Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari i FIrefox nie otwierają niektórych stron.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 machwok

machwok
  • 14 postów

Napisano 18 marca 2009 - 14:58

Od jakiegoś czasu w moim iMacu pojawił się problem z otwieraniem niektórych stron (nawet strony appla). Wyczyściłem wszystkie ciasteczka itd itd, ale niestety nic to nie dało. Po dość długiej walce, zdesperowany przeinstalowałem system, ale problem istnieje nadal. Nie w takiej skali, bo część blokowanych wcześniej stron działa, ale jednak kilku nadal nie mogę otworzyć. Nie jest to na pewno kwestia routera, ponieważ w tej samej sieci pecety łączą się z tymi stronami bez problemu. Poza tym problem tkwi gdzieś w okolicach warstwy aplikacji, bo z mojego iMaca bez problemu dochodzą pingi po adresie ip do tych blokowanych stron. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak sobie z tym poradzić? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Krzysiek

#2 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 18 marca 2009 - 17:46

Skoro przeinstalowałeś system, zainstalowałeś na nowo i masz najnowszy update to możesz wykluczyć problem z systemem. Połączenie wifi czy kabel? Ping informuje Ciebie tylko o odpowiedzi serwera, z reguły ten sam serwer obsługuje wiele stron. Zrób ping na nazwę, nie na adres IP. Sprawdź czy DNS ma adres routera.

#3 machwok

machwok
  • 14 postów

Napisano 18 marca 2009 - 19:16

Połączenie mam przez kabel. Konfiguracja sieci też jest pełna. Ping na nazwę nie chciał przejść, czyli wyglądałoby na problem z dns, ale w międzyczasie stało się coś dziwnego. Raz otworzył mi stronę, z którą jest problem (allegro.pl), ale przeglądarka pobrała tylko część plików. Kilka obrazków, a czcionka strony wyświetlona została jako Times New Roman. Krzysiek

#4 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 18 marca 2009 - 22:18

Dla pewności: 1. Masz wszystkie poprawki. 2. Problem dotyczy kilku stron, objawy podobne do wadliwego DNS. 3. Czasem te same strony otwiera, czasem nie. Sprawdź kabel (podłączając inny komp, jeden z tych PC). W jakiej odległości jesteś od Hub/Switch/Router? Jaki kabel? Spróbuj po wpisaniu adresu strony wrzucić log na forum. Log przeglądarki / sieci.

#5 machwok

machwok
  • 14 postów

Napisano 19 marca 2009 - 07:56

Nie wiem zupełnie, co się stało, bo właśnie przed chwilką wszystko zaczęło działać jak należy. Po prostu samo z siebie. Jedyne, czego można żałować, to tego, że nie udało się namierzyć przyczyny. jeszcze raz dzięki za pomoc. Krzysiek

#6 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 19 marca 2009 - 17:38

Obstawiam DNS. Zajrzyj do loga, będzie info.

#7 machwok

machwok
  • 14 postów

Napisano 26 marca 2009 - 08:32

Miałeś rację. Problem był z DNSem. Pozdrawiam. Krzysiek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych