Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana marycy MacBook 13"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 fan911

fan911
  • 43 postów
  • SkądŁowicz / Łódź

Napisano 19 marca 2009 - 11:16

Witam,

właśnie jestem świeżo po operacji samodzielnej wymiany matrycy w moim komputerze: macbook 13" MB403PL/A. Zamierzam podzielić się swoimi spostrzeżeniami, uwagami, może to się kiedyś komuś przyda.

1. Przyczyna:
Właściwie są dwie zasadnicze przyczyny, które kwalifikują matrycę do wymiany:
a) uszkodzenie mechaniczne powodujące np. pęknięcie wkranu
B) zalanie płynem.

Mi przydarzyło się to drugie. W sumie niewielka ilość piwa spływająca po ekranie dostała się pod białą ramkę laptopa i dalej "przemieściła się" wgłąb matrycy, powodując "zamoczenie" ok. 1/10 ekranu. Co prawda biała ramka skrzydła jest przyklejona do brzegów matrycy, co teoretycznie powinno blokować dopływ płynu do wewnątrz, ale (przynajmniej w moim przypadku) ramka uległa pewnej deformacji. Myślę, że jest to kolejny błąd konstrukcyjny, polegający na złym skierowaniu strumienia gorącego powietrza wylatującego z komputera, które ogrzewając dół skrzydła matrycy powoduje odklejenie i deformację białej ramki. Przez co tworzy się szpara mająca ok. 2 mm szerokości przy napisie "MacBook".

2. Skutek:
Zalanie matrycy innym płynem niż woda powoduje trwałe odbarwienie matrycy. Piwo po wyschnięciu zostawia białe plamki na zalanym obszarze. Pojawiają się też smugi. Wokół plamek obraz jest przyciemniony. Nie muszę dodawać, że znacznie obniża to komfort pracy na komputerze. Matryca wysycha w czasie 2-7 dni od zamoczenia. Jeśli w tym czasie przebarwienie nie zniknie to zostanie już na zawsze. Inne płyny też powodują przebarwienie, bo zawierają oprócz wody np. cukier czy jakieś barwniki, itd.

3. Samemu czy przez serwis?
Wymiana matrycy w Mac'u wiąże się z kozkręceniem całego komputera. Jest to dosyć pracochłonne, mi cała operacja zajęła ok. 5 godzin, wszystko robiłem powoli i dokładnie (robiłem to pierwszy raz). Jeśli orientujesz się w budowie komputera, wiesz co i jak mniej więcej chodzi i miałeś do czynienia z komputerami, możesz wymienić matrycę samemu korzystając z instrukcji na stronie:
Installing MacBook Core Duo LCD Panel
Co prawda widok totalnie rozkręconego na kwałki laptopa jest dosyć przerażający, ale da się wszystko z powrotem ładnie złożyć, żeby nie pozostawić żadnych uszkodzeń.

4. Jaka matryca?
Na szczęście w Mac'u są montowane matryce typowe, w moim przypadku była to LG Phillips LP 133WX1(TL) (A1). Udało mi się kupić niemal identyczną matrycę LG Phillips LP 133WX1(TL) (C1). Nieco inne oznaczenie matrycy na szczęście nie przeszkodziło w jej prawidłowym montażu. Różnice w obrazie pomiędzy oryginałem a zamiennikiem są widoczne: wymieniony przeze mnie ekran nieco inaczej oddaje kolory, poza tym jasność matrycy jest mniejsza.
RADA DLA KUPUJĄCYCH:
należy sprawdzać w internecie parametry szukając po oznaczeniu parametrów matrycy. gdybym wiedział jak będzie świecić mój zamiennik, rozejrzałbym się za czymś jaśniejszym. Ale oczywiście są to subiektywne odczucia i generalnie wszystko jest OK.

5. Wymiana:
narzędzia jakie trzeba przygotować: bardzo mały śrubokręt krzyżakowy, mały i cienki nożyk kuchenny, karta kredytowa (do podwadzania ramki ekranu). Przy wymianie radzę szczegółowo oznaczać jaka śrubka gdzie była, żeby później nie mieć kłopotów. A rozmiarów śrubek jest sporo... Poza tym korzystając z instrukcji krok po kroku da się wszystko ładnie złożyć.

6. Koszty:
Używana matryca kosztuje w przedziale 200-400 zł (zależy na co się trafi). Ceny nowych kształtują się w przedziale 380-750. Mi udało się kupić za 379 z przesyłką i był to koszt całkowity.

7. Uwaga na szczegóły:
Należy zwracać uwagę na detale: mi na przykład wypadł magnesik z ramki matrycy przez co teraz komputer mi się nie wygasza po zamknięci klapy. Pociąga to za sobą konieczność kolejnego rokręcenia.

8. Na zakończenie:
chciałbym, żeby ten temat był źródłem informacji dla nieszczęśników, którzy muszą wymienić matrycę. Wszelkie uwagi, sugestie, komentarze WSKAZANE.

Dziękuję i pozdrawiam

#2 iro1992

iro1992
  • 4 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 listopada 2009 - 17:44

Witam mam pytanie czy ma ktos moze na sprzedaz klipsy od bialej ramki macbooka 13' albo nawet cala ramke z klpsami?

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 13 listopada 2009 - 19:16

Witam!? Jest sposób na takiego mooda żeby wsadzić matrycę z podświetlaniem LED i lepszym kontrastem? Wiem że mogą być problemy z zasilaniem ale z tym elektronik by sobie poradził.. Ciekawe czy taśmy by pasowały?

#4 kiwikiwi

kiwikiwi
  • 44 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 10:03

witam kolegów mam taki problem rozbita matryca apple Macbook 13'3-jeden z pierwszych modeli .chyba LED? pytanie kto produkuje dla apple matryce i jaka kupić na wymianę(jakie powinna spełniać parametry,prócz wielkości).na pewno monochromatyczna ,a może tez LED,nie chce lustrzanki. dzięki za info.pozdrawiam ps. jeśli źle zadałem pytanie -nie w tym dziale.proszę o jego przesuniecie na odpowiednie miejsce i przepraszam moderatora za kłopot

#5 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 10:44

Mi wydaje sie ze mozna wsadzic kada matryce ktora po pierwsze pasuje parametrami --> czyli 13" i rozdzielczosc 1280x800 + pasuje wtyczka do inwertera i do 20pinowe zlacze do plyty glownej.
Wiec jesli ktos chce miec LED mysle ze to nie jest problem zeby wymienic sobie cala matryce na jakas inna nie od apple --> z tym ze trzeba poszukac --> jesli chodzi o matowa: NOWA MATRYCA 13,3" PANORAMA MacBook i inne... (860252946) - Aukcje internetowe Allegro.
Pozdr.

#6 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 11:49

Matryca LED nie będzie pasować, ponieważ potrzebuje inne napięcia podświetlenia. Można, jak ktoś nie lubi glosy włożyć matową.

#7 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 02 stycznia 2010 - 14:38

Z tym ze o ile sie nie myle napiecie idzie z inwertera --> a wiec gdyby winienic matryce + inwerter powinno dzialac --> ale pewnosci nie mam ;)

#8 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 04:25

mam taki problem rozbita matryca apple Macbook 13'3-jeden z pierwszych modeli .chyba LED?

Pierwsze modele (i kilka następnych) nie były jeszcze podświetlane LED. Te modele są podświetlane świetlówkami CCFL.

na pewno monochromatyczna ,a może tez LED,nie chce lustrzanki.

Matryca monochromatyczna wyświetla obraz tylko w jednym kolorze (zwykle czarny, plus odcienie), podejrzewam że chodziło o matrycę matową :)
Z LED w MB White raczej też*będzie ciężko. W nowych matrycach LED (podobno - nie sprawdzałem) nie ma inwerterów, więc całe połączenie jest zaprojektowane inaczej i ew zamiana nie jest możliwa.

W każdym razie matryca jakiej powinieneś szukać musi mieć przekątną 13.3", podświetlanie CCFL, 20 pinów i pewnie będzie w rozdzielczości wxga.

Pozdrawiam.

#9 kiwikiwi

kiwikiwi
  • 44 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 21:25

ok wielkie dzięki za pomoc ludziki :))) doczytałem sie już modelu .może to coś wiecj powie czego mam szukać: MACBOOK 13'3 MODEL NR A81181 MODEL Z ROKU 2006 CANADIAN ICES-003 CLASS B SPECIFICATION

#10 pitexlatex

pitexlatex
  • 60 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 stycznia 2011 - 20:18

Mam pytanie do matrycowych speców: Musze wymienić matryce w macbooku white early 2008. nie musi być jakaś super hiper bo na codzień mam komputer podlaczony do rzutnika. chodzi mi tylko o to ze jak go biore na uczelnie, to zeby cos bylo widać. i mam pytanie czy to ( MATRYCA MACBOOK 13,3" ZOBACZ BO WARTO !!!!!!! (1404470138) - Aukcje internetowe Allegro ) będzie pasować. Tanio szybko i cacy.
Model A1181

#11 galakticus

galakticus
  • 3 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 lutego 2011 - 14:34

Ma taki problem w macbook'u white early 2007, że matryca się wyłącza, ale nie do końca, bo jak się bardzo przyjrzeć to widać pulpit chociaż matryca czarna, zacząłem bawić klawiszami brightness, to na minimalnej jasności wraca obraz. Jak zwiększymy jasność to się wygasi, jak poruszam ekranem tak jakbym chciał go zamknąć to też wygaśnie. Zauważyłem także, że czasami pracując na zmniejszonej jasności mignie obraz i się wygasi, później zjadę jasnością na zero i podciągnę na minimalną i obraz znów wraca. Czy to wadliwa matryca, czy jej elementy, a może coś innego ??

#12 perfekt_system

perfekt_system
  • 34 postów
  • SkądPoznan

Napisano 08 lutego 2011 - 18:49

matryca albo inwerter. w pierwszej kolejnosci nalezaloby sprawdzic inwerter bo jesli to on to jest tanszy niz matryca ( a po co kupowac bez potrzeby )

#13 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 21:42

@galakticus - jeżeli gaśnie tylko podświetlenie to może być jak napisał kolega perfekt_system inwerter, ale może to też być tylko kabel od tegoż.
Czasami rozebranie klapy, odłączenie, podłączenie kabli (lub wymiana) pomaga, i podświetlenie już nie gaśnie.

Pozdrawiam.

#14 mleeko

mleeko
  • 6 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 00:21

Panowie, bardzo proszę o pomoc. Wymieniłem dzisiał matrycę w swoim macbooku (late 2007). Wszystko zrobiłem tak jak było to opisane na ifixit. Niestety nie spodziewałem się, że będzie aż tak źle. Teraz komputer w ogóle nie chce mi odpalić. W celu sprawdzenia podłączyłem starą matrycę, macbook również nie chciał się włączyć. Zakładam, że musiałem coś popsuć. Wydaje mi się, że wszystkie kable podłączyłem prawidłowo do płyty głównej. Może chodzi o taśmę z topcase...Zauważyłem, że w miejscu zagięcia taśma zaczęła pękać. Może za mocno pociągnąłem odłączając klawiaturę od płąyty głównej... Macie może pomysł co mogłem popsuć przy wymianie matrycy? Pozdrawiam.

#15 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 lutego 2011 - 10:39

Prawdopodobnie uszkodziłeś właśnie tę tasiemkę. Komputer możesz odpalić na jeszcze 2 inne sposoby: - odłączając bateryjkę podtrzymującą SMC - znajdziesz na ifixit - wtedy po podpięciu zasilacza komputer sam odpali - zwierając 2 pola na płycie głównej opisane jako PWR BTN, znajdziesz je na płycie glownej blisko wentylatora i złączki od topcase. Czasami zamiast PWR BTN narysowany jest znak włącznika, taki jak na przycisku power (niedorobione " ó ")

#16 mleeko

mleeko
  • 6 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 12:28

Dziękuję za odpowiedź. Udało mi się uruchomić komputer pierwszym sposobem. Szkoda tylko, że nie działa mi już klawiatura i trackpad. No, ale na razie mogę korzystać z urządzeń podłączanych do usb. Czy bateria PRAM służy tylko do zapamiętywania czasu?

#17 Manohi

Manohi
  • 77 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2012 - 12:18

Mam White Unibody Late 2009. Swego czasu spadło mi coś ciężkiego na gładzik, który popękał, przez co dorbiny szkła porysowały ekran. I teraz Pytanie. Czy w tym modelu przed matrycą jest jeszcze szkło? Czy spokojnie mogę kupować zamiennik i wymieniać?

#18 artur_arti

artur_arti
  • 13 postów

Napisano 28 lutego 2013 - 20:05

Witam. Potrzebuję sprawną matrycę do macbooka A1181. Czy ktoś wie jakie modele matryc pasują do A1181?

#19 skala40

skala40
  • 10 postów

Napisano 28 lutego 2014 - 16:19

Ma taki problem w macbook'u white early 2007, że matryca się wyłącza, ale nie do końca, bo jak się bardzo przyjrzeć to widać pulpit chociaż matryca czarna, zacząłem bawić klawiszami brightness, to na minimalnej jasności wraca obraz. Jak zwiększymy jasność to się wygasi, jak poruszam ekranem tak jakbym chciał go zamknąć to też wygaśnie. Zauważyłem także, że czasami pracując na zmniejszonej jasności mignie obraz i się wygasi, później zjadę jasnością na zero i podciągnę na minimalną i obraz znów wraca. Czy to wadliwa matryca, czy jej elementy, a może coś innego ??

Mam podobny problem i takie same objawy jak kolega galakticus. Wymieniłem inwerter ale to nie rozwiązało problemu. Dziwne jest to że po podłączeniu zewnętrznego monitora ( poprzez adapter z mini dvi ) i przyciemnieniu ekranu za pomocą klawiszy brightness obraz wraca i nawet po rozjaśnieniu na maksa to nie gaśnie. Czy w takim razie to możliwe że matryca jest uszkodzona czy to kabel zasilający od inwertera ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych