Od jakiegoś czasu w moim iMacu pojawił się problem z otwieraniem niektórych stron (nawet strony appla). Wyczyściłem wszystkie ciasteczka itd itd, ale niestety nic to nie dało. Po dość długiej walce, zdesperowany przeinstalowałem system, ale problem istnieje nadal. Nie w takiej skali, bo część blokowanych wcześniej stron działa, ale jednak kilku nadal nie mogę otworzyć.
Nie jest to na pewno kwestia routera, ponieważ w tej samej sieci pecety łączą się z tymi stronami bez problemu. Poza tym problem tkwi gdzieś w okolicach warstwy aplikacji, bo z mojego iMaca bez problemu dochodzą pingi po adresie ip do tych blokowanych stron.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak sobie z tym poradzić?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Krzysiek

Safari i FIrefox nie otwierają niektórych stron.
Rozpoczęty przez
machwok
, 18 mar 2009 14:58
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 marca 2009 - 14:58
Napisano 18 marca 2009 - 17:46
Skoro przeinstalowałeś system, zainstalowałeś na nowo i masz najnowszy update to możesz wykluczyć problem z systemem.
Połączenie wifi czy kabel?
Ping informuje Ciebie tylko o odpowiedzi serwera, z reguły ten sam serwer obsługuje wiele stron. Zrób ping na nazwę, nie na adres IP.
Sprawdź czy DNS ma adres routera.
Napisano 18 marca 2009 - 19:16
Połączenie mam przez kabel. Konfiguracja sieci też jest pełna. Ping na nazwę nie chciał przejść, czyli wyglądałoby na problem z dns, ale w międzyczasie stało się coś dziwnego. Raz otworzył mi stronę, z którą jest problem (allegro.pl), ale przeglądarka pobrała tylko część plików. Kilka obrazków, a czcionka strony wyświetlona została jako Times New Roman.
Krzysiek
Napisano 18 marca 2009 - 22:18
Dla pewności:
1. Masz wszystkie poprawki.
2. Problem dotyczy kilku stron, objawy podobne do wadliwego DNS.
3. Czasem te same strony otwiera, czasem nie.
Sprawdź kabel (podłączając inny komp, jeden z tych PC).
W jakiej odległości jesteś od Hub/Switch/Router?
Jaki kabel?
Spróbuj po wpisaniu adresu strony wrzucić log na forum. Log przeglądarki / sieci.
Napisano 19 marca 2009 - 07:56
Nie wiem zupełnie, co się stało, bo właśnie przed chwilką wszystko zaczęło działać jak należy. Po prostu samo z siebie. Jedyne, czego można żałować, to tego, że nie udało się namierzyć przyczyny.
jeszcze raz dzięki za pomoc.
Krzysiek
Napisano 19 marca 2009 - 17:38
Obstawiam DNS. Zajrzyj do loga, będzie info.
Napisano 26 marca 2009 - 08:32
Miałeś rację. Problem był z DNSem.
Pozdrawiam.
Krzysiek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych