Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nagrywarka DVD USB - iMAC - PROBLEM

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 kaslapek

kaslapek
  • 256 posts
  • SkądGliwice

Posted 18 March 2009 - 18:03

Witajcie. Po wielu klopotach z napedem DVD w moim iMACu odlozylem pieniadz i kupilem nagrywarke DVD pod USB. Firmy SAMSUNG model SE-S224. Nagrywarka dziala bardzo dobrze. Wspolpracuje z maczkiem (obawialem sie ze moze jej nie wykryc). Plyty nagrywa. Lightscribe przetestuje. Ale mam problem. Moj iMAC wymaga zmiany systemu. Mam syf i balgan i chce postawic soft na nowo. Wiec wkladam plyte systemowa do DVD. Klikam zainstaluj. Daje haslo. Mac sie restartuje. Sobie mysle - spoko - zaraz sie wlaczy instalator. Zamiast tego iMAC sie urochomil ponownie. Wiec ponownie daje instal. Resetuje sie. Daje mu wiec ALT. Ale mac nie widzi plyty w nagrywarce. Widzi tylko system HD. Moze ktos poradzi co mam zrobic , zeby wgrac sobie system ??

#2 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 March 2009 - 18:40

Wygląda na to, że ten napęd nie jest zgodny z makówką. W takim razie nic nie zrobisz.

#3 kaslapek

kaslapek
  • 256 posts
  • SkądGliwice

Posted 18 March 2009 - 18:51

no i co mam teraz zrobic ? moze trzeba jakos ustawic zeby wystartowal przez USB?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 18 March 2009 - 19:19

Przed instalacją Mac OS X trzeba odłączyć wszelkie urządzenia USB za wyjątkiem klawiatury i myszy. System z płyt DVD/CD wgrasz tylko poprzez napęd wbudowany w Maca.

#5 Slawus

Slawus
  • 525 posts
  • SkądCzłuchów

Posted 18 March 2009 - 19:23

Trzeba przytrzymać C przy starcie. Mac OsX'a zainstalujesz spokojnie. Windy się nie da przez usb niestety.

#6 kaslapek

kaslapek
  • 256 posts
  • SkądGliwice

Posted 18 March 2009 - 20:51

mam trzymac "C" czy CMD ?? bo jak trzymalem C to nic sie nie dzialo

#7 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 March 2009 - 23:38

Przed instalacją Mac OS X trzeba odłączyć wszelkie urządzenia USB za wyjątkiem klawiatury i myszy. System z płyt DVD/CD wgrasz tylko poprzez napęd wbudowany w Maca.

nie prawda! Mój samsung działa.

kaslapek, poszukaj metody wgrywania systemu z obrazu płyty (obraz na pendrive lub zew. hdd)

#8 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 19 March 2009 - 00:27

Ja mam kilka kieszeni na FW i USB i ze wszystkich się bootuje.

#9 kaslapek

kaslapek
  • 256 posts
  • SkądGliwice

Posted 26 March 2009 - 18:04

ja nie umiem zbootowac imaca na tej nagrywarce :( szkoda bo dziala ok pomijajac fakt ze cos lightscribe nie chula

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users