InDesign i linki [problem]
Napisano 21 marca 2009 - 14:38
Od razu zgłaszam się do Was z problemem, który maluje się następująco:
Składam ulotkę w InDyku, w której wykorzystuję w kilku miejscach logo zapisane w .eps a wrzucone w ID za pomocą polecenia umieść.
Niestety, po każdym zamknięciu ID, kiedy otwieram ulotkę, wszystkie logo mi się rozpikselowują (wczytują się chyba tyko podglądy). Kiedy próbuję uaktualnić linki (chociaż nie przenoszę tych .eps, leżą na dysku gdzie leżały), część logo wczytuje się dobrze i ładnie ukłąda tak jak były, podczas gdy inne, w ogóle się nie zmieniają - zostają te straszne piksele.
Sprawa jest strasznie uciążliwa, bo po każdym 'nowootwarciu' pliku, muszę ponownie układać te loga.
Pracuję w ID CS3.
Napisano 21 marca 2009 - 17:05
Napisano 21 marca 2009 - 19:12

Dzięki jojo, próbuj dalej.

Napisano 21 marca 2009 - 20:46
Napisano 21 marca 2009 - 21:34
Napisano 21 marca 2009 - 22:11
już nie korzystam z inDesign ponad rok (robię teraz książeczki, a wygodniej toto w Quarku)
Tak z ciekawości zapytam Szanownego Kolegę, dlaczego wygodniej w Quarku?
W InDesign wkurza mnie zamulanie się tego programu przy składzie np. większych albumów. Czy w Quarku też to występuje?
Napisano 21 marca 2009 - 22:26
Napisano 22 marca 2009 - 07:38
W InDesign istnieje możliwość przypisywania dokładności wyświetlania do każdego obiektu (Allow Object-Level Display Settings). Upewnij się, że masz odznaczoną tę opcję. Dla pewności zastosuj Clear Object-Level Settings żeby „wyczyścić" opcje wyświetlania ze wszystkich obiektów lub zaznacz je wszystkie i wybierz Use View Settings. Sprawdź też, czy w panelu Preferences>Display Performance nie masz zaznaczonego Preserve Object-Level Display Settings. A może zamiast importować każdy obiekt z osobna, spróbuj go powielić? Zaznacz dobrze wyświetlający się obiekt > Option, a potem przeciągnij. Powinien się zduplikować zachowując opcje oryginału.
Niestety, mam poodhaczane Display Settings dla konkretnych obiektów. Przeciągania już próbowałem - dupa.
Paleta jest całkiem sprytna, już próbowałem jej użyć do rozwiązania problemu. Chociaż ID nie wyrzucał mi błędów, to po updacie linków, część z nich wygląda prawidłowo, niestety tylko część, choć to cały czas to samo logo, tyle że w innym miejscu projektu umieszczone.I pokazywała aktywność łącza, czy obrazek jest na swoim miejscu czy nie. jesli obrazek gdzieś znika - w co nie wierzę, chyba, ze sam przenosisz - to masz problem, i zoabczysz go na tej paletce.
Logo dostałem .eps i ani myślałem w nim grzebać jak coś zaczęło nie banglać. Spróbuję tak jak piszesz, kiedy tylko się obudzęJeśli imprtujesz grafikę wektorową to najlepiej zapisz ją jako ai z opcją pdf-a.

Póki co ściągam traiala CS4 - zobaczymy co tam będzie się działo.
Napisano 22 marca 2009 - 09:37
Napisano 31 marca 2009 - 11:30
Napisano 01 kwietnia 2009 - 14:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych