Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Jest WiFi, ale nie ma internetu.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 17:31

Witam. Kupi艂em niedawno Iphone'a, w celu 艂膮czenia si臋 przez publiczne wifi w szkole z internetem. Jednak jak si臋 okazuje, w szkole iphone 艂膮czy si臋 z wifi, ale nie pobiera danych internetowych, to znaczy, 偶e nic nie mog臋 przegl膮da膰... Powiedzcie, gdzie mo偶e by膰 problem? W domu wifi 艂膮czy si臋 bez 偶adnego problemu... Pozdrawiam i dzi臋ki.

#2 Czerwek

Czerwek
  • 189 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 18:00

Problem polega na tym, ze pewnie zeby uzywac WiFi w szkole, administrator musi dodac Twoj MAC adres do bazy uzytkownikow, ktorzy moga uzywac netu... To tak lopatologicznie piszac powinno byc to...

#3 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 18:42

To chyba przegi臋cie, bo nie ma szans 偶eby kto艣 mnie gdzie艣 tam doda艂... To mnie utwierdza w przekonaniu, ze iphone nie jest wart z艂amanego grosza...

#4 Czerwek

Czerwek
  • 189 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 19:28

Teraz to zes sobie pojechal... Zadne urzadzenie sieciowe nie bedzie Ci tam dzialac bez dodania MAC adresu do bazy uzytkownikow... Wiec gdzie tu wina iPhone???

#5 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 19:39

Wiesz... Moja nokia 艂apa艂a tam wifi...

#6 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 19 marca 2009 - 19:42

To si臋 co艣 widocznie zmieni艂o w sieci szkolnej, albo ty si臋 nie potrafisz po艂膮czy膰. Mo偶e po prostu przej艣膰 si臋 do administratora?

#7 Czerwek

Czerwek
  • 189 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 19:42

No wez... Twoj iPhone tez lapie tam WiFi... I jestes w 100% pewien, ze na nokii z sieci korzystales przez WiFi? Poza tym, z pierwszego postu wygladalo na wlasnie taka metode uwiezytelniania uzytkownikow...

#8 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 20:01

Tak, wszyscy maj膮 tam internet, tylko iphone nie ma...

#9 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 19 marca 2009 - 20:05

A masz w艂膮czonego klienta DHCP? A mo偶e w艂a艣nie DHCP ma by膰 wy艂膮czone i r臋cznie masz ustawi膰? Mo偶e sie膰 wymaga uwierzytelnienia? Pisz膮c, 偶e chcia艂e艣 偶eby dzia艂a艂o a nie dzia艂a nie naprowadzasz nas wcale na mo偶liwy problem.

#10 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 20:10

To powiedzcie mi jakich kombinacji popr贸bowa膰? Bo ja pr贸bowa艂em tam grzeba膰, ale to nic nie da艂o...

#11 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 19 marca 2009 - 20:12

Skoro to jak to nazwa艂e艣 sie膰 publiczna to nie pro艣ciej i艣膰 do administratora i zapyta膰 jak powinna wygl膮da膰 konfiguracja w celu po艂膮czenia?

#12 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 20:22

By艂em, poda艂 mi ip, co艣 tam jeszcze, ustali艂, 偶e ma by膰 static i nic, nie posz艂o...

#13 ex3v

ex3v

• 1聽884 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 20:24

U nas np s膮*certyfikaty zrobione - trzeba je mie膰 zainstalowane w ka偶dym urz膮dzeniu. Jak si臋 tego nie ma, to jest logowanie poprzez vpn - dlatego te偶*nie wolno generealizowa膰*problemu do braku adresu mac w bazie, poniewa偶*jest to tylko jedno z wielu zabezpiecze艅.

#14 Czerwek

Czerwek
  • 189 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 20:29

U nas np s膮*certyfikaty zrobione - trzeba je mie膰 zainstalowane w ka偶dym urz膮dzeniu. Jak si臋 tego nie ma, to jest logowanie poprzez vpn - dlatego te偶*nie wolno generealizowa膰*problemu do braku adresu mac w bazie, poniewa偶*jest to tylko jedno z wielu zabezpiecze艅.

Prawda, ale po pierwszym poscie podalem to jako prawdopodobny powod... Potem sie troche wiecej niusow pokazalo...
Choc mysle, ze w szkole jakiejs super konfiguracji WiFi to raczej nie bedzie... Ot chyba najprostsze rozwiazanie...

#15 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 20:35

Nie nie, nic tam nie ma, bo tak jak m贸wi艂em, telefony inne, laptopy bez problemu si臋 艂膮cz膮.

#16 _krzysiek

_krzysiek
  • 1聽971 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 19 marca 2009 - 22:47

[]b]Czerwek[/b] i krakers09 no i oczywi艣cie mleko2: nie jestem specjalist膮 z temat贸w zwi膮zanych z sieci膮, ale u nas w 艁odzi w centrum handlowym przekraczaj膮cym rozmiary wszech艣wiata, mam na my艣li niesamowity budynek Galerii 艁贸dzkiej, wykonany z cegie艂 niczym z laterni morskiej z Helu, ogromnym i niesamowitym asortymentem... co ja gadam...

chodzi mi o to, 偶e w tym miejscu... bez problemu z darmowym hotspotem 艂膮cz膮 si臋 komputery, maki, pc, stacjonarki z wifi, Nokie itp a iPhone/iPod Touch nie. Tak偶e podobna sytuacja mo偶e by膰 u Ciebie Mleko2, nie wiem czym to jest spowodowane.

#17 nevoX

nevoX
  • 855 post贸w
  • Sk膮dTorun, Poland

Napisano 19 marca 2009 - 22:59

U mnie w szkol臋 wszystko 艣miga jedyne z czym bywa problem to zasi臋g, na laptopach jest du偶o wi臋kszy, ale wiadomo - miniaturyzacja.

#18 Mleko2

Mleko2
  • 18 post贸w

Napisano 19 marca 2009 - 23:29

To jest dok艂adnie to Krzysiek.

#19 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 19 marca 2009 - 23:51

Ty przyszed艂e艣 szuka膰 rozwi膮zania czy po偶ali膰 si臋 i udowodni膰, 偶e iPhone si臋 nie 艂膮czy z sieci膮 w Twojej szkole? Admin "co艣 tam" ustawi艂 i nie dzia艂a? To za co on pieni膮dze bierze?

#20 brat koala

brat koala
  • 72 post贸w

Napisano 20 marca 2009 - 01:33

mleko 2 kup se nokie i po problemie

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych