Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac trzyma wartość?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 trybul

trybul
  • 30 postów

Napisano 14 marca 2009 - 20:37

Witam, chciałbym was doświadczonych macowiczów :roll: zapytać czy konkretnie iMaci trzymają dłużej swoją wartość od pctów? powiedzmy, że kupię dzisiaj za 6300 zl iMaca 2,8ghz 24` czy za rok ten Mac bedzie warty 1/3 czy nie wiele straci na wartości, wiadomo, że wpływa na to również kurs dolara ale tak mniej więcej jak to wygląda?

#2 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 14 marca 2009 - 23:48

Wydaje mi sie że do momentu gdy w maczkach były procki PPC to te maszyny dłużej trzymały swoją wartość - może też dlatego że nie były tak często odświeżane ( nie zmieniano taktowania procesora co 3 miesiące ;) )

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2009 - 23:49

teraz powerbook (odpowiednik MacBook PRO) chodzi po 1,5 tysiąca, po kilku latach...

#4 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 15 marca 2009 - 01:02

W teorii powinny trzymać mniej z biegiem czasu a to ze względu na korelację pomiędzy wartością rynkową a wzrostem mocy obliczeniowej komputerów, kłania się prawo Moore'a: Moore's law - Wikipedia, the free encyclopedia Stąd spostrzeżenie, że PPC "trzymały wartość dłużej" czym dalej w przeszłość tym wzrost mocy obliczeniowej był wolniejszy tak samo wymagania oprogramowania i percepcja użytkownika czego efektem była wartość rynkowej ceny. Komputery to sprzęt który się najszybciej amortyzuje - najgorsza inwestycja. Szczerze, olałbym takie podejście bo na dobrą sprawę jedyne co można z dużą dozą prawdopodobieństwa przewidzieć to, że "straci na wartości" dużo albo "bardzo dużo". Efekt marki i jakość Apple trochę Ci złagodzą ten spadek, ale mało. Kup złoto, cały czas idzie w górę :D to to jest stabilna lokata. Albo jeszcze lepiej dobry obraz albo rzeźbę jakiegoś znanego trupa - już więcej nie stworzy. Najlepsza lokata.

#5 Alma69

Alma69
  • 12 postów

Napisano 15 marca 2009 - 05:05

Moj mac ostatno zyskal na wartosci:roll:

#6 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 marca 2009 - 10:23

Zyskal , bo kryzys. Imac nie traci az tak mozno jak zwykle PC - stracisz , ale jeszcze jak sprzedaz , to cos masz w tej rece . Ja kupilem bialego macbooka white i stracilem ponad poltora kafla w 3 miechy - wyszedl nowy macbook alu , a teraz cena podskoczyla bialem na 3999 . Na imacu stracilem ponad tysiaka . Kupilem za nie cale 5 tys , sprzedalem za 3800 . Ceny w komputroniku czy Ispocie sa wyzsze niz te z allegro - wiec jak wystawialem btalem pod uwage ceny z allegro i odpowiednio obnizylem zeby w ogole ktos wzial.

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 15 marca 2009 - 12:00

Moj mac ostatno zyskal na wartosci:roll:

w mojej konfiguracji iMac zdrożał o ponad 1500 zł - to dużo...

#8 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2009 - 09:26

coz co do sprzedawania pc...po dwoch latach to ekhm jedyne co mozna zrobic w moim wypadku to oddac znajomemu/allegro za grosze....przerobic na router^^...albo wlozyc do szafy....na czesci zamienne;p przyklad:grafika galaxy 7600 gs...kupiona za 570zl po 1.5 roku warta 150zl;] teraz to sie troszke zmienilo przez slaba zlotowke... ati 480 kupiona pol roku temu za 460zl teraz warta 650zl?.... dalem przyklad kart graficznych...bo to one wedlug mnie one glownie napedzaja rynek jezeli chodzi o pc nowosci od ati czy nvidi wychodza b.czesto... btw...stad wlasnie skoki cen waszych macow;]

#9 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 18 marca 2009 - 20:30

Jesli o komputerze mozna w ogole powiedziec,ze trzyma wartosc to tylko Mac'k.Sledzilem swojego czasu ceny ich i bylem w temacie i musze powiedziec,ze bylem zaskoczony wysokim poziomem na ktorym sie cena utrzymywala.

#10 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 marca 2009 - 14:24

A dlaczego Mac trzyma wartość? Bo niestety w Mac-ach nie występuje zjawisko konkurencji, więc Apple spokojnie utrzymuje chore ceny na swoje komputery, i nie śpieszy się z innowacjami. Nawet o sprzęt nie martwi się, bo po prostu bierze sprawdzone podzespoły z rynku PC. Nie żebym był uprzedzony do Apple, ale nie lubię jego podejścia do klientów. Mac za 6000zł ma możliwości PC-ta za 2500. Zaś za pół roku ten pecet będzie kosztował 1000zł, a za poprzednią cenę będzie można kupic dwukrotnie lepszą maszynę. A nowy Mac wyjdzie za rok, i będzie kosztował 1000zł więcej niż poprzedni, zaś poprzedni utrzyma swoją cenę.

#11 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 19 marca 2009 - 14:27

jak mam być szczery to komputerki Apple trzymają długo swoją wartość,nie tracą jej szybko

#12 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 21 marca 2009 - 00:21

Od czasu przesiadki na Intela coś się zepsuło... A szkoda, bo alternatywą jest Linux (=brak oprogramowania tej klasy co Photoshop czy Illustrator) i Winda :(

#13 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 21 marca 2009 - 09:09

A dlaczego Mac trzyma wartość? Bo niestety w Mac-ach nie występuje zjawisko konkurencji, więc Apple spokojnie utrzymuje chore ceny na swoje komputery, i nie śpieszy się z innowacjami. Nawet o sprzęt nie martwi się, bo po prostu bierze sprawdzone podzespoły z rynku PC. Nie żebym był uprzedzony do Apple, ale nie lubię jego podejścia do klientów. Mac za 6000zł ma możliwości PC-ta za 2500. Zaś za pół roku ten pecet będzie kosztował 1000zł, a za poprzednią cenę będzie można kupic dwukrotnie lepszą maszynę. A nowy Mac wyjdzie za rok, i będzie kosztował 1000zł więcej niż poprzedni, zaś poprzedni utrzyma swoją cenę.

Masz Maka? Bo glupoty pleciesz.
W takim iMaku sa inne procki, inne pamieci niz w standardowym PC. Ciezko raczej znalezc lapka z Penrynowym Core 2 Duo 3GHz za male pieniadze. w takim iMaku nie ma matrycy TN+ a S-IPS. No i cala baza oprogramowania. Mozemy tez policzyc pobor pradu.
Kocham ludzi porownujacych maki do PC (np. slynne porownywanie MacPro do high-endowych PC - "bo maja topowe karty graficzne w SLI" i gry szybciej dzialaja). Zalosne. A tym bardziej jak ktos porownuje ceny zlodziejskich dystrybutorow w tym kraju z cenami sprzetu PC, ktore nie roznia sie tak bardzo miedzy Zachodem a nami. Porownaj ceny analogicznego sprzetu Dell i Apple...

Od czasu przesiadki na Intela coś się zepsuło... A szkoda, bo alternatywą jest Linux (=brak oprogramowania tej klasy co Photoshop czy Illustrator) i Winda

Jedynie to sie zmienilo, ze jest szybciej szybciej i jeszcze raz szybciej. Poczekajmy na oprogramowanie Intel Only...
Zreszta nie wiem co ma wspolnego przesiadka na inny procesor z alternatywa w postaci innych systemow operacyjnych. A Linuxa mozna bylo odpalic na Maczkach @ PowerPC (btw)

#14 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2009 - 15:24

Masz Maka? Bo glupoty pleciesz.
W takim iMaku sa inne procki, inne pamieci niz w standardowym PC.

Podzespoły Mac-ach są specjalnie zaadaptowanymi podzespołami z PC. Trochę zmieniona nazwa i oznaczenia, co nie zmienia że właściwości te same. Tylko cena niewiedzieć czemu inna.

No i teraz zobacz porównanie cen podobnego Mac-a i zestawu PC.

Apple iMac 20" 2.66GHz 2GB/320GB/Radeon HD 2600 Pro 256RAM z Cortlandu
Cena: 4999zł
Cena w BestBuy: $1,199.99 = 4146zł

Zestaw PC:
Intel Core2 Duo E7300 2,66GH = 569zł
Radeon 3650 Asus Silent 512MB 2xDVI = 319zł
Corsair CMPSU-450VXEU - 450W = 299zł
PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 = 135zł
Seagate 320 GB Barracuda 7200.11 (16MB, Serial ATA II) = 219zł
Obudowa + klawiatura + mysz + napęd = ok. 200zł
Gigabyte GA-EP35-DS3L = 400zł
Microsoft Windows XP Professional PL SP3 OEM = 639

Za trochę lepszy od makowego zestaw - razem = 2780zł. No i monitor:

20,1" Asus PW201 = 1219

Łącznie suma to "okrągłe" 3999zł. Za komputer z lepszym monitorem, pasywną i także wydajniejszą kartą graficzną, oraz otwartością na upgrade-y.

Jeszcze ciekawiej przedstawia się sytuacja tego zestawu tyle że z kartą nvidii 9400. W Cortlandzie zestaw kosztuje 4999zł, zaś w przypadku pc ten zestaw będzie ... tańszy o 100 od poprzedniego zestawu PC. Nie zapominajmy także, że podzespoły w Mac-u są wersjami mobilnymi, i karta 9400M jest sporo mniej wydajna niż 9400GT.

Mów co chesz, ale fakty mówią same za siebie.

#15 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 21 marca 2009 - 16:25

Riddle

Dolicz jeszcze do tego glosniki, mikrofon oraz kamere internetowa.

Aha i jeszcze porownaj poprostu wizualnie, chyba ze to dla Ciebie nie ma najmniejszego znaczenia co jak wyglada i co jak pracuje takze nie mamy co sie sprzeczac o cyferki gigaherce gigabajty i sam system Mac OSX ;-)

Dołączona grafika

#16 baniek123

baniek123
  • 49 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 21 marca 2009 - 16:46

Weźmy też pod uwagę sprawę, na ile czasu się kupuje komputer. Standardowe PC-ty czy laptopy wymieniamy z reguły po roku czasu (niekoniecznie całe zestawy, ale części z pewnością). Mac'i są bardziej szanowane i często trzymane przez właścicieli po kilka lat, bo nie ma potrzeby zmiany komputera, bo stawiane przed nimi zadania spełniają doskonale (patrz: poczta, internet, Photoshop, obróbka zdjęć i wideo). Stąd wniosek, że Mac jest inwestycją nie tracącą na wartości dla jego posiadacza. Zastanów się czy chcesz komputer dla siebie i bierz Mac'a. Jeśli chcesz ciągle najnowszy sprzęt to sobie odpuść i zainwestuj w PC. Za rok zrób to samo i za 2 lata też. Na pewno nie wyjdzie taniej niż kupienie iMac'a.

#17 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2009 - 17:06

Riddle

Dolicz jeszcze do tego glosniki, mikrofon oraz kamere internetowa.

Aha i jeszcze porownaj poprostu wizualnie, chyba ze to dla Ciebie nie ma najmniejszego znaczenia co jak wyglada i co jak pracuje takze nie mamy co sie sprzeczac o cyferki gigaherce gigabajty i sam system Mac OSX ;-)

Dołączona grafika

Kamera Isight 1,3 ? Kupisz lepsza za 150zl ;>

Glosniki w Imacu sa srednie , byle gralo - Zestaw 3.1 i juz jest spoko - za to zaplacisz jakies 200-300zl .

No wlasnie , po roku wymienisz za tysiaka za grafike , dolozysz ram i procesor zmienisz - jestes na topie , wszystko chodzi na Very high i nie zacina sie. Nasze maci sie wysraja , nowe gry nie pojda - geez o czym ja pisze , na to nie ma gier w zasadzie. Zmienisz obudowe na jaka chcesz i masz cos nowego , swiezego - w przypadku imaca , maca ogladasz caly czas to samo . Majac to 2 lata na chacie co pol roku sie pojawia cos nowego , ladniej wyglada i masz cisnienie na posiadanie tego. Stracisz i tak i jeszcze 4 razy tyle musisz doplacic.

A co do tych zdj , to troche przesadzone w obydwie strony.
Po1 , obudowa najczesciej stoi obok biurka , generalnie gdzies kolo nog , kable sa w tyle ze ich nie widac - a jak widac mozna jest ladnie i fachowo pochowac.
A te oslawione Imaci to tak srednio sie maja do rzeczywistosci........
Zeby bylo jak na zdj musisz miec wszystko na Wifi .
Ja mialem glosniki JBL , modem na kablu , ale router wifi pozniej sprawilem - ale i tak kabel byl , tyle ze modem byl pod biurkiem. Do tego dochodzi dysk jakis zew i w zasadzie taka sama platanina kabli.
Pokazalem fote rodzicom imaca - spoko , po 1 godzinie od podlaczenia maca wysmiali mnie - i co , tyle kasy ,zero kabli a nadal sa kable LOL teraz nie mam kabli - Macbook , jak laduje to jedyny widoczny kabel .

#18 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2009 - 17:14

trotyl - Głośniki i kamera są w monitorze który wymieniłem, mikrofon prawdopodobnie też. Dla mnie nie ma znaczenia wielkość, skrzyneczkę stawiam koło biurka i więcej się na nią nie gapię, i tym bardziej nie zaglądam za skrzyneczkę by zobaczyć kable. A w moim przypadku, mam koło siebie zmodowane cacuszko, na które z przyjemnością można popatrzeć. "Jak pracuje" - tu masz chyba na myśli głośność zestawu. Do PC bez problemu możesz dokupić chłodzenie wodne, które bezgłośnie schłodzi ci dowolnie gorący zestaw. baniek123 - Ty wierzysz w ogóle w to co napisałeś? Do "poczta, internet, Photoshop" wystarczy ci doskonale zestaw poprzedni, więc zmiana na inny PC jest jedynie onanizmem sprzętowym, nikt Cię do tego nie zmusza. Po roku czasu podzespoły działają tak samo jak na początku, skoro nie zmieniasz zastosowań komputera, nie musisz zmieniać samego komputera. Jak dyskutować, to sensownie.

#19 baniek123

baniek123
  • 49 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 21 marca 2009 - 17:38

@Riddle: No właśnie jak dyskutować to sensownie... Oczywiście, że nie trzeba zmieniać sprzętu jak się komputera używa do ogólnie to nazwijmy 'zastosowań biurowych'. Ale jeżeli chcesz ciągle grać w najnowsze gry to trzeba już inwestować, a na maku nie ma takich problemów, bo ciężko jest dostać jakieś gry, o najnowszych już nie wspominając

#20 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 21 marca 2009 - 17:42

trotyl - Głośniki i kamera są w monitorze który wymieniłem, mikrofon prawdopodobnie też.

Dla mnie nie ma znaczenia wielkość, skrzyneczkę stawiam koło biurka i więcej się na nią nie gapię, i tym bardziej nie zaglądam za skrzyneczkę by zobaczyć kable. A w moim przypadku, mam koło siebie zmodowane cacuszko, na które z przyjemnością można popatrzeć. "Jak pracuje" - tu masz chyba na myśli głośność zestawu. Do PC bez problemu możesz dokupić chłodzenie wodne, które bezgłośnie schłodzi ci dowolnie gorący zestaw.

Jezeli dla Ciebie nie ma znaczenia ilosc kabli i wyglad to nie podyskutujemy;-)

Ja wyglada to zmodowane cacuszko? mam nadzieje ze nie swieci z kilometra milionami diod niebieskiego koloru itp itd. ale o gustach sie nie dyskutuje :)

chlodzenie wodne? pewnie mozna kupic wszystko!

znajdz mi teraz zestaw taki jak wyzej wymieniles chlodzona ciecza cichy razem z systemem, wyjmujesz z pudelka podlaczasz pare kbali i wszystko chodzi:)

i podaj odrazu ten zestaw z cena :)

nie chodzi mi tutaj o skladaki:)

EDIT:

zlozylem w miare podobny firmowy zestaw na stronie DELLa

specyfikacja:

PODSTAWOWE OPCJE SYSTEMOWE
System operacyjny Microsoft
Oryginalny Windows Vista® Ultimate with Service Pack 1, 32-bit - Polish edytuj
Konfiguracja podstawowa
Intel® Core™2 Duo E7300 processor (2.66GHz, 1066MHz, 3MB cache) edytuj
Pamięć
2048MB 800MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2x1024] edytuj
Dysk twardy
320GB (7200rpm) Serial ATA Hard Drive with 16MB DataBurst™ cache edytuj
Napędy optyczne
16x DVD +/- RW Drive edytuj
Karta graficzna
256MB ATI® Radeon™ HD 3450 graphics card edytuj
Karty dźwiękowe
Integrated 5.1 Channel Audio HD edytuj
Napędy dyskietek/czytniki
No Floppy Drive edytuj
Modem
Dell™ v92 Data/Fax Modem with cable edytuj
Klawiatura
Dell™ Entry Quietkey USB Keyboard - US Intl (QWERTY) edytuj
Monitor
20in 2009W Euro Black WIDESCREEN (1680X1050) TCO99 DVI-D Height Adjustable edytuj
Mysz
Dell 2 Button USB Optical Mouse edytuj
Głośniki
Dell™ A525 Speakers with Subwoofer EUROPEAN edytuj
Łączność bezprzewodowa
Dell 1505 Wireless-N Network PCIe Card

CENA:

Od ceny bez VAT 4,769.00 PLN
Ceena z VAT 5,818,.18 PLN

#21 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 21 marca 2009 - 18:01

Riddle - rozumiem zdaje mi sie nawet ze sa o wiele drozsze od Apple. Gralem duzo na PC za czasow pierwszych dopalek NVidii Turok itp ;-) Teraz nie wyobrazam sobie granie w cokolwiek nie na konsoli przed duzym tv z padem w dloni! Mozna sie sprzeczac czy Maci czy PC zalezy wszystko kto do czego i co potrzbuje ale pewnie kazdy cos dla siebie znajdzie! Jesli chodzi o spadek wartosci Macow na rynku wtornym to trzymaja cene co sa tego warte! Ale wiadomo kazda elektronika predzej czy szybciej polegnie z biegem czasu. Napewno Maci tanieja wolniej od PC to jest fakt.

#22 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2009 - 18:03

02.01.2008 kupiłem MB Black za 5700, w zeszłym tygodniu sprzedałem za 2800:):)

#23 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 21 marca 2009 - 18:20

w kwestii formalnej, imac 20' posiada matryce tn, i to bardzo slaba.

#24 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 22 marca 2009 - 03:34

Podzespoły Mac-ach są specjalnie zaadaptowanymi podzespołami z PC. Trochę zmieniona nazwa i oznaczenia, co nie zmienia że właściwości te same. Tylko cena niewiedzieć czemu inna.

No i teraz zobacz porównanie cen podobnego Mac-a i zestawu PC.

Apple iMac 20" 2.66GHz 2GB/320GB/Radeon HD 2600 Pro 256RAM z Cortlandu
Cena: 4999zł
Cena w BestBuy: $1,199.99 = 4146zł

Zestaw PC:
Intel Core2 Duo E7300 2,66GH = 569zł
Radeon 3650 Asus Silent 512MB 2xDVI = 319zł
Corsair CMPSU-450VXEU - 450W = 299zł
PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 = 135zł
Seagate 320 GB Barracuda 7200.11 (16MB, Serial ATA II) = 219zł
Obudowa + klawiatura + mysz + napęd = ok. 200zł
Gigabyte GA-EP35-DS3L = 400zł
Microsoft Windows XP Professional PL SP3 OEM = 639

Za trochę lepszy od makowego zestaw - razem = 2780zł. No i monitor:

20,1" Asus PW201 = 1219

Łącznie suma to "okrągłe" 3999zł. Za komputer z lepszym monitorem, pasywną i także wydajniejszą kartą graficzną, oraz otwartością na upgrade-y.

Jeszcze ciekawiej przedstawia się sytuacja tego zestawu tyle że z kartą nvidii 9400. W Cortlandzie zestaw kosztuje 4999zł, zaś w przypadku pc ten zestaw będzie ... tańszy o 100 od poprzedniego zestawu PC. Nie zapominajmy także, że podzespoły w Mac-u są wersjami mobilnymi, i karta 9400M jest sporo mniej wydajna niż 9400GT.

Mów co chesz, ale fakty mówią same za siebie.

Tu chyba czlowieku nie czytales co ja napisales. Przeciez w iMaku nie ma zwyklego Core 2 Duo z PC. Nie widzisz ogromnej roznicy? Ty masz porsche ja mam poloneza. Obydwa maja silniki, wiec dlaczego to cholerne porsche jest drozsze?
Wiec twoje argumenty sa cholernie smieszne. Bo niby na jakiej podstawie wyciagnales ten procek? Czemu liczysz za obudowe + klawiature + myszke 200zl? Wez policz najdrozsza "bude" thermaltake + myszke logitecha (np. G5) + klawe razera (np. Tarantula). Bo dlaczego, nie?

#25 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 22 marca 2009 - 09:48

Ja tam nie zajmuje strony w tym temacie,gdyz jak wiemy,sa plusy i minsuy we wszystkim.Porshe,Astonie,iMack'u oraz PC.Taki OT sie zrobil,podobny do tych jak milion juz na forum. Pozdr.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych