Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

obudowa dysku SATA pod LAN

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 misieq

misieq
  • 48 posts
  • SkądTychy

Posted 18 March 2009 - 07:26

Witam - założyłem temat w 'dyskusjach o sprzecie' ale tam zero odzewu, wiec pomyslałem ze napisze tutaj w sieciach, bo na tym dysku mam ważne rzeczy, niezbędne do mojej pracy.

Jestem nowym uzytkownikiem Maca, a konkretnie MacBooka. Wszystko póki co jest fajnie ale przestrzeń dyskowa 160 GB jest jakby mała. Po PeCecie został mi dysk 500 GB którego postanowiłem wykorzystać i pomyślałem, że może fajnie by było go udostępnić sieciowo. Zależy mi na tym aby dostep do niego miała też moja żona która korzysta ze zwykłego laptopa -> wiec ma windowsa.
Na allegro widziałem np coś takiego:
# REVOLTEC Alu Guard 3,5'' SATA->LAN/USB 2.0! (577377791) - Aukcje internetowe Allegro
Czy ktoś z was korzysta lub korzystał z podobnego rozwiązania?
W tej chwili mam router TPLINK (niestety) ale moze lepiej kupić inny router, pod ktory bedzie sie dalo podlaczyc dysk i zrobić z niego od razu printserver (moja drukarka - HP Laserjet 1018)?

Czy jeśli kupiłbym ta obudowe na dysk i uda się to podłączyć pod sieć, to dysk musi mieć jakiś inny system plików niż NTFS, zebym go widzial pod mac'iem?

#2 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 18 March 2009 - 09:34

Niektore tego typu obudowy uzywaja systemu plikow FAT32, inne maja swoje wlasne, jeszcze inne NTFS - trudno powiedziec. Niektore nie sa serwerami typu NAS tylko SAN i wymagaja oprogramowania w komputerze ktory sie bedzie do nich laczyl (zwykle nie ma takiego oprogramowania na Mac OS X - przywyknij). Pozatym taka obudowa nie jest tania, moze rzeczywiscie lepiej (a i mogloby wyjsc taniej) kupic: router z wejsciem usb (kilkoma) i printserverem oraz obudowe na dysk sata z usb i to razem z drukarka podlaczyc?

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 March 2009 - 12:04

1. zrób partycje ze dwie fat i ntfs/hfs 2. dysk będzie działać z każdym routerem 3. nikt nie odpowiedział wcześniej, bo odpowiedzi na te pytania już padły wielokrotnie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users