właśnie jestem świeżo po operacji samodzielnej wymiany matrycy w moim komputerze: macbook 13" MB403PL/A. Zamierzam podzielić się swoimi spostrzeżeniami, uwagami, może to się kiedyś komuś przyda.
1. Przyczyna:
Właściwie są dwie zasadnicze przyczyny, które kwalifikują matrycę do wymiany:
a) uszkodzenie mechaniczne powodujące np. pęknięcie wkranu

Mi przydarzyło się to drugie. W sumie niewielka ilość piwa spływająca po ekranie dostała się pod białą ramkę laptopa i dalej "przemieściła się" wgłąb matrycy, powodując "zamoczenie" ok. 1/10 ekranu. Co prawda biała ramka skrzydła jest przyklejona do brzegów matrycy, co teoretycznie powinno blokować dopływ płynu do wewnątrz, ale (przynajmniej w moim przypadku) ramka uległa pewnej deformacji. Myślę, że jest to kolejny błąd konstrukcyjny, polegający na złym skierowaniu strumienia gorącego powietrza wylatującego z komputera, które ogrzewając dół skrzydła matrycy powoduje odklejenie i deformację białej ramki. Przez co tworzy się szpara mająca ok. 2 mm szerokości przy napisie "MacBook".
2. Skutek:
Zalanie matrycy innym płynem niż woda powoduje trwałe odbarwienie matrycy. Piwo po wyschnięciu zostawia białe plamki na zalanym obszarze. Pojawiają się też smugi. Wokół plamek obraz jest przyciemniony. Nie muszę dodawać, że znacznie obniża to komfort pracy na komputerze. Matryca wysycha w czasie 2-7 dni od zamoczenia. Jeśli w tym czasie przebarwienie nie zniknie to zostanie już na zawsze. Inne płyny też powodują przebarwienie, bo zawierają oprócz wody np. cukier czy jakieś barwniki, itd.
3. Samemu czy przez serwis?
Wymiana matrycy w Mac'u wiąże się z kozkręceniem całego komputera. Jest to dosyć pracochłonne, mi cała operacja zajęła ok. 5 godzin, wszystko robiłem powoli i dokładnie (robiłem to pierwszy raz). Jeśli orientujesz się w budowie komputera, wiesz co i jak mniej więcej chodzi i miałeś do czynienia z komputerami, możesz wymienić matrycę samemu korzystając z instrukcji na stronie:
Installing MacBook Core Duo LCD Panel
Co prawda widok totalnie rozkręconego na kwałki laptopa jest dosyć przerażający, ale da się wszystko z powrotem ładnie złożyć, żeby nie pozostawić żadnych uszkodzeń.
4. Jaka matryca?
Na szczęście w Mac'u są montowane matryce typowe, w moim przypadku była to LG Phillips LP 133WX1(TL) (A1). Udało mi się kupić niemal identyczną matrycę LG Phillips LP 133WX1(TL) (C1). Nieco inne oznaczenie matrycy na szczęście nie przeszkodziło w jej prawidłowym montażu. Różnice w obrazie pomiędzy oryginałem a zamiennikiem są widoczne: wymieniony przeze mnie ekran nieco inaczej oddaje kolory, poza tym jasność matrycy jest mniejsza.
RADA DLA KUPUJĄCYCH:
należy sprawdzać w internecie parametry szukając po oznaczeniu parametrów matrycy. gdybym wiedział jak będzie świecić mój zamiennik, rozejrzałbym się za czymś jaśniejszym. Ale oczywiście są to subiektywne odczucia i generalnie wszystko jest OK.
5. Wymiana:
narzędzia jakie trzeba przygotować: bardzo mały śrubokręt krzyżakowy, mały i cienki nożyk kuchenny, karta kredytowa (do podwadzania ramki ekranu). Przy wymianie radzę szczegółowo oznaczać jaka śrubka gdzie była, żeby później nie mieć kłopotów. A rozmiarów śrubek jest sporo... Poza tym korzystając z instrukcji krok po kroku da się wszystko ładnie złożyć.
6. Koszty:
Używana matryca kosztuje w przedziale 200-400 zł (zależy na co się trafi). Ceny nowych kształtują się w przedziale 380-750. Mi udało się kupić za 379 z przesyłką i był to koszt całkowity.
7. Uwaga na szczegóły:
Należy zwracać uwagę na detale: mi na przykład wypadł magnesik z ramki matrycy przez co teraz komputer mi się nie wygasza po zamknięci klapy. Pociąga to za sobą konieczność kolejnego rokręcenia.
8. Na zakończenie:
chciałbym, żeby ten temat był źródłem informacji dla nieszczęśników, którzy muszą wymienić matrycę. Wszelkie uwagi, sugestie, komentarze WSKAZANE.
Dziękuję i pozdrawiam