zaznacz je wszystkie i wybierz Use View Settings. Sprawdź też, czy w panelu Preferences>Display Performance nie masz zaznaczonego Preserve Object-Level Display Settings. A może zamiast importować każdy obiekt z osobna, spróbuj go powielić? Zaznacz dobrze wyświetlający się obiekt > Option, a potem przeciągnij. Powinien się zduplikować zachowując opcje oryginału.

Niestety, mam poodhaczane Display Settings dla konkretnych obiektów. Przeciągania już próbowałem - dupa.

I pokazywała aktywność łącza, czy obrazek jest na swoim miejscu czy nie. jesli obrazek gdzieś znika - w co nie wierzę, chyba, ze sam przenosisz - to masz problem, i zoabczysz go na tej paletce.

Paleta jest całkiem sprytna, już próbowałem jej użyć do rozwiązania problemu. Chociaż ID nie wyrzucał mi błędów, to po updacie linków, część z nich wygląda prawidłowo, niestety tylko część, choć to cały czas to samo logo, tyle że w innym miejscu projektu umieszczone.

Jeśli imprtujesz grafikę wektorową to najlepiej zapisz ją jako ai z opcją pdf-a.

Logo dostałem .eps i ani myślałem w nim grzebać jak coś zaczęło nie banglać. Spróbuję tak jak piszesz, kiedy tylko się obudzę ;)

Póki co ściągam traiala CS4 - zobaczymy co tam będzie się działo.

#9 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 22 marca 2009 - 09:37

nic się nie będzie działo plik są prawidłowe i linki są prawidłowe - epsy są z corela albo z starszej wersji illustratora nic poza tym - pliki te mają zapisany inny rodzaj podglądu i ustawienie podglądu na maksymalną jakość wyświetlania rozwiązuje tę sprawę. Poprostu po otwarciu indyk pokazuje ci standardowe wyświetlania za kazdym razem w momencie linkowania masz ustawione na maxa wyświetlania i ilnik są o.k. ustaw to raz prawidłowo i przestań się*przejmować tym i jeśli paleta ilnk nie pokazuje braku epsa to się*tym nie przejmuj do druku i tak indyk pobiera pliki a ni używa swoich podglądów pozdr klaus co do quarka - pracoowałem na nim do wersji 4 - później skok na indyka 1,5 - to była kiepska sprawa 2.0 poprawiło wiele dzisiaj nie wyobrażam sobie powrotu do quarka - indyk - obsługa warstw ps i illu. - co ułatwia sprawę z lakierem - a nie wspomnę*już o stronach wwzorcowych.

#10 .fidel

.fidel
  • 4 postów

Napisano 31 marca 2009 - 11:30

Przepraszam, że odświeżam, ale... klaus> Wielkie dzięki, zadziałało. Co prawda zmiana ustawień podglądów wcale nie wpływała na sposób, w jaki ID wyświetlał linki, ale pdf-y zapisał prawidłowo. Po reinstalacji ID wszystko działa [CS3]. Nie mam pojęcia cóż to był za egzotyczny problem. Jeszcze raz dzięki Panowie.

#11 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 01 kwietnia 2009 - 14:45

a ja obstawiam komputer to Power PC i był tam kiedyś zainstalowany CS2 albo inny indyk np; trial CS2, CS albo nawet 1,5 widziałem tyle różnych błędów z cs3 jeśli nie był*instalowany na czysty system na maszynach power PC że hoho pozdr klaus

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych