Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Airport Extreme Base Station i Toya internet problem z WPA Enterprise

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 marca 2009 - 09:15

Witam! Mam w domu łącze Toya internet z modemem WiFi motorola, który dostałem od dostawcy netu. Wszystko działa jak trzeba, tyle że ze względu na miejsce podłączenia modemu, sieć ma kłopoty z przebiciem sie do ostatniego pokoju. Zrywa połączenie, generalnie kiepsko działa. Ponieważ mam Airport Extreme Base Station, pomyślałem, że dzięki niej rozszerzę sieć. I tu zaczynają sie "schody": Toya szyfruje sieci protokołem WPA Enterprise, więc żeby AE łapał siec i wysyłał ją dalej (BEZ KABLI !!! ) potrzebuję ustawienia RADIUS dla szyfrowania WPA... Niestety tego ustawienia nie zna nawet helpdesk Toya... ;) Wiem, można przypiąć AE do modemu i rozgłąszać własną sieć ale... modem na tylko jedno wyjście ethernet do którego jest podpięty lapek żony. Z niewiadomych przyczyn ani po WIFi, ani po przepięciu do AE nie działą VPN, który jest jej niezbędny... Tak więc pozostaje tylko rozwiązanie pierwsze: przekazywanie po WiFi tej samej sieci... Macie może jakieś rady? Sugestie? Jak to cholerstwo spiąć żeby zagadało?

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2009 - 09:43

Nie uda się. Modem motoroli nie nadaje w WDS, chyba, że to: Motorola WR850G lub WR850GS, wtedy zależy to od wersji softu

#3 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 marca 2009 - 09:49

Hmmm. Sprawdzę wersje w domu. Mógłbym jeszcze switcha założyć między te dwa urządzenia ale to juz byłaby chyba przesadna plątanina kabli jak na internet bezprzewodowy... Może jeszcze jakieś pomysły?

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2009 - 12:15

niestety, Twój router nadaje NAT, i APE by nadawał NAT, co oznacza, że VPN będzie działać jedynie przy WDS. Wyjście numer 2 wpadło mi do głowy;) router motoroli ustawiasz jako AP, bez nadawania wifi i bez nadawania po kablach - włączasz jedynie APE po kablu. Jedynie APE nadaje WiFi i do APE podłączasz lapka żony. Motorola jest w takim przypadku przeźroczysta, a APE ma może wystarczający zasięg/możesz go ustawić bardziej w centrum domu.

#5 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 marca 2009 - 12:56

Niezły pomysł. Co do podwójnego NAT to wyeliminowałem to ( AE sam zgłosił ten problem). Nie wiem czy da się wyłączyć WIFi w modemie ... "bez nadawania wifi i bez nadawania po kablach" - how?

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2009 - 13:59

Nie wyeliminowałeś podwójnego NAT, tylko wyłączyłeś ostrzeżenie przed podwójnym NAT. Chyba że poszedłeś w wersję bridge, wtedy wyłącz po prostu wifi w motoroli i nadawaj przez APE (w tym wypadku APE jest przeźroczysty)

wifi da się wyłączyć, a kabli po prostu należy nie wkładać.

Niezły pomysł.

Dzięki, ma się to CISCO;)

#7 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 marca 2009 - 12:27

No to mały update: Podwójny NAT wyeliminowany, połączenie Modem do AE kablem, kabel do lapka z VPN, oraz utworzenie nowej sieci WiFi ( mac + win) - działa. Nawet udostępnianie i drukarka sieciowa :) nadal nie mogę zmusić AE do Podłączenia sie do WIFi z modemu ( WPA Enterprise) i rozgłaszania jej dalej... Niby wersja modemu powinna to obsługiwać, niestety wymaga to podania serwera radius... Może ktoś wie jaki serwer radius ma TOYA, lub też na jakim to może zadziałac (uniwersalny??? ) Ps. TOYA nie udostępnia Klientom usługi RADIUS... HELP ! ;)

#8 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 18 marca 2009 - 10:33

Hmm a w AE nie ma podobnych ustawien jak do laczenia na Mac OS?
Instrukcja Toya

#9 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 marca 2009 - 12:15

Sprawdze w domu, ale coś mi sie nie widzi... za prosto :) Musze sie jakoś identyfikować jako urządzenie sieciowe... w kompie jest to certyfikat własnie, a w AE zgłoszenie na server Radius

---- Dodano 18-03-2009 o godzinie 18:02 ----
Tak jak myślałem. Du... blada. Jedyny ratunek to WDS, którego nie umiem ruszyć....

#10 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 18 marca 2009 - 19:06

Ech sprawdzilem, nawet wiem czemu du.. blada, nie mecz sie nawet z WPA-Enterprise
Support Apple Skoro TC nie dziala to i Airport Extreme tez.
Wysylaj mailem zapytanie do pomocy technicznej Apple czy zmienili to w najnowszym firmware do AE i czy da sie polaczyc jako klient.

#11 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 marca 2009 - 20:33

no to super.... pozostaje mi po kablu sie połączyć, i rozgłaszać swoje wifi....

#12 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 11:23

Wklejam to samo co w drugim temacie:
Hmm chyba router ktory dziala z alternatywnym firmware uda sie podpiac, znalazlem To i mozliwe ze linksys wrt54g/gl/gs z open-wrt (ktorys z nich da sie uzyc jako klient zeby sie podpiac do tego routera toyi, ale nie bardzo rozumiem co ty chcesz zrobic? Tylko rozszerzyc zasieg sieci?
No bo skoro masz AE to laczysz go do tego modemu od toyi, inwestujac w pare metrow kabelka ethernet zeby stal w srodku domu i siec nadajesz przez AE (juz zwykle WPA a nie WPA-Enterprise) i dziala wszedzie, do tego mozesz uzyc USB z AE do podpiecia drukarki czy dysku zeby byl dostepny w sieci. Jesli brakuje zasiegu to wtedy mozna uzyc dowolnego routera czy AP jako repeatera i nie ma problemow zadnych z konfiguracja bo mozna grzebac do woli w AE.

#13 barnio

barnio
  • 41 postów

Napisano 21 marca 2010 - 23:34

no to super.... pozostaje mi po kablu sie połączyć, i rozgłaszać swoje wifi....

Witam
Proponuje skontaktowac sie z pomoca techniczna TOYAnet i poprosic o przelaczenie na WPA-PSK (haslo zosatnie to samo). Z drugiej sam MacOS natywnie obsluguje Radiusa bez najmniejszego problemu .....
Pozdrawiam
Rafał

#14 Wlogan

Wlogan
  • 1 postów

Napisano 13 stycznia 2011 - 18:55

A może w ten sposób

Wszedłem na stronę [url=http://moya.toya.net.pl]TOYA - Sieć dobrych połączeń[/url]
Oczywiśce zarejestrowany jestem w Panelu Użytkownika (Obsługa Klienta) i tam mamy ustawienia modemu.
Ustawienia WiFi - Rodzaj autoryzacji i tutaj przełączyłem z Radius na Lokal-TKIP
Teraz mogę robić wszystko z siecią WiFi.
Pozdrawiam

#15 micha_pl

micha_pl
  • 179 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2011 - 17:10

Stary!!! Dzieki za odgrzebanie tematu :) Te patałachy z Toya, nie powiedzą Ci takich rzeczy... Działa :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych