Mac OS X 10.4- aktualizacja typu combo
Napisano 15 marca 2009 - 17:47
Z samą instalacją systemu powinienem sobie poradzić- zastanawiam się jednak nad większym problemem- a mianowicie nad tym jak wykonać aktualizację systemu do wersji 10.4.11 tak, by nie zasysać wszystkiego z sieci poprzez System Update- z racji tego iż będę miał do dyspozycji jedynie iPlus'a? Planuję ściągnąć sobie wcześniej z sieci (na innym komputerze) i wypalić na płytkę, ważące 180MB Mac OS X 10.4.11 Combo Update (PPC). Rozumiem, że ściągając tę aktualizację combo- będę mógł od razu podnieść system z wersji 10.4 do 10.4.11 bez konieczności sciągania z sieci i instalowania poszczególnych uaktualnień w odpowiedniej kolejności (10.4.2, 10.4.3, itd.)?
Jak to jednak jest z innymi aktualizacjami (choćby z takimi jak Security Updates, czy wszelkiego rodzaju paczkami typu Java for Mac OS X 10.4 itd.)? Czy ściągając Mac OS X 10.4.11 Combo Update (PPC) powinienem sciągnąć i zainstalować coś jeszcze (i w jakiej kolejności?), np. Security Update 2009-001 (Tiger PPC) 1.0?
Zależy mi na tym, aby wszelkie większe pliki ściągnąć wcześniej na płytkę CD/DVD, tak aby nie musieć już później wykorzystywać limitu transferu danych w podpiętym do PoweMac'a G4 iPlusie. Z góry dziękuję za wszelkie przydatne sugestie i rady.
Napisano 15 marca 2009 - 18:34
Mac OS X Combo Update = aktualizacja o kilka wersji wzwyż.
Czyli jak masz np. 10.4.2 i chcesz mieć 10.4.11 - pobierasz i instalujesz 10.4.11 Combo Update.
Aktualizacje (Combo lub Update) mają wszystkie dostępne dla danej wersji uaktualnienia (Java, Security itp.). Nie trzeba więc ściągać poszczególnych składników danej aktualizacji. Z reguły podczas instalacji uaktualnień jest informacja typu "co nowego w wersji... ?".
10.4.11 - to ostatnia zbiorowa aktualizacja dla Tigera. Od tego czasu trzeba wyszukiwać samemu wszelakie uaktualnienia dla Power PC typu Security Update, Java itp.
P.S. Ściągaj uaktualnienia poprzez System Update - wtedy będziesz wiedział co zassać ponieważ zobaczysz po jakimś czasie info o aktualnie dostępnych Update'ach dla twojej wersji systemu. Wybierasz jakie chcesz ściągnąc paczki (odhaczając) i potem z menu Update wybierz Download (nie polecam opcji Download & Install).
Napisano 15 marca 2009 - 19:01
Napisano 15 marca 2009 - 22:42
CO??!!10.4.11 - to ostatnia zbiorowa aktualizacja dla Tigera. Od tego czasu trzeba wyszukiwać samemu wszelakie uaktualnienia dla Power PC typu Security Update, Java itp.
Przez SU się ściągają, na dodatek można je pobrać ręcznie!! Nie zapomnij też pobrać najnowszego QT i iTunes!
Napisano 16 marca 2009 - 12:18
Jest więc jednak tak jak się tego domyślałem. Zassałem w takim razie Mac OS X 10.4.11 Combo Update (PPC), oraz wszelkie możliwe (zapewne więcej niż mi będzie potrzeba) Security Updates i uaktualnienia dla Tigera które ukazały się z datą już po wydaniu 10.4.11 Combo Update (tj. wszystkie po 14.11.2007).Mac OS X Combo Update = aktualizacja o kilka wersji wzwyż. Czyli jak masz np. 10.4.2 i chcesz mieć 10.4.11 - pobierasz i instalujesz 10.4.11 Combo Update.
Aktualizacje (Combo lub Update) mają wszystkie dostępne dla danej wersji uaktualnienia (Java, Security itp.). Nie trzeba więc ściągać poszczególnych składników danej aktualizacji.
Zastanawiam się jednak jak to jest z Security Update które zassałem ze stron Apple i wypaliłem na płytkę (łącznie 626MB). Pobrałem uaktualnienia SecUpd2007-009, SecUpd2008-001/008 (8 plików od 001 do 008), oraz SecUpd2009-001. Zastanawiam się, czy będę musiał instalować wszystkie te pakiety w odpowiedniej kolejności, czy też wystarczy zainstalować najnowszy z nich, czyli Security Update 2009-001 (Tiger PPC) 1.0? (nie uzyskałem niestety ostatnio odpowiedzi na to pytanie)
Dzięki za przypomnienie- pobrałem w takim razie najnowsze wersje QuickTime, iTunes i Safari 4 beta w wersjach dla Tigera. Pobrałem również JavaForMacOSXRelease7 (79MB), oraz uaktualnienie JavaForMacOSXRelease8 (1,6MB). Czy coś o czym zapomniałem może mi być jeszcze ewentualnie potrzebne? Ze względu na iPlus'a (limit przesyłanych danych to 1GB/miesięcznie) nie chcę uaktualniać systemu głównie poprzez SU, a tak jak pisałem wcześniej- możliwie jak najwięcej zainstalować z płytek, pobierając sobie wcześniej (na łączu z kablówki) odpowiednie uaktualnienia.Przez SU się ściągają, na dodatek można je pobrać ręcznie!! Nie zapomnij też pobrać najnowszego QT i iTunes!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych